Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Föräldrar kan förvärra Göteborgs skolkris

Skolstarten nalkas.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Upprörda föräldrars hot om att hålla sina barn hemma från skolan om några veckor är en björntjänst för eleverna. Skolkrisen är på väg att bli en skolkkris.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Industrisemestern är på väg mot sitt obönhörliga slut. Inom kort vankas även vardag för tusentals skolbarn i Göteborg. Men för ett par hundra barn är det inte med lätta fjärilar i magen som skolstarten närmar sig. I stället är det gråt i halsen och bly i skorna för alldeles för många barn efter en uppslitande vår där föräldrar och elever kastats mellan förtvivlan och hopp då grundskoleförvaltningen använt barn som digitala marionetter i ett nytt, automatiserat skolplaceringssystem. Hundratals barn har efter att stadsdelsnämnderna förlorat ansvaret för grundskolorna i respektive stadsdel, funnit sig skolplacerade enligt fågelvägen. Det som på kartan kan verka vara nära är i själva verket både tidsödande och krångligt via kollektivtrafik för många barn. 

 

Fortfarande är nästan 500 elever placerade på skolor som antingen är för långt ifrån hemmet eller där de inte känner några elever sedan tidigare. En stor del av dessa uppges vara barn med särskilda behov som placerats på enheter där det inte finns förutsättningar att möta deras behovsbild.

 

Trots att grundskoleförvaltningen försökt åtgärda de upprörande skolplaceringarna återstår det fortfarande flera hundra elever som placerats på skolor som inte är praktiskt i vardagen. Nu hotar över 300 föräldrar i Göteborg med att hålla sina barn hemma från skolan om inte problemen med skolplaceringarna löses, rapporterade både P4 Göteborg (21/7) och SVT Nyheter Väst i förra veckan (24/7). Föräldrarnas protesthot framförs enligt nämnda medier i ett brev till både nämnd och förvaltning med ansvar för grundskolefrågorna i Göteborg.

 

Även om föräldrarnas frustration är förståelig, är skolkhotet en björntjänst gentemot barnen som har rätt till utbildning i Sverige. Det råder som bekant skolplikt i grundskolan. I vilken skola undervisningen bedrivs i, är ytterst upp till respektive skolhuvudman att bestämma, såvida inte det fria skolvalet används. 

 

Det är alldeles uppenbart att grundskoleförvaltningen har skapat en mycket sargad förtroendekonflikt mellan elever och stad. Det ursäktar dock inte att föräldrar eskalerar konfliktnivån genom hot som framför allt drabbar deras egna barn. Föräldrar har ingen rätt att hålla barn hemma från skolan och förvägra dem undervisning. Det riskerar barns kunskapsmässiga och sociala utveckling och gör att elever hamnar efter i skolarbetet den ofrånkomliga dag då de återvänder till skolan, alldeles oavsett om det är skolan man velat hamna på eller inte.

 

Om den gångna vårens intensiva debatt kring skolplaceringarna och grundskolorna i Göteborg visat någonting, är det att det finns ett oerhört positivt engagemang bland göteborgarna för deras barns skolgång. Staden gör klokt i att framöver ta fasta på detta engagemang och den kunskap som finns bland föräldrarna, inte minst för att undvika att liknande uppslitande konflikter uppstår igen. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.