Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”EU är inte bara ett fredsprojekt”

Gustaf Göthberg (M) är den högst placerade göteborgaren på Moderaternas EP-vallista. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Moderaten Gustaf Göthberg reser land och rike runt i sin kamp för att bli Europaparlamentariker. Med en femteplacering är det uppförsbacke – men det kan gå vägen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Mr. Gustaf, you´re free to go.

Det är den nionde maj i Kampala för tre år sedan. Den internationella sekreteraren i svenska Moderata Ungdomsförbundet har ingen laddning kvar i någon av sina två mobiltelefoner. Men han är äntligen fri, om än aningen vilse i Ugandas miljonhuvudstad.

Hemma i Sverige har rubrikerna redan formulerats och publicerats. GT skriver att ”M-politiker greps av polisen i Uganda”. Vid 22 års ålder har Gustaf Göthberg precis blivit uppmärksammad för sitt handfasta arbete för frihet för en utsatt grupp. 

Frisläppningen ur häktet blir kulmen på ett dramatiskt dygn. Efter att ha träffat företrädare för liberala ungdomsförbund från Kenya, Tanzania och Uganda möter Göthberg även upp med representanter för en organisation som jobbar för sexuella minoriteter i Uganda. Med sig har Göthberg även 5 000 dollar samt preventivmedel som han samlat in i Sverige.

 – Jag skulle bara vara där en dag, så jag tänkte att jag var tvungen att göra något mer än bara det. 

 

Men tio minuter efter att överlämningen skett i hemlighet, grips Göthberg då hans taxi av en slump stoppas vid en vägspärr. Pengarna är förvisso sedan länge överlämnade, kondomerna likaså – men i portföljen finns flera DVD-filmer med underground-dokumentärfilmer om det politiska läget i landet. På omslaget: Prides regnbågsflagga. Gustaf Göthberg placeras omgående i en polisbil där han i en ensam stund lyckas få iväg ett SMS till Sverige om sin situation, där han sitter på golvet i en baklucka.

 – Klart man var skärrad och att det var obehagligt, men man tänkte framför allt på de HBTQ-aktivister som jag träffat alldeles innan. Vad hade hänt med dem? Visste polisen att jag träffat dem?

Det kom senare att visa sig att aktivisterna inte råkat ut för något. Senare samma kväll sätter sig MUF:aren på ett plan till Amsterdam och Europa. Fortfarande i dag är han persona non grata i Uganda. I passet finns ett stort kryss som nekar honom återinträde. 

För Göteborgspolitikern gick det bra. För HBTQ-personer i Uganda fortsätter situationen att vara kritisk. 

– Det är en grundläggande frihetsfråga. När det blir straffbart att vara sig själv, då blir det, oaktat vilken partitillhörighet man har, en skyldighet att också göra någonting på det sätt man kan.

 

Ingen som träffat Gustaf Göthberg kan låta bli att slås av moderatens tillsynes redan omfattande erfarenhet och politiska tydlighet, trots sina blygsamma 25 års ålder. Redan vid tolv års ålder gick han med i MUF. 

– Det rekommenderar jag inte någon att göra om man vill ha en någorlunda normal uppväxt och inte springa på konferenser som tolvåring, säger han och skrattar.

Därmed har Gustaf Göthberg varit med i Moderaterna mer än halva sitt liv. Nu står han på femte plats på den moderata EU-vallistan. Kampanjandet över hela landet har under våren gjort att han gett Carl Bildt en ordentlig match som mest beresta moderat. 

Göthberg utmanar även hallänningen gällande passionen i sin övertygelse om vikten av det europeiska samarbetet. Men han varnar för att basera EU-politiken på nostalgi om det som kommit före.

 – Man ska kanske inte ikläda det europeiska projektet överord om att det bara skulle vara ett fredsprojekt. De praktiska rättigheterna och möjligheterna om en inre marknad och fri rörlighet är ett nog så starkt argument, säger moderaten och lägger till:

– Hela min ungdomsgeneration är uppväxt med Öresundsbron. Vi har kunnat åka ut till Europa utan pass. Från årskurs ett har vi lärt oss att vi är med i någonting som heter EU och att det funkar rätt bra. Därmed blir det rätt abstrakt för många att prata om båtflyktingar över Östersjön från Baltikum eller som när mina föräldrar åkte till Östtyskland på skolresa och fick sina Kalle Anka-tidningar beslagtagna vid gränsen för att det var kapitalistisk propaganda. Det framstår som nästan parodiskt. 

Den Europeiska unionen saknar dock inte uppenbara utmaningar, påpekar Göthberg. Att det finns Europaparlamentariker som hellre ödslar tid på gratis tågkort för Europas unga än att lösa hanteringen av omfördelning av de migranter som tagit sig till kontinenten ser Göthberg som det stora hotet mot unionens trovärdighet.

 – Det finns en massa politiker som inte löser grundläggande samhällsproblem men gärna hittar på en massa andra saker. I grund och botten har ideologi ersatts med identitet. Det splittrar mer än förenar.

Gustaf Göthberg manar till att lyfta blicken och passar på att påminna om vad som står på spel för unionen:

 – Debatten tenderar ibland att fördummas när den handlar om böjda gurkor eller att lekplatser inte längre får ha sand utan måste ha hårdplast, medan många inte förstår att vi har ett krig i Ukraina som beror på att de vill ha ett frihandels- och associeringsavtal med EU.

Göthberg riktar också skarp kritik mot ett socialdemokratisk parti som inte verkar ha koll på sin EU-politik. EP-kandidaten menar att ett av de stora hoten under den kommande mandatperioden är hur de svenska Socialdemokraterna försöker forcera fram den sociala pelaren.

 – Jag har väldigt svår att förstå hur Socialdemokraterna, nu med LO:s valfilm ”Take back control”, vill ta tillbaka kontrollen från EU med ena handen medan den parlamentariska grenen av arbetarrörelsen vill föra dit kontrollen till EU genom den sociala pelaren. Vilket samhällsproblem vill man lösa med det? Jag har funderat länge och har inte riktigt kommit fram till ett svar ännu.

 

Som femteplats på listan krävs det en imponerande personkryssinsats för att bli Europarlamentariker. Givet Gustaf Göthbergs idoga personvalskampanj torde det inte komma som en överraskning om EU-parlamentet ringer om en vecka och säger:

 – Mr. Göthberg, you´re free to go to Brussels.

Gustaf Göthberg (M), göteborgsk toppkandidat till Europaparlamentet. Foto: MATHILDA STENHOFF