Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Från Järntorget till Andra lång

Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna förstod inte att deras mandat inte är störst om andras mandat är större.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Bortom ideologi, sakfrågor och löften finns matematiken. Politisk övertygelse betyder föga mot procentenheternas hånfulla faktum. Och aldrig är politiken så brutal som när mandaten omöjliggör det ena eller det andra styret. Politik är inte en arena för idealister – i stället är det ett spel för kalkylerande partinissar som vrider och vänder på procenten utifrån de politiska spelregler som gäller för mandat, valtekniska samarbeten och proportionella val. På så vis är matematik även magi. Politikens Formler och besvärjelser kan få de, matematiskt sett, minst sannolika konstellationerna att förenas i nya konstellationer. Och då kan ett plus ett bli mer eller mindre än två.

 

I Göteborg råder uppbrottens tid – för endast Göteborg, göteborgsk politik har. Det som varit känt i flera veckors tid har nu formaliserats: Daniel Bernmar är ny oppositionsledare för ett helt nytt politiskt block. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ hänger av Järntorget och lämnar Socialdemokraterna i en prekär situation. Den försurade relationen melan Hermansson och hennes tidigare samarbetspartners har nu blivit så pass giftig att de partier som jämte allianspartierna borde ha mest och bäst förutsättningar för att enas, helt plötsligt tillhör olika politiska universum.

 

Fortfarande finns det oklarheter kring hur styret av Göteborg kommer att se ut efter nyår. Men ett par saker vet vi:

Alliansen fortsätter som politiskt block.

Demokraterna surar över Västlänken och har isolerat sig politiskt.

Sverigedemokraterna är irrelevanta som politisk kraft.

Socialdemokraterna vill fortsätta styra Göteborg.

 

Gällande den sista punkten har Ann-Sofie Hermansson (S) nu endast två val framåt. Antingen söker hon politisk allians med borgerligheten, vars främsta vallöfte var att åstadkomma maktskifte och få bort Socialdemokraterna från makten, eller så bildas allians med Demokraterna, som kräver att Västlänken avbryts eller minst att stationen i Haga skrotas. Men Demokraterna sitter med armarna i kors och med ryggen vänd åt alla andra i ett hörn bakom en låst dörr och vägrar inse att i politikens värld är 17 procent lika med noll procent om man inte kompromissar. 

 

Och kompromissa - det kommer Socialdemokraterna inte att göra om Västlänken. 

 

Den som kan räkna och inte bara ser till sina egna mandat utan även till andras, vinner också dagen. Att Daniel Bernmar är på väg att bli oppositionsledare i Göteborg förflyttar den politiska makten inom det rödgröna lägret från Järntorget till Andra lång.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!