Csaba Perlenberg

Göteborg måste försämra relationen med Kina

Villkora vänortsavtalet med Shanghai.
Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Kinas beteende i och mot Sverige har gjort det enklare, och viktigare, att sätta ner foten mot diktaturen.

Göteborgs vänortsavtal med kinesiska Shanghai ska avslutas – eller förnyas. Beslut väntas innan sommaren, rapporterade Sveriges Radios Kaliber i förra veckan i ett program om kinesiska vänorter.


På flera håll runtom i landet har vad som tidigare sågs som positiva utbyten förbytts till tveksamheter. I Falkenberg är man på väg att avsluta samarbetet. Dels för att det inte gett något konkret, dels för att kommunen inte vill uppfattas gå i god för en diktatur som ägnar sig åt religiös och kulturell förföljelse. Även fallet med den av Kina kidnappade svenska medborgaren Gui Minhai spelar in, uppger kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Per Svensson, som även säger i reportaget att:

 – Jag tycker att det är moraliskt fel för Falkenbergs del att samarbeta med en kinesisk kommun. Så det var delvis en politisk markering, absolut.


Även i Göteborg väcks det röster för att ompröva den nära relation som Göteborg har med Shanghai. Sedan tidigare har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ifrågasatt vänortsavtalet. Enligt Kaliber vacklar även Kristdemokraterna. Liberalerna borde rimligtvis också svänga, givet den hårda opinionsbildning som Liberala Ungdomsförbundet har bedrivit på lokalt plan både genom aktioner utanför det kinesiska konsulatet men även till förmån för Gui Minhai och mot den kinesiska diktaturen.


I dag är den svenska relationen med Kina inte längre en abstrakt eller ens besvärlig politisk fråga. Kina har genom skandalöst agerande av sin ambassadör i Sverige gjort utfall mot svenska medier, enskilda journalister och hotat om repressalier efter att kulturminister Amanda Lind stått upp för Gui Minhai. Det är Kina som har gjort allvarlig skada på den svensk-kinesiska relationen – och på så vis gjort valet lättare att mer välbehövligt att kapa så många politiska band som möjligt.


Men frågan handlar numera även om rikets säkerhet, en fråga som även enskilda kommuner och lokalpolitiker måste värna. I sin senaste årsrapport pekar Säkerhetspolitsen ut Kina jämte Ryssland som det land som bedriver störst skadlig verksamhet mot svenska intressen, bland annat genom avancerat cyberspionage. Syftet är att, på svensk bekostnad, stärka och utveckla sin egen ekonomiska och militära förmåga. Direkt stöld av teknologi och forskning bedrivs av kinesiska underrättelseagenter. Kina arbetar även aktivt, och öppet, med att underminera den svenska demokratin. 


I Göteborg är banden med Kina välkända. Volvo Cars är som bekant inte ett svenskt bolag utan en diktaturs kuttersmycke. Geelys etablering i Göteborg är ett faktum och riskeras inte att påverkas av att Göteborg sätter ner foten mot diktaturen.


Kina behöver fortfarande den svenska industrin. Sverige, och Göteborg, har betydligt större muskler att flexa med än vad vi tror. Att förnya vänortsavtalet med Shanghai borde villkoras utifrån Gui Minhais frisläppande. Det är hög tid att försämra relationen med Kina.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida