Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Fler präster borde kasta ut skolor ur kyrkorna

Det kristna budskapet inte ska ha en särställning i svensk undervisning eller skolaktiviteter.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Elever ska inte tvingas till kyrkan för sin skolavslutning. Fler präster borde sätta ner foten och stå upp för sin verksamhet. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Religiös tro och tillhörighet är en privatsak. Vad eller vem människor väljer att sätta sin förtröstan, tro och hopp till i sina mörkaste och mest tacksamma stunder är för var och en att själv bestämma över. Inte heller ska de som betecknar sig som religiösa eller troende kritiseras eller misstänkliggöras för detta, alldeles oavsett troslära. 


I ett liberalt samhälle är religionsfrihet ett grundfundament – liksom den odiskutabla rätten för enskilda att slippa påverkan eller inflytande från religiösa krafter som tar sig frihet på andras bekostnad, som inskränker individer under ett förtryckande kollektivt ok.


När det kommer till unga har föräldrar nästan oinskränkta möjligheter att uppfostra sina barn i en religions läror – på gott och ont. Av den anledningen har skolan spelat en stor roll, med sin uppgift att vidga elevers perspektiv och utifrån ett vetenskapligt perspektiv ge barn och unga historiska bakgrunder till världens största och mest inflytelserika religioner. 


Tyvärr har den svenska skolan allt för länge upprätthållit en osund och motsägelsefull relation till Svenska kyrkan. Kyrkobesöken under skolavslutningarna på höst- och vårterminen har inte handlat om at ifrågasätta och problematisera Svenska kyrkans makt och läror ur ett pedagogiskt perspektiv, utan om att framhäva kyrkorummet som en särskilt viktig plats att samlas på i en högtidsstund. 


Samtidigt har skolor ställt allt större krav på präster och församlingar att inte uttrycka religiösa åsikter eller predika utifrån det uppdrag som varje präst har. Det vill säga sätta munkavel på prästerna.


Skolvärldens agerande har varit rätt och riktig, eftersom det kristna budskapet inte ska ha en särställning i svensk undervisning eller skolaktiviteter. Samtidigt har de återkommande, närmast pliktskyldiga besöken varit orättvisa mot Svenska kyrkan och dess anställda, när prästernas uppgiftrelegerats till att hålla plakatliknande, innehållslösa tal om godhet och snällhet utan att kunna prata om det kristna budskapet om kärlek.


Nu har Sävare församling i Lidköpings kommun fått nog av det tomma skådespeleriet. Kyrkoherden Judith Fagrell har tillsammans med det lokala kyrkorådet valt att sätta stopp för skolavslutningarna i Saleby kyrka.

– Vi gör det här med övertygelsen att kyrkan ska vara kyrka och skola ska vara skola, sade Fagrell till GT på nyhetsplats häromdagen.


Beslutet är endast att applådera, om än ej i kyrkan. Beslutet inger respekt för Svenska kyrkan som säger nej till att agera kuliss och högtidsalibi och står upp för sin uppgift.


Om föräldrar vill att deras barn ska gå till kyrkan erbjuder både Svenska kyrkan och andra kristna verksamheter gudstjänster, mässor och andra evenemang både på söndagar och under andra tillfällen under veckan. 


Fler kyrkoherdar borde följa Fagrells exempel och på kuppen bespara elever från att agera statister i ett urvattnat kompromiss-spektakel. Eleverna är ju fortfarande välkomna tillbaka för lärarledda studiebesök under skoltid och kan, om de så önskar, ta del av ett mer aktivt kristet innehåll på sin egen fritid genom att konfirmera sig eller engagera sig i en församlingsanknuten aktivitetsförening.


Därmed kan alla välja sin egen väg att gå i frid.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida