Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborg har talat: Bygg Västlänken!

Demokraternas Martin Wannholt. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas valvaka bjöd på en Elvisimmitatör. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Sju av tio göteborgare röstade på partier som inte vill avbryta Västlänken. Demokraterna borde nyktra till och göra ett vägval. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Martin Wannholt och Demokraterna gick till val på att göra kommunvalet i Göteborg till en folkomröstning om Västlänken. Det misslyckades. Partiet gjorde förvisso en mycket imponerande debut på den lokalpolitiska scenen med 17,2 procent men lyckades inte ens övertyga två av tio göteborgare om vikten att stoppa tågtunneln. 

 

Inte heller kommer Demokraterna att få någon slags majoritet i fullmäktige för att driva frågan tillsammans med det enda andra Västlänksfientliga partiet Sverigedemokraterna. Räknas Vägvalet in, som fick respass ur fullmäktige, så uppgick de Västlänkskritiska rösterna till 27,4 procent. Men eftersom Vägvalet fallit bort uppgår den Västlänksfientliga falangen i Göteborgs fullmäktige endast till blygsamma 25,5 procent, motsvarande en fjärdedel av det lokala parlamentet.

 

Sju av tio göteborgare valde att lägga sin röst på övriga partier som varit både ärliga och tydliga: Västlänken ska absolut inte avbrytas. Tågtunneln ska byggas. Därmed borde frågan vara utagerad. Göteborgarna är kloka - de satte riktiga samhällsfrågor före ett beslut som redan är demokratiskt förankrat. Att fortsätta elda på Västlänksmotståndet i fullmäktige tangerar politisk rättshaverism. Göteborgarna har talat. 

 

Vägvalets öde borde avskräcka Demokraterna från att envist fortsätta driva frågan om Västlänken som ett ultimatum för att stödja de borgerliga för att genomdriva ett maktskifte i Göteborg. Efter en anonym mandatperiod där Vägvalet förpassat sig själva till en politisk ökenvandring då de vägrade rösta på ett av de två dominerande blockens budgetar för att vägvalarna surade om Västlänken, blev de också straffade med göteborgarnas ointresse.

 

Samtidigt har Demokraterna sagt att de vill ha maktskifte och att det får vara slut på pinsamheter med korruption, svågerpolitik, oegentligheter och mutskandaler. Enda sättet att uppnå det är ju att ta ställning mot de tre partierna vars styre möjliggjort detta: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

 

Tydligt är att Demokraterna inte kan leverera på sitt stridsrop om Västlänken - men de kan leverera på sin rättmätiga kritik mot det rödgröna styret. Här måste Demokraterna inleda en mognadsprocess från ett protestparti till ett riktigt parti som har att leverera om förändring till de väljare som satt sin tilltro till Demokraternas löften. Allt annat vore ett svek mot Göteborg, göteborgarna och mot partiets väljare. Att göra sig omöjliga med ultimatum är att öppna upp för en svekdebatt.

 

Nu är kampanjfasen över - och Demokraterna måste ta ansvar för det missnöje som partiet varit med om att alstra och göra sitt till. Att inte välja sida är också ett säkert sätt att följa samma väg som Vägvalet.

 

Göteborgarna inte bara förtjänar förändring - Göteborg är i desperat behov av det. Väljer Demokraterna att inte stötta eller samarbeta med de borgerliga, nu när göteborgarna tydligt sagt att Västlänksfrågan är oviktig givet att en förkrossande majoritet röstat på partier som är för tågtunneln, garanterar de ett fortsatt rödgrönt styre med allt vad det innebär.

 

Demokraterna kunde inte stoppa Västlänken. Men de kan stoppa vanstyret av Göteborg.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!