Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSENAnn-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSEN
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSEN
Bettan Andersson (V), ordförande Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. Foto: MAGNUS GOTANDERBettan Andersson (V), ordförande Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. Foto: MAGNUS GOTANDER
Bettan Andersson (V), ordförande Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. Foto: MAGNUS GOTANDER
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Göteborgs bidragshaveri dyster följetong

Publicerad

Att Ann-Sofie Hermansson (S) ryter till när staden misslyckats i sitt värdegrundsarbete är bra - hon får gärna fortsätta på det spåret då staden inte har koll på vilka föreningsbidrag som delas ut.

"En samhällsinstitution som Göteborgs Stad, exempelvis, har ingen som helst skyldighet att fungera som arena för extremistiska rörelser. Tvärtom. En sådan institution är i stället skyldig att, inom ramen för ett gediget värdegrundsarbete, hålla extremismen på armlängds avstånd. För mig är det en självklarhet att vi inom staden måste agera hårt och kompromisslöst mot alla former av våldsbejakande extremism. Det spelar ingen roll om den kommer från vänster eller höger eller om den har religiösa förtecken. Extremisterna måste motarbetas."

 

Ann-Sofie Hermansson (S) satte häromdagen ner foten på sin blogg. Att Göteborgs Stad skulle stå värd för en ensidig diskussion efter filmvisningen av "Burka Songs 2.0" i mitten på kommande vecka väckte med rätta stark kritik givet att panelsammansättningen var skev. Inga kritiker gentemot det islamistiskt kvinnoförtryckande, heltäckande klädesplagget burka hade bjudits in. Än allvarligare var det att evenemanget var en del av Göteborgs Stads satsning inför Europride, en manifestation för allas lika värde, tillika arrangerad av Göteborgs eget mänskliga rättighetskontor. 

 

Hermansson skrädde inte orden. Från bloggen: "Stadsledningskontorets MR-avdelning, som ligger bakom arrangemanget, har brustit fatalt i sitt värdegrundsarbete. Det är helt oacceptabelt."

 

Det krävs dock mer än Hermanssons ilskna tangentknackande på sin blogg innan krokodilretoriken kan gå från tandlöst poserande till att ha rejält bett. Att ett enda feltänkt evenemang nu ställs in är givetvis bra - men samtidigt har det rödgröna minoritetsstyret en problematisk historia med återkommande misslyckanden med att säkra upp att stadens resurser inte bistår extremistiska idéströmningar och grupper. 

 

Förra året krävde Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tillbaka sitt statliga bidrag på 553 000 kronor efter att tankesmedjan Timbros nätpublikation Smedjan avslöjat att en före detta talesperson för den Göteborgsbaserade föreningen Sveriges förenade muslimer och tillika föreläsare, i en Youtube-video menat att 12-åringar som inte täcker sig skickas raka vägen till helvetet. Videon laddades upp på Yotube ett år innan Göteborgs Stad beviljade SFM ett föreningsbidrag på 150 000 kronor 2015.

 

Göteborgs Stadsrevision har i flera år kritiserat Idrotts- och föreningsnämnden för slarvig hantering av föreningsbidrag. Trots detta har mycket lite hänt. Nämnden, som leds av samma Bettan Andersson (V) som även är ordförande för stadens kommunala eventbolag Got Event som förlorade mer än 55 miljoner kronor på förra höstens ridsports-EM och där bolaget medvetet bröt mot en dom i förvaltningsdomstolen efter att Got Event ertappats med att strunta i upphandlingsregeln, har gång efter gång inte bara misslyckats med att komma till rätta med bidragsproblemen utan verkar vara totalt ointresserad av att ens erkänna att det finns några brister.

 

När Göteborgs Stadsrevision i förra veckan åter riktade skarp kritik mot vänsterpartisten Bettan Anderssons nämnd var det som att läsa samma revisionsrapporter som återkommit de senaste åren. Vissa delar verkar vara copy-pastade rakt av. Sammanfattningen är dyster läsning för den göteborgare som vill vara förvissad om att staden vet vad bidragen går till: "Granskningen av idrotts- och föreningsnämnden visar på brister i den interna kontrollen avseende nämndens bidragsgivning till föreningar. Stadsrevisionen bedömer att nämnden brustit i sitt ansvar att styra, leda, följa upp och kontrollera verksamheten."

 

Under Bettan Anderssons ledning är det som att Idrotts- och föreningsnämnden totalt struntat i Stadsrevisionens återkommande uppmaningar, trots att kritik riktades redan 2013 mot den slappa hanteringen av skattemedel: "Granskningen visar att tidigare lämnade rekommendationer avseende nämndens bidragsgivning till föreningar inte har omhändertagits. Den uppföljande granskning som gjorts visar också att nämndens interna kontroll gällande bidragsgivningen inte är tillräcklig."

 

Stadsrevisionen konstaterar att nämnden förvisso stärkt styrningen över bidragsgivningen genom att ha tagit fram nya rutiner, men eftersom nämnden inte brytt sig om att rutinerna efterlevs har det varit sak samma. Bland annat saknas det dokumentation i ärenden, vilket gör att revisionen haft svårt att kontrollera vilka kontroller som gjorts. Stadsrevisionen konstaterar att: "Samtidigt visar genomförd stickprovsgranskning också på faktiska brister vad gäller kontroll av föreningar gentemot fullmäktiges grundkrav samt gentemot nämndens egna bidragsregler."

 

Bland annat kunde Stadsrevisionen i ett fall konstatera att ett utbildningsbidrag delats ut till ett förbund som inte var bidragsgodkänt. Dessutom har bidrag betalats ut trots att föreningarna inte styrkt sina kostnader - vilket de enligt reglerna ska göra. I två ärenden rörande en och samma förening gällande lokal- och driftsbidrag så "tydde beslutsunderlagen på att föreningen fått bidrag för samma kostnader inom båda bidragen."

 

Det är oklart vilket som är värst - aningslösheten eller det politiska ointresset att rätta till problematiken, trots flerårig kritik. Ann-Sofie Hermansson kan gott skriva ännu ett ilsket blogginlägg där hon skäller ut Bettan Andersson för att ha struntat i Stadsrevisionens uppmaningar, och därmed säkra upp att inga föreningsbidrag ges till föreningar som förespråkar eller företräder extremistiska ideologier. Förändringar verkar nämligen först vara möjliga efter att Hermansson höjt rösten på sin blogg, än när Stadsrevisionen bjuder in till arkebusering på skarp kanslisvenska.

 

Då skulle det möjligen låta så här: "Idrotts- och föreningsnämnden, som ligger bakom föreningsbidragen, har brustit fatalt i sitt värdegrunds- och ledningsarbete. Det är helt oacceptabelt."

 

Kanske skulle Bettan Andersson vara mer manad att läsa Ann-Sofie Hermanssons blogg än Stadsrevisionens tråkiga tjatrapporter?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER