I september inleds försvarsövningen Aurora 17 i Göteborg. På bilden svenska JAS 39D Gripen. Foto: LARS PEHRSON/SCANPIX
I september inleds försvarsövningen Aurora 17 i Göteborg. På bilden svenska JAS 39D Gripen.  Foto: LARS PEHRSON/SCANPIX
Csaba Perlenberg

Fredsrörelsen är okunnig och otacksam

Publicerad

Den kommande försvarsövningen Aurora 17 i Göteborg skyddar även de som inte vill bli skyddade. Det känns tryggt.

Motståndet mot den svenska försvarsövningen Aurora 17 intensifieras inför det att den västsvenska delen inleds i september. Den så kallade fredsrörelsen har redan börjat synas på gator och torg i centrala Göteborg i sin grundlagsskyddade strävan att motarbeta en övning vars politiska syfte är att garantera fredsrörelsens rätt att kritisera övningen. Att den så kallade fredsrörelsen bevisar Aurora 17:s värde är inget om inte pedagogiskt tydligt.

 

Delvis består motståndet mot försvarsövningar tillsammans med andra nationer på svenskt territorium av ren okunskap. Det är många även utanför den så kallade fredsrörelsen som tror att Sverige är neutralt och militärt alliansfritt. Så har inte fallit varit på mycket länge - om någonsin.

 

Myten om att Sverige skulle vara militärt alliansfritt har upprepats av såväl borgerliga som rödgröna regeringar sedan 2009 - trots att Lissabonfördraget då började gälla som tydligt stipulerar att EU:s medlemsstater är förpliktade att rycka ut med militärt stöd i händelse av att ett EU-land angrips: "Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga." Det vill säga - länder har rätt att inte bara försvara sig själva, de har rätt att både ge och ta emot stöd från likasinnade länder enligt etablerad internationell lag. En sådan skyldighet blir dock svår att leva upp till om man inte övat för sådana ting som man aldrig vill ska behöva äga rum.

 

Den så kallade svenska neutraliteten är i själva verket en offentlig lögn, ett nationellt självbedrägeri vars olyckliga konsekvens resulterat i en dubbelstöt mot rikets säkerhet och vår faktiska försvarsförmåga. Å ena sidan stipulerar osanningen om den absoluta neutraliteten att Sverige inte ska ha några militära samarbeten eller ömsesidiga försvarsförpliktelser (det har vi), men å andra sidan är den logiska konklusionen därmed att Sverige ska ha förmåga att försvara sig själv (det har vi inte). Därmed kan vi varken ta ansvar för oss själva eller andra, vilket säkerligen gläder säkerhetsisolationisterna och anti-globalisterna, som i själva verket är den sämsta formen av fredsskadade nationalister.

 

Aurora 17 är heller ingen offensiv militärövning. Det handlar om att försvara Sverige mot anfallare, och att vi ska kunna ge och ta emot hjälp vid behov. Det handlar alltså inte främst om ökad krigsförmåga utan om ökad försvarsförmåga. Sveriges viktigaste fredsrörelse heter Försvarsmakten. Ju starkare och bättre dess soldater, sjömän och piloter blir på att vid behov kunna skada och döda fiender, desto mindre lockande blir det för främmande makt som inte delar vårt liberala samhällsskick att knacka på vår dörr.

 

Att samöva med andra nationers militärer på svensk mark som vi bjudit hit, är alltid att föredra mot att ha främmande makt på svensk mark som vi inte bjudit hit.

 

Att vara mot Försvarsmaktens övningar är att vara mot statens skyldighet att garantera tryggheten för sina medborgare. Det blir lätt till en övning i självförakt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER