VÄLFÄRD. Foirtsatt stark handel med USA är viktigt för den svenska välfärden. Foto: HENRIK JANSSONVÄLFÄRD. Foirtsatt stark handel med USA är viktigt för den svenska välfärden. Foto: HENRIK JANSSON
VÄLFÄRD. Foirtsatt stark handel med USA är viktigt för den svenska välfärden.  Foto: HENRIK JANSSON
Csaba Bene Perlenberg: "Sveriges och USA:s fortsatta öppenhet och utvecklade handelsrelationer är av allra största vikt".Csaba Bene Perlenberg: "Sveriges och USA:s fortsatta öppenhet och utvecklade handelsrelationer är av allra största vikt".
Csaba Bene Perlenberg: "Sveriges och USA:s fortsatta öppenhet och utvecklade handelsrelationer är av allra största vikt".
Csaba Perlenberg

Göteborg behöver USA

Publicerad

Nu när valsegern för Donald Trump är i hamn: Vad betyder det för Göteborg?

Göteborgs hamn är Sveriges port mot omvärlden. Det vi skickar ut är också det vi tjänar in i form av export och handel. Det är ingen överdrift att påstå att Skandinaviens största hamn därmed är den svenska industrins andningshål. Närmre 30 procent av rikets utrikeshandel passerar Göta älvs mynning. Samtidigt är det en 50/50-balans mellan import och export i hamnen. 

USA är Göteborgsregionens viktigaste exportland, om man räknar bort Belgien som på grund av Volvos tillverkning i Gent upptar en särposition. Hela den svenska exporten till USA under 2015 uppgick till 82 miljarder kronor, medan Göteborgsregionens andel av den kakan uppgick till drygt 20,8 miljarder kronor. 

Business Region Göteborg uppger också att exporten till både USA och Storbritannien ökade med hela 50 procent från 2014 till 2015. Göteborgs framgång avgörs alltså till en inte helt oansenlig del av vad som pågår "over there". 

Göteborgs hamn har även en unik särställning: det är den enda hamnen i Norden med en så kallad CSI-certifiering (Container Security Initiative), en av endast 58 sådana exporthamnar i världen. Systemet möjliggör att containers transporteras direkt till USA efter att ha röntgats på plats i Göteborg. Det innebär snabbare leverans i och med att godset förkontrolleras och slipper vänta på den amerikanska tullens godkännande vid ankomst.

Men ju närmre samarbete och närmre relationer två parter har, desto mer sårbar blir den mindre parten om den större parten bestämmer sig för att drastiskt förändra spelreglerna.

Hela världen försöker nu närmast panikartat analysera konsekvenserna av Donald Trumps valseger i USA. Likt Bernie Sanders, Hillary Clintons utmanare under nomineringsprocessen tidigare i år, har Trump åtskilliga gånger kritiserat de handelsavtal som USA ingått med omvärlden. Som fullblodspopulist och showman insåg Trump tidigt signalvärdet med och sprängkraften av att spela på rädslan för globaliseringen. 

Vad som komma skall är fortfarande oklart. En kommande president Trump har gång efter annan tydligt demonstrerat att sakpolitik och detaljer inte är prioriterade inslag, och en president är något helt annat än en kampanjande populist. Tillsvidare är det klokt att utgå från att ingångna handelsavtal gäller även framöver. Snårigare blir det troligtvis för de föreslagna frihandelsavtalen. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) har påpekat att Trumps främsta kritik mot frihandelsavtal inte gäller ett eventuellt TTIP-avtal, utan främst det föreslagna TTP-avtalet med bland annat Japan, Australien, Kanada, Mexiko, Malaysia och Singapore.

Det är en förhoppningsfull linje som inte nödvändigtvis är med sanningen överensstämmande. Om Trump gör slag i saken och prioriterar Storbritannien, riskerar det att ge Theresa May ett rejält trumfkort i Brexit-förhandlingarna. Det i sin tur riskerar givetvis även att påverka Sverige, och Göteborg.

Sveriges och USA:s fortsatta öppenhet och utvecklade handelsrelationer är av allra största vikt. 

Det är enda sättet att garantera vår välfärd. Ett USA som vänder sig inåt och ifrån sin omvärld skapar en farlig värld. Göteborg behöver även framöver USA, alldeles oavsett hur Donald Trump beter sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER