Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Förskolans personal ska ha synligt ansikte

Pappor har rätt att se vem som jobbar med deras barn.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Är en kvinnas rätt att bära ett diskriminerande klädesplagg större än en pappas rätt att se vem som arbetar med hans barn på förskolan?

Det är frågan som aktualiserats efter att Göteborgs stad har lagt ett föreläggande gentemot en fri förskola i Västra Hisingen där två anställda har burit niqab på jobbet. En av dem har sedan tillsynsenhetens anmärkning valt att säga upp sig då hon känt sig kränkt.

Göteborg Stad har inget förbud mot niqab i förskolor eller andra offentliga verksamheter. Ändå har staden utfärdat ett föreläggande mot den fria förskolan, delvis på grund av klädvalet.

- Det är oroväckande att kommunen kan lägga ett föreläggande mot en förskola, helt baserat på personalens klädsel, säger Mimmi von Troil, vd på paraplyorganisationen Fria förskolor i GP (22/12) och menar att föreläggandet inte har stöd i vare sig skollagen eller läroplanen. Därför anmäler hon nu Göteborgs kommun till Diskrimeringsombudsmannen.

Nu är niqab inte vilken klädsel som helst. En niqab täcker inte hela kroppen, som en burka. Däremot täcker den ansiktet och lämnar endast en springa för ögonkontakt.

Förskolan i fråga och organisationen Fria förskolor menar att användandet är begränsat till utomhusaktiviteter eller när kvinnorna i fråga riskerade att träffa barnens pappor vid lämning och hämtning. Det är en märklig relativisering.

Sverige är ett mångkulturellt land. Det är bra, men är heller inte utan sina utmaningar. Den svenska självbilden av öppenhet tillåts ibland glida över till en undanglidande position där företeelser som står i direkt kontrast till våra värderingar förväxlas med respekt och tolerans.

Tidigare i år riktades kritik mot Åhlens och H&M för att de marknadsfört och sålt klädesplagget hijab, slöja. Kritiker menade att det var att normalisera kvinnoförtryck. Oavsett vad ens åsikt om slöja än må vara, kan det i alla fall konstateras att det inte anonymiserar användaren.

Att företag och klädesmärken anpassar sig efter kundbehov är en spegel av den öppna värld vi lever i - och öppenhet är nyckelordet i sammanhanget. Det går alldeles utmärkt att argumentera för att hijab är ett naturligt inslag i en klädesbutiks sortiment och samtidigt vara emot en typ av heltäckande och anonymiserande klädsel som inte bara är förtryckande för den enskilda individen utan även diskriminerande för män och pappor som helt orättfärdigt utmålas som farliga.

Förskolor är inte bara en förvaringsplats med lek och stoj. Det är en pedagogisk verksamhet där barnen lär sig massor om både sig själva och sin omgivning. Att då sända signalen att en kvinna inte ska få visa sig fritt inför deras pappor är en orimlig och oönskad politisering av barnens vardag och har uppenbara konsekvenser för barnens uppfattning om jämställdhet.

Människor har rätt att klä sig hur de än vill, men inte var de än vill. Göteborg borde uppdatera sina regler.