Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göteborg borde göra mer för Gui Minhai

Göteborgaren och förläggaren Gui Minhai måste frisläppas av diktaturen Kina. Foto: ARKIV
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Svenska PEN sätter ljuset på Göteborgs undfallenhet mot Kina. Göteborgaren Gui Minhai förtjänar större stöd av sin forna hemstad.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Göteborg har en unik roll att spela i den svenska relationen med diktaturen Kina. Nationalklenoden Volvo Cars är sedan länge i kinesisk ägo och nya investeringar via Geely som är på väg att uppföra ett helt nytt teknikutvecklingscenter på Lindholmen gör att Västkusten är intimt sammankopplad med Kinas intressen. 

 

Det stora ekonomiska beroende som Göteborg men även Sverige har av de kinesiska arbetstillfällena inom fordonsindustrin har bitvis förblindat hur relationen i realiteten ser ut: Ja, Sverige och inte minst Göteborg behöver arbetstillfällena, men kinesiska bolag, ständigt strategiskt kontrollerade av kommunistpartiet och diktaturens ekonom-politruker, gör inte investeringar i blindo. Tvärtom.

 

Varje företagsuppköp och infrastrukturell etablering är en mycket strategisk del i ett kinesiskt behov av tekniköverföring eller geopolitisk närvaro. Att Geely satsar i Göteborg beror på att Sverige är en spjutspetsnation inom många områden. Att Volvo Cars har en kinesisk ägare beror på att Kina behöver den svenska kompetensen och tekniken. 

 

Läs det igen: Kina behöver Sverige.

 

Den svenska attraktiviteten för Kina har dock inte hindrat kommunistpartiet från att gång efter annan förolämpa vad som borde vara en självklar global partner. Att Kina kidnappat den svenska medborgaren, författaren och förläggaren Gui Minhai, som under flera år både bodde och jobbade i Göteborg, är ett tecken på den respektlöshet som Kina har inför sina internationella relationer.

 

Svenska PEN sätter i en ny rapport ljuset på det hysteriska beteende som uppvisats från Kinas ambassad i Sverige, som ägnat sig åt uppenbara lögner och förvanskningar som ett resultat av Gui Minhais kidnappning. Upprördheten är stor – över att den svenska regeringen protesterar och fria svenska medier fortsätter att uppmärksamma det rättslösa agerandet. Flera svenska journalister som engagerat sig i Gui Minhais fall, däribland Jojje Olsson och Kurdo Baksi, har utsatts för bisarra utspel och pinsamma försök till karaktärsmord på ambassadens hemsida.

 

PEN-rapporten lyfter även upp Göteborgs relation till Kina: ”Det går inte att undgå det anmärkningsvärda i faktumet att Gui Minhais hemstad Göteborg välkomnar miljoninvesteringar från den stad där han i dag sitter fängslad.

 

Men berättelsen om Gui Minhai är dock vidare än endast den om en illegalt kidnappad svensk medborgare som hålls fängslad av en enparti-skurkstat med ambitioner om ekonomiskt världsherravälde. 

 

Minhais öde är resultatet av den märkbara brutalisering som sker i Hongkong, västvärldens yttersta liberala utpost i Asien. Det är en ficka av verkligheten som efter Storbritanniens överlämnande alltmer utsatts för ett nyckfullt styre med marschorder från det kineiska fastlandet som begränsar friheter och kväser Hongkongbors möjligheter att leva fria och självständiga liv.

 

Berättelsen om Hongkong kan i framtiden bli berättelsen om Göteborg – om inte svenska företag och politiker i Göteborg villkorar utbytet med Kina för att kräva att Gui Minhai omedelbart släpps fri. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.