Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Fi:s kärnvapenförslag är rena härdsmältan

Göteborgs stadshus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Stina Svensson (Fi), gruppledare i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Politiker som tröttnat på att lösa vardagsproblem är ett allvarligt hot mot Göteborgs framtid.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Trots att Sverige året innan riksdagsvalet 2018 hade varit insvept i en våg av rättfärdig ilska efter #metoo, lyckades inte partiet som fokuserat på kvinnors rättigheter, jämställdhet och feminism att komma in i riksdagen. I Malmö åkte partiet helt ur fullmäktige och riksdagsresultatet var sämre än 2014 års resultat när partiet var hyfsat nära att ta steget över fyraprocentsspärren.

 

I Göteborg rasade Feministiskt initiativ med över 5 000 röster och lyckades med nöd och näppe klamra sig fast i fullmäktige, med 2,3 procent. Det var ett klokt omdöme från göteborgarnas sida givet att partiet varit fullkomligt ointresserade av de verkligt stora frågorna i Göteborg: Tryggheten, infrastrukturen och stadsutvecklingen. Budskapet från väljarkåren verkar inte heller ha gått fram.

 

Av partiets tid i fullmäktige sedan valet 2018 att döma har Fi Göteborg ingen ambition att fortsätta i Göteborgspolitiken efter nästa val 2022. Detta gav partiet sina väljare ytterligare exempel på under torsdagens fullmäktige när Fi:s motion om att ansluta sig till ett upprop för ett kärnvapenfritt Göteborg lyckades vinna bifall med stöd av ett Socialdemokraterna på villovägar från verkligheten.

 

Initiativet skulle kunna avfärdas som snömos om Fi:s agerande inte illustrerar ett brinnande förakt mot sin uppgift: Det vill säga att agera för att göra Göteborg till en bättre stad i vardagen. 

 

Att Socialdemokraterna biföll motionen, vilket tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjorde att motionen antogs, är ytterst beklagligt. Den S-ledda regeringen har som bekant avfärdat ett svenskt tillträde till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Detta på mycket goda grunder. Precis som den statliga utredningen kom fram till förra året gagnar det inte Sveriges intressen att gå med då konventionen är ofärdig och inte har med viktiga aktörer som Ryssland eller Kina som medlemmar. I praktiken är det helt verkningslöst. Sverige bedömdes ha större möjligheter att arbeta mot nedrustning genom att fortsätta stå utanför avtalet. Avståndstagandet blev dessutom lättare efter att dess största förespråkare, den tidigare utrikesministern Margot Wallström, gick i politisk pension och lämnade Utrikesdepartementet.

 

Även Stadsledningskontoret i Göteborg avfärdade Fi:s motion: ”Att ansluta sig till en FN-konvention utgör en sådan utrikespolitisk fråga som det enbart ankommer på staten att besluta om” och att ”[...] motionen i sin helhet faller utanför den kommunala kompetensen”. 

 

Det är inte svårt att förstå varför Göteborg gång efter annan uppmärksammas för stora misslyckade stadsutvecklingsprojekt när de ansvariga politikerna är mer intresserade av att göra storskaliga deklarationer som saknar relevans, än att hålla ögonen på de riktigt viktiga bollarna. Partier som hellre roas av att godhetsposera än att sköta sitt grundläggande uppdrag är det största hotet mot Göteborgs framtid, inte kärnvapen. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida