Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborgs museer riskerar folkhälsan – stäng ner!

Stäng ner.
Foto: JONAS TOBIN
Foto: NORA LOREK

Museerna i Göteborg agerar som om de står över behovet att bidra till att begränsa smittspridningen. Så är inte fallet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Pandemin vägrar ge med sig. I Västra Götaland gäller sedan förra veckan, likt på flera andra håll i landet likt i exempelvis Skåne, nya lokala restriktioner i ett försök att bekämpa smittspridningen. De skärpta råden har beslutats av Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Västra Götalandsregionen och ska gälla fram till den 19 september. 

Att det handlar om inskränkningar på människors vardag är uppenbart. Uppoffringar är det bästa smittskyddet vi har, i jakten på att hindra att kurvan lamslår sjukvården med en ny puckel.

Råden består av flera komponenter vars tydlighet inte går att missta. Undvik fysisk kontakt med människor som man inte bor med, exempelvis. Att hålla sig borta från inomhusmiljöer där andra människor samlas, är ett annat råd. Bland de aktiviteter och platser som uttryckligen nämns är butiker, köpcentrum, bibliotek, badhus och gym. Och museer.

Men i Göteborg lyssnar inte museerna på det örat. I stadens eget Pravda-utskick ”Vårt Göteborg”, som enkom sysslar med kommuninformation av det positiva slaget, meddelar Göteborg Stad ömsöm trilsket, ömsom stolt att ”Göteborgs museer håller öppet”. I texten konstateras det att ”De skärpta allmänna råden i Västra Götaland kopplat till covid-19 ändrar inte verksamheten på Göteborgs museer”. En sektorchef på kulturförvaltningen i staden tillägger att stadens museer har haft anpassade rutiner sedan i våras och att åsikten är att det går att säkerställa trygga besök.

”Vi håller öppet som vanligt så länge politikerna inte beslutar om annat”, sägs det också.

Nog för att kulturverksamhet ibland kan beskyllas för att verka i något av en bubbla, men oviljan att ta till sig den fulla innebörden av de nya lokala restriktionerna är anmärkningsvärd. I Stockholm beslutade man under fredagen att, i slutet av höstlovsveckan, helt stänga ned stadens museer. 

Medelhavsmuseet, stängt. 

Stadsmuseet, nedsläckt. 

Liljevalchs, igenombommat. 

Men i Göteborg tror sig staden både veta och kunna bättre. Som om covid-19 inte härjar vilt här och i Västra Götaland.

Göteborgs konstmuseum, öppet.

Röhsska museet, öppet.

Göteborgs stadsmuseum, öppet.

Under tisdagen gick Västra Götalandsregionen upp i stabsläge. Kurvorna pekar obönhörligen uppåt. Under vecka 44 mer än fördubblades antalet bekräftade fall av covid-19 i regionen, 2984 fall upptäcktes. Under gårdagen vårdades 119 patienter på sjukhus, vilket är den enskilt högsta noteringen sedan 10 juli.

Det är troligtvis väldig få i den hårt slitande och nästintill utarbetade vårdpersonalen som hinner besöka utställningen Forensic Architecture på Röhsska eller stadsmuseumets utställning Frispel om 1960- och 70-talens scenkonst. De är fullt upptagna med att hantera konsekvenserna av att människor inte i tillräckligt hög grad tagit sitt ansvar för att hålla nere smittspridningen. 

Konstnärliga verksamheter agerar inte i ett vakuum. Det kvittar vilka säkerhetsåtgärder som gjorts för att begränsa risken för spridning i lokalerna. Fortfarande behöver människor ta sig till och från museerna, fast absolut inte med kollektivtrafik som man ska undvika. 

Att agera magnet för människor i en tid när människor helt enkelt ska försöka hålla sig hemma så mycket som möjligt är direkt kontraproduktivt för att hålla smittalen nere. 

Göteborgs museer borde följa Stockholms exempel och släcka ner och stänga igen under de kommande veckorna. Kulturen står inte fri från ansvar.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.