Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Förbered en försäljning av Liseberg, alliansen

Kommunalt vattenland i Göteborg.
Foto: LISEBERG/QUARRY FOLD STUDIO
Kommunalt vattenland i Göteborg.
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Göteborg behöver inget kommunalt äventyrsbad. Alliansen i Göteborg måste gräva efter sina borgerliga rötter och meddela att Liseberg ska säljas.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Trots coronakris fattade en enhällig styrelse i den kommunala nöjesparken Liseberg under den gångna veckan det strategiska beslutet att bygga den vattenpark som man använt som argument för att redan ha börjat bygga sitt kommunala lyxnöjeshotell. 

”Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag”, hävdar Liseberg i ett pressmeddelande. 

I samma pressmeddelande är styrelseordföranden Christer Holmgren lyrisk över den kommunala satsningen:

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få i gång turistnäringen igen efter Coronakrisen. Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch.

Till saken hör att Christer Holmgren är moderat och en del av stadens borgerliga styre. 

Föga borgerligt kan det dock inte anses vara att ägna politisk kraft på att utöka den alltjämt svällande kommunala bolagssfären i Göteborg. I stället borde en moderat politiker agera för att försöka avyttra kommunala åtaganden och verksamheter som inte har med en kommuns kärnverksamheter att göra, det vill säga välfärden. 

Den moderata glädjen över en kommunal nöjessatsning är i perfekt linje med ett borgerligt styre som inte tagit särskilt många initiativ till att sälja kommunala bolag i Göteborg, trots att det är ett av de löften som alliansen avgav i sina 99 vallöften inför valet 2018.

Liseberg har en sjuklig särställning i Göteborg. Få borgerliga politiker vågar säga det som måste sägas, att det inte tillhör en kommuns ansvar att förse befolkningen och tillresta med sockervadd och simpel underhållning. Hittills är det bara Centerpartiet och Kristdemokraterna som under förra mandatperioden drivit opinion för försäljning – efter maktövertagandet har det blivit desto tystare från C och KD i ärendet.

Lisebergs kommunala lyxnöjeshotell och den kommande vattenparken har motiverats och sålts in till politikerna som nödvändiga satsningar för att behålla Lisebergs attraktionskraft. I stället för att konkurrera med Gröna Lund i Stockholm eller Tivoli i Köpenhamn har attraktioner av större skala nämnts från parkledningen, för att skrämma upp politikerna att säga ja till ohemula miljardsatsningar. Nu är satsningarna på väg - vilket positionerar Liseberg som ett alldeles utmärkt försäljningsobjekt när byggena väl är klara.

Välfärdsutmaningarna under de kommande åren kommer endast att öka. Allt som tar kraft och uppmärksamhet ifrån välfärdens kärnverksamheter riskerar att skada de som är i störst behov av kommunens ansvarstagande. Alliansen borde redan nu vara tydliga med att Liseberg rustas upp och expanderar med syfte att parken ska säljas, så att privata aktörer kan driva det som ingen kommun borde äga.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida