Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ge Wannholt en dokusåpa

Martin Wannholt (D), partiledare och förhoppningsvis snart en dokusåpastjärna.
Foto: LENNART REHNMAN/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Martin Wannholt borde få sin egen realityserie. Det visar en ny film från Wannholts havererade Brasilien-projekt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Martin Wannholt har antingen ett av de skickligaste politiska sinnena i sin generation eller så är han en av de som har haft mest tur. Lägg till en gnutta känsla för timing, och resultatet är en trafikpolitisk populist med närmast magnetisk förmåga att entusiasmera stora delar av väljarkåren i Göteborg.


Framgången med Demokraterna har ingen motsvarighet i modern, urban politisk historia. Wannholts framgång stör givetvis väldigt många, inte minst politiska motståndare. 


Skadeglädjen var därför stor på sina håll när GT i våras kunde avslöja att Martin Wannholts mångåriga skogsprojekt med teakodling i Brasilien förvandlats till ett fiasko. I stället för en utlovad avkastning på 1 712 procent (!) blev det vanskötta marker med allvarliga vattenskador och missväxt. Wannholt uppgav själv till GT att han förlorat ”miljontals” kronor.


Bakom kulisserna har det sedan dess mullrat rejält bland övriga investerare. Press har satts på Martin Wannholt för att han på olika vis ska ta ansvar för haveriet. Enligt uppgifter från flera källor har även kraftig kritik riktats mot bristfällig bokföring och redovisning. 


Sedan ett par dagar cirkulerar en fascinerande inblick i projektet, en slags resedagbok i videoformat med Martin Wannholt i Brasilien tillsammans med ett par andra manliga investerare. En av medinvesterarna har filmat när de tillsammans besöker odlingen. Vem som släppt den timslånga filmen är okänt.


Filmen, som sägs vara från 2009, finns att se på Youtube via en olistad länk som har skickats runt till politiker, journalister och inte minst aktiva och förtroendevalda inom Demokraterna. Skvallerfaktorn är hög.


Att filmen släpps och distribueras just nu är givetvis ingen slump. Demokraterna har skakats av flera uppmärksammade avhopp och fullmäktigelistan håller på att decimeras. Politiskt svajar partiet än hit, än dit. Martin Wannholts position är försvagad.


Samtidigt ska filmen inte främst tolkas som ett politiskt knivhugg mot politikern och partiledaren Martin Wannholt och Demokraterna. Däremot är det ett taktiskt personangrepp mot personen Martin Wannholt, en direkt följd av Wannholts havererade Brasilien-projekt. I ett försök att utmåla Wannholt som en oseriös och skojig småfifflare som lovat guld och brasilianska skogar, verkar förhoppningen vara att väcka ett löjets skimmer kring honom.


Martin Wannholt är i själva verket endast med ett par minuter i filmen. Det är onekligen filmens höjdpunkter. Scenerna, för det är scener med en grandios Wannholt, är våldsamt underhållande. Det förekommer kuk-kommentarer och en bekännelse om en episod där han i smyg spelar in brasilianska tjänstemän för att ha som skydd vid behov. 


Martin Wannholt bakom kulisserna i den tio år gamla filmen tydliggör också varför Martin Wannholt gjort succé med Demokraterna: Han är en underhållande stjärna.


Det produktionsbolag som inte försöker signa Martin Wannholt för en egen dokusåpa, säg ”Keeping up with the Wannholt” eller ”Politiker söker väljare”, begår ett historiskt misstag. Det hade varit en hejdundrande underhållning.


Med ett munläder om levererar fler grabbiga grabbigheter än Glenn Hyséns och Magnus Betnérs kärleksbarn är en dokusåpa med Wannholt en citatfest som bara väntar på sin premiär. Martin Wannholt kan redan nu börja snickra på sitt tack-tal på Kristallen-galan för Bästa TV-personlighet.


Kamera, tagning, Wannholt!


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.