Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborgspolitiken snurrar kring fyra jämnstora partier

Stadshuset i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Fyra partier dominerar Göteborgspolitiken och gör att flera mindre partier lever farligt inför kommunvalet 2022.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Göteborgspolitiken snurrar kring för tillfället fyra mer eller mindre jämnstora partier. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Demokraterna parkerar alla någonstans mellan 16 till 20 procent i det politiska landskapet. Kvar finns SD på 12 procent och resterande partier i en anonym sörja av ensiffrighet. 

Detta enligt en Sifoundersökning beställd och presenterad av Göteborgs-Posten om det lokala politiska landskapet i rikets andra stora stad. Göteborgs politiska arena fortsätter vara källa till oheliga allianser, dramatiska beslut och oklara styrningsförhållanden. 

Trots att Socialdemokraterna under Jonas Attenius ledning lugnat partiet, minskar S en halv procentenhet från valets 20,5 procent men fortsätter vara fullmäktiges största parti tätt följt av Vänsterpartiet som når för vänstern astronomiska siffror om 17 procent. Detta i relation till valets rekordartade 12,6 procent. Daniel Bernmars politiska skicklighet och eldfängda retorik har onekligen fått göteborgarna att Feel the Bern. Daniel Bernmar är på väg att bli Göteborgs och vänsterns motsvarighet till Landskronas Torkild Strandberg, som i senaste valet ledde Liberalerna till ofattbara 34,24 procent. Båda politikerna leder lokala partier som är vida mer framgångsrika än sina moderpartier på riksplan. Vid nästa partiledarbyte inom Vänstern är det rimligt att Bernmar är huvudkandidaten.

Det andra största partiet i dag enligt GP:s Sifo-undersökning är också det parti som styr det borgerliga alliansstyret. Moderaterna under Axel Josefsons ledning återhämtar den brakförlust partiet gjorde vid valet 2018 när Hampus Magnusson söndrade valbudskapet och gick fram med sin egen tuffa tag-kampanj, vilket givetvis gjorde att väljarkåren hade svårt att se Moderaterna som en seriös politisk kraft. Resultatet blev ett historiskt uselt valresultat om 14,5 procent. Två år senare är Axel Josefsons lågmälda, fasta hand helt klart en succé för Moderaterna. 

Uppenbarligen uppskattar Göteborgarna det ledarskap som Josefson uppvisat i en mycket ansträngd politisk situation, där alliansen nästan dagligen utmanas från både höger och vänster. 

Att Moderaterna dessutom passerar Demokraterna, som minskar i väljarstödet med cirka en procentenhet till 16 procent, är psykologiskt viktigt för en allians som kämpar med att försöka städa ut ett kvarts sekel av rödgrönt vanstyre i Göteborg, ivrigt motarbetade av just Demokraterna som hellre samarbetar med Socialdemokraterna än alliansen. Att Socialdemokraterna är lika starka Västlänken-förespråkare som alliansen verkar inte bekymra partiet utan partiprogram.

För Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ torde GP:s Sifo-undersökning utlysa mindre panik. Feministerna är helt utraderade och Kristdemokraterna balanserar på den låga tvåprocentsspärren till kommunfullmäktige. Att partiet förespråkat ett ohemult dyrt simhallsprojekt har inte varit till KD:s fördel. 

Mycket kan givetvis förändras fram till kommunvalet 2022, men för de partier som ligger pyrt till är det dags att fundera på hur de ska undvika det analkande isberget.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.