Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Försvara Göteborg eller kasta in handduken

Att blockera tillförseln av handeln via Göteborg är som att kliva på Sveriges strupe. Foto: MATS NYSTRÖM/FÖRSVARSMAKTEN
Peter Hultqvist (S), försvarsminister.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Göteborg och hamnen måste försvaras. Säkerheten riskeras dock om det kompromissas med det ett nytt regementes muskler.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Kasta ett nät till valfri lokaltidning i landet och rubrikerna efter den avslutade försvars- och säkerhetskonferensen Folk och Försvar i Sälen avslöjar en viss lokalromantisk fäblesse bland tidningar och andra medier.

 

Aftonbladet deklarerade att ”Hultqvists besked: Måste förstärka försvaret av Stockholm” (13/1) medan Hela Gotland rapporterade ”Försvarsministern: Fler värnpliktiga till ön”. Och så fortsatte det, land och rike runt. 

 

Ur ett västsvenskt perspektiv finns det också anledning till ett lokalpolitiskt perspektiv. GT:s rubrik i ärendet var: ”Försvarsministern vill se nytt amfibieregemente”.

 

En gammal orättvisa och militärstrategisk blunder kan således vara på väg att åtgärdas.

 

Ändå är det värt att påpeka att nyckelordet är ”vill”. Försvarsministern ska tillsammans med övriga partier förhandla om vilka delar av försvarsberedningens rapport, som levererades förra våren, ska förverkligas. Och hur det ska finansieras. Medborgarna gör rätt i att inte tolka mediernas rapportering som besked eller ens löften, enkom viljeyttringar. 

 

Och nog är erkännandet om Västsveriges och Göteborgs betydelse av försvarsministern ändå ett halvt fall framåt. Inte minst Moderaterna ska ha en eloge för att enträget ha drivit frågan de senaste åren. Debattinläggen på GT Debatt har varit flera de senaste åren, däribland en artikel av Lars Hjälmered (M) och David Josefsson (M) som förra sommaren konstaterade att: ”En motståndare som vill Sverige illa, oavsett om det är en främmande makt eller en terrororganisation, kommer alltså betrakta Göteborgs hamn som ett prioriterat mål”.

 

Att försvarsbehovet av Sveriges port mot omvärlden är reellt och akut är det få som motsätter sig. Att blockera tillförseln av handeln via Göteborg är som att kliva på Sveriges strupe. Göteborg pekas särskilt ut av försvarsberedningen som ett så kallat strategiskt viktigt geografiskt område i händelse av en kris eller krig.

 

Sverige är omöjligt att försvara om Göteborg faller eller Västkusten skärs av. Här är försvarsberedningen kristallklar: ”För att kunna motstå ett angrepp är möjligheten att upprätthålla förbindelser västerut avgörande för Sverige. De viktigaste svenska västliga förbindelserna går via Västkusten och Göteborg, via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtlands- och Norrbottens län till de norska hamnarna Trondheim och Narvik.” 

 

Men det handlar inte bara om beroendet av basala produkter som mat och bränsle: Västvägen är också både Sveriges och vårt grannlands Finlands livlina för att kunna ta emot hjälp från tredje part. Finlands suveränitet är, konstaterar försvarsberedningen, en strategisk fråga även för oss.

 

Att kunna lägga ut men även röja minor som både kan skydda men även allvarligt handikappa Sveriges försörjningsförmåga är av stor vikt. Här vill försvarsberedningen se att amfibiesystemet utvecklas till två sjörörliga amfibiebataljoner med sjöoperativ verksamhet. Samtidigt bör ett varningens finger höjas för att djävulen sitter i detaljerna. Försvarsberedningen vill att dagens amfibiebataljon ”omorganiseras” och att ”två något mindre amfibiebataljoner skapas, en på Östkusten och en på Västkusten”. Fler innebär inte per automatik mer.

 

Ska Göteborg och riket kunna försvaras måste båda enheterna ges rimliga förutsättningar att utföra sina uppdrag.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida