Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborg måste ta itu med problemen inom GS

Växla spår.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Göteborgs Spårvägar är en återkommande huvudvärk för Göteborgs stad, som nu måste ta itu med bolaget en gång för alla.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Visselblåsar-tipsen har haglat de senaste åren. Få kommunala bolag i Sverige har varit så omgärdade av misstankar om korruption, missförhållanden, revirstrider och bruksortssyndrom som Göteborgs Spårvägar, GS.

Så sent som i mars redovisades en granskning av revisionsbyrån KPMG som visade att GS-fordon missbrukats av anställda under ledig tid, arbetstid och under beredskapstid, att det satts i system att maximera löner genom att tänja på existerande regler samt risk för massiva kopparstölder. Därtill kunde KPMG visa på att makten är snedfördelad när chefer som försökt reda ut det urspårade bolaget motarbetats ”från golvet” med smutsiga metoder.

Uppenbart är att det funnits medarbetare inom GS som verkat enligt föreställningen att GS funnits till för just dem, inte för göteborgarna och stadens besökare.

Nu skakas GS av nästa skandal: I dagarna blev det känt att en hel avdelning inom banteknik omplaceras efter att fyra personer misstänks för svarthandel med kopparskrot. Sammanlagt handlar det om tio personer.

Till GP säger bolagets vd Hans Nilsson att en intern utredning ger för handen att det mellan 2017 och 2019 oförklarligt försvunnit 6,5 ton kopparskrot till ett beräknat värde av 300 000 kronor.

Även om polisutredningen inte är klar rapporterar GP om att en person är misstänkt på sannolika skäl för brott, medan tre personer är delgivna misstanke om brott.

Nilsson säger också i GP att avdelningen nu måste ”starta om”. Det är ett så kallat understatement.

Fortfarande råder det oklarheter om hur det kunnat gå så långt att GS ledning känner sig nödgade att flytta på 10 personer för att internkulturen ska få en chans att nollställas. 

Hur har det varit möjligt att inga varningsklockor ringt långt tidigare? Varför har oegentligheter enligt uppgifter kunnat frodas på detta vis? 

Kanske är det samma loja internkultur som gör att GS enligt fackförbundet Kommunal fortfarande har en av Västeuropas äldsta spårvagsflottor. Kanske är det därför som inköp av vagnar kantats av problem i flera omgångar. Med italienska Ansaldobreda blev det snabbt tillverkningsproblem och med kanadensiska Bombardier var det skandalrubriker när bolaget omgärdades av anklagelser om mutor och fusk med ett annat kontrakt i Azerbajdzjan. 

Summa summarum har GS alltså knappast varit särskilt duktiga på att hålla rent internt eller varit särskilt omdömesgilla i valet av leverantörer. För Göteborg har GS medfört återkommande huvudvärk. 

Göteborgs Stad borde göra samma sak med GS som GS nu gör med banteknik: Starta om helt. Bolaget måste antingen tvångsförvaltas av ägaren eller helt säljas ut till privat drift. I dagsläget finns det inget som tyder på att grundproblemet inom GS, vad det än må vara, är helt försvunnet bara för att tio personer inom banteknik omplaceras. 

Att GS skulle ha levererat den sista svarta rubriken förefaller föga troligt.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.