Stina Svensson, Feministiskt initiativ, dagen efter valet 2014. Fi mäktade inte med att ta ansvar ens i en hel mandatperiod. Foto: LENNART REHNMAN
Stina Svensson, Feministiskt initiativ, dagen efter valet 2014. Fi mäktade inte med att ta ansvar ens i en hel mandatperiod. Foto: LENNART REHNMAN
Csaba Perlenberg

Feministiskt initiativ pallar inte trycket

Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) lyckas inte hålla ihop det rödgröna samarbetet. Minstingen i det rödgrönrosa samarbetet i Göteborg väljer nu att lämna minoritetsstyret i staden - men kommer fortsätta att stödja den rödgröna budgeten. På så vis lyckas Fi både behålla kakan och äta den - att slippa ta ansvar samtidigt som de nu kan föra oppositionspolitik - utan att för den sakens skull kunna beskyllas för att fälla styret och lämna över till de borgerliga.

 

Egentligen var det bara en tidsfråga. Feministiskt Initiativ har insett att valet närmar sig med stormsteg och att partiet inte åstadkommit något av större värde under mandatperioden som inte rör deras rätt snäva profilfrågor (om inte räkning av talartid baserat på vilket kön talarna har räknas som en politisk seger). Däremot har de lyckats att bidra till ökade kostnader för stadens skattebetalare för så kallade "papperslösa", människor som antingen inte sökt asyl eller personer som har fått utvisningsbesked och därmed saknar rätt att uppehålla sig i Göteborg. Att ett politiskt parti ser det som sin sak att motarbeta gränspolisen och underminera Migrationsverket och migrationsdomstarna  genom att skapa incentiv att illegalt stanna kvar i ett land de saknar rätt att vistas i, är anmärkningsvärt.

 

Beskedet att Fi lämnar det hårt pressade rödgröna minoritetsstyret kom samma dag som Fi tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet skickade ut ett helt annat, gemensamt pressmeddelande, där de i hårda ordalag kritiserar Socialademokraterna för deras hållning att ansvaret och kostnaderna för ensamkommande ska övertas av Migrationsverket den dagen de fyller 18. Det är också frågan om de ensamkommande som Fi anger som huvudskälet till att de nu lämnar det löpande samarbetet. Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet väljer en annan väg - som etablerade maktpartier är inte frågan om de ensamkommande tillräckligt viktiga för att lämna samarbetet. Det säger mycket om Fi:s agerande.

 

Det är inte första gången som ett lokalt Feministiskt iniativ inte pallat trycket att ta ansvar för en helhet. I skånska Lund angav Fi flera skäl till att de lämnade det rödgröna samarbetet i november 2015, inte ens ett år in på mandatperioden: En föreslagen skattehöjning var för liten, nedskärningarna för stora och så ville S och Mp inte gå med på Fi:s krav att ge lägre taxor till damlag vid hyra av idrottsplaner och lokaler. Och så var det flyktingarna också. ”Vi har väldigt mycket högre ambitioner när det gäller flyktingmottagandet i Lund” menade Pernilla West.

 

Det är tydligt att Feministiskt iniativ ännu på sina håll inte lyckats ta steget från en missnöjesrörelse till en trovärdig och ansvarstagande part. I Göteborg har partiet varit särdeles verklighetsfrånvänt. Vår tids stora jämställdhets- och frihetsfråga har gått Feministiskt initiativ helt förbi. Medan Fi har motionerat om att räkna talartid i kommunala nämnder i Göteborg är det Liberalernas Helene Odenjung som fått till stånd en kommunal utredning kring hedersutsatta unga kvinnor i staden. Fi:s snedvridna antirasistiska agenda har helt lyckats undgå utsattheten för Göteborgs egna döttrar och söner under patriarkala och kulturella förtryck. Det enda som Fi förtjänar en oreserverad eloge för är deras konsekventa inlägg mot Sverigedemokraternas återkommande nonsensinlägg.

 

Feministiskt initiativ kämpade inför valet 2014 mycket hårt för att bli ansedda som ett riktigt parti. Att de inte ens klarar att hålla ut och ta ansvar en hel mandatperiod är ett präktigt självmål. Fi har diskvalificerat sig själva i kommunalpolitiken i Göteborg.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

 

GENMÄLE:

 

I sin ledarkolumn målar Csaba Bene Perlenberg upp en bild av oss som ett oansvarigt parti och anser det ”anmärkningsvärt” att vi vill låta ungdomar ”illegalt stanna kvar i ett land där de saknar rätt att vistas i”.

 

I tre år har vi suttit i den rödgrönrosa ledningen och tagit ansvar för stadens budget, trots att vi saknar platser i kommunstyrelsen. Till skillnad från övriga partier i ledningen har vi inga avlönade politiker med tillhörande staber. Vi har tagit ledigt från jobb och arbetat många obetalda timmar för att skapa välgrundade budgetförslag. Vi har kompromissat under förhandlingar med de rödgröna för att gemensamt ta ansvar för staden.

 

För oss är det viktigt att bidra till att göra kommunpolitik tillgängligt och ett av våra ledord är transparens. Därför valde vi att lägga korten på borden under första dagen av årets budgetförhandlingar. Vi var hela tiden tydliga med att frågan om ensamkommande barns rättigheter var avgörande för oss.

 

De flesta av de barn som Csaba kallar illegala har rätt att uppehålla sig i Sverige. Det som hänt är att de blivit åldersuppskrivna under sin asylprocess och därför tvingats flytta till Migrationsverkets anläggningar långt från Göteborg. Det gör att all form av trygghet och sammanhang tas ifrån dem och många väljer att stanna kvar eller återvända för att leva på gatan eller hänga i Nordstan. De unga individer som Csaba tycker att vi ska strunta i skadar sig själva och begår självmord för att de mår så dåligt över sin situation. 

 

Csaba anklagar oss för att ha ”en snedvriden antirasistisk agenda”. Vi menar att det handlar om mänskliga rättigheter. Vi kan inte blunda för det faktum att vi har barn och ungdomar som lever i utsatthet på våra gator, personer som vi i Göteborgs stad – enligt socialtjänstlagen – har ansvar för. 

 

För oss är det fortsatt viktigt att Göteborg har ett hållbart styre och en ansvarsfull budget. Därför fortsatte vi att förhandla enskilda budgetsatsningar tillsammans med de rödgröna. Och vi fortsätter med vårt arbete för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, utsatta EU-medborgare och papperslösa. 

 

Genom att lämna den rödgrönrosa ledningen visar vi att vi inte är beredda att ge avkall på vårt arbete med mänskliga rättigheter för stadens mest utsatta individer. Vi kan inte kompromissa när det handlar om människor som far illa eller dör, oavsett vad det största partiet med mest resurser säger. 

 

Sanna Ghotbi, ledamot kommunfullmäktige (Fi) och Stina Svensson, gruppledare kommunfullmäktige (Fi)

 

SVAR DIREKT:

Fi väljer att undvika det faktum att det inte är de som driver frågan om hederskultur i Göteborg, den mest angelägna frihets- och jämlikhetsfrågan för utsatta unga kvinnor men även unga killar och män. Dessutom väljer man att blanda korten gällande frågan om sådana personer som inte har rätt att vistas i Göteborg, så kallade papperslösa - som handlar om långt enkom ensamkommande ungdomar. 

CBP

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER