Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborg måste ta ansvar för kommunens framgång

Hovås Billdal IF ska inte behöva sänka ambitionerna för att Göteborgs byggmarknad fördyrar klubbens planer.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist för GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Att Göteborg växer så det knakar ska inte drabba ideella föreningar som tar sitt samhällsansvar.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Att Göteborg är inne i ett historiskt utvecklingssprång är odiskutabelt. Det handlar inte bara om Västlänken: Hela stadsdelar poppar upp både här och var och stadssiluetten är på väg att förändras på båda sidor älven. Även om Karlatornet kommer att ta lite längre tid än planerat, kommer det nya nationella landmärket att få göteborgarna att sträcka på sig. 


Utvecklingen och tillväxten är högst välkommen och, om än besvärlig i vardagen under byggtiden, onekligen avgörande inte bara för stadens framtid utan även Sveriges. 


Men framgång har sitt pris. Tyvärr tenderar det att drabba de som minst förtjänar det, däribland en av Göteborgs största idrottsföreningar.


När Idrotts- och föreningsnämnden sammanträder i morgon tisdag har politikerna ett nygammalt ärende på sitt bord: Ett redan beslutet investeringsbidrag om 2 miljoner kronor och kommunal borgen om 1,5 miljoner till Hovås Billdal IF.


Beslut om stöden fattades förra hösten och handlade om att fotbollsklubben skulle kunna bygga ett mindre klubbhus och anlägga konstgräsplaner utan infill av gummigranulat vid Nygårdsplan i Billdal. Det handlar om att ersätta en befintlig, uttjänt konstgräsplan vid Hovås Billdal Arena samt en helt ny, mindre plan mot ishallen.


Då ansökan gjordes och stödet beviljades beräknades kostnaderna till 5,1 miljoner kronor. Sedan dess har dock kostnaderna för att anlägga konstgräsplaner skjutit i höjden. Dessutom gör den omfattande byggnationen i Göteborg sitt till för att fördyra och försena projektet.


Därmed har klubben begärt att under rådande läge helt skrota de nya klubblokalerna och i stället anlägga 11-spelsplanen med gummigranulat och den nya träningsytan vid ishallen med organiskt material. 


Tjänstemännen tillstyrker Hovås Billdals IF:s begäran att behålla de beviljade bidragen till de nya planerna. 


På sin hemsida beskriver klubben sina nuvarande lokaler som i stort sett obrukbara. Det saknas omklädningsrum och duschar samt skäliga lokaler för kansliarbete och övriga klubbaktiviteter.


Givet att klubben har 82 seriespelande lag, mer än 200 frivilliga ledare samt ett framgångsrikt damlag i division 2 och ett dito U19-lag för herrar i en expansiv del av Göteborg där Nya Hovås blivit till en skyddande vall mot utflyttning till Kungsbacka och en säkring av en viktig skattebas, är det mer än rimligt att kommunen tar sitt ansvar för områdets ideella krafter. 


Men kommunen borde också ta ett större ansvar när den intensiva stadsutvecklingen får den oavsiktliga konsekvensen att marknadsläget gör att ideella föreningar som tar sitt samhällsansvar får fördyrade kostnader och måste sänka ambitionerna. 


Rimligt är att Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg hedrar den ursprungliga ansökningens intentioner och stöttar Hovås Billdal IF med mellanskillnaden som den upptrissade byggmarknaden i Göteborg bidragit med att fördyra – däribland i Nya Hovås, ett stenkast ifrån klubbens befintliga spelplaner.


Hovås Billdal IF ska inte straffas för att Göteborg växer så det knakar. Göteborg måste ta ansvar för sin framgång.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist för GT:s ledarsida