Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”EU är ingen bankomat”

Göteborgaren Linus Glanzelius (S) är SSU:s kandidat till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Klimatkampen måste vara klassmedveten och EU:s budget måste hållas i schack. Linus Glanzelius är SSU:s toppkandidat och den högst placerade göteborgaren på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Jobbet på Utrikesdepartementet har skapat nya ovanor. Varje arbetsdag inleds enligt egen utsago med en kaffe, en Fishermans Friend och en snus. Stockholm fick göteborgaren att snusa, alltså.

 

Till vardags är socialdemokraten Linus Glanzelius politiskt sakkunnig hos utrikeshandels- och Nordenministern Ann Linde (S). Men nu har göteborgaren, som är uppvuxen i Majorna och i Kärra, tagit tjänstledigt för att söka väljarnas förtroende för ett eget politiskt uppdrag i Europaparlamentsvalet. Han är inte bara SSU:s kandidat till Bryssel utan är även den högst placerade kandidaten från Göteborg på Socialdemokraternas EP-lista.

Det är lätt att förledas att tro, givet hur stor betoning Glanzelius lägger på handelspolitiken (”Det är lätt att ta handeln för givet”) att han är en högersosse – vilket han bestrider.

 – Jag är en modern gråsosse, säger han med ett skratt och lägger skämtsamt till: ”Bringing sexy back to gråsosse”. Det är ett politiskt mål om något.

Glanzelius, som säger att han är uppvuxen bland ”Volvoarbetande farsor och undersköterskor och sjuksyrror till morsor”, är smärtsamt medveten om socialdemokratins krisande relation till sina kärnväljare: LO-kollektivet.

– Många av mina gamla grannar i den traditionella LO-arbetarklassen har gått över till att rösta på Sverigedemokraterna för att de inte tycker att vi har rätt svar på utmaningarna.

 

Det där är ju en existentiell fråga för socialdemokratin. Har ni tagit arbetarklassväljarna för givet?

– Vi har underskattat hur viktigt det är att ha en politik som steg för steg skapar lite mer rättvisa, lite mer jämlikhet för de som behöver det mest. När man låter det gå åt andra hållet med ökad ojämlikhet, då slutar många tro på att det går att bygga ett jämlikt samhälle. Då tror man inte på att det är det gemensamma som ska lösa saker, utan att det blir mer och mer var och en för sig själv. Det är den långsiktiga utmaningen.

Glanzelius lägger till:

– För många är jämlikhet ett abstrakt begrepp. Men det är också det som mycket handlar om. Det är så jäkla viktigt att EU har tillväxt och att EU bidrar till det, men vi kan inte bara ha EU som en marknad för tillväxt. Har man en gemensam marknad måste man också ha schysta villkor och se till att tillväxten sprids så att arbetarklassen får sin rättfärdiga del av tillväxten. Det tycker jag att EU under lång tid har misslyckats med. 

Till vardags jobbar Linus Glanzelius (S), längst till höger i bilden, som politiskt sakkunnig åt statsrådet Ann Linde (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Socialdemokraten vill också få ordning på EU:s budget – genom att ställa krav och koppla det till EU:s demokratiska värderingar.

– EU:s budget behöver hållas i schack. Jordbrukssubventionerna måste hållas nere och minska. Vi måste också ställa krav på de länder som i dag drar väldigt stor nytta av EU:s budget, inte minst Polen och Ungern. Det är orimligt att vissa medlemsländer kan använda EU som en bankomat utan motkrav. Att inte leva upp till de gemensamma värderingarna och att inte ta sin rättmätiga andel av ansvaret i flyktingsfrågan måste få konsekvenser. Om man ska få ta del av EU:s medel måste man följa de demokratiska principerna.

Linus Glanzelius (S) står på plats 8 på Socialdemokraternas EP-lista. Foto: OLLE SPORRONG

Som profilerad ungdomskandidat träffar Glanzelius många förstagångsväljare. Den vanligaste frågan de vill diskutera är, föga överraskande, klimatet. 

– Det är skitbra om man vill käka vegetariskt eller veganskt och ta cykeln till skolan eller jobbet. Men det är inte ungdomar som ska bära klimatångesten. De hundra största företagen står för 70 procent av utsläppen. Det här måste lösas gemensamt. 

SSU:s kandidat till Bryssel passar på att ge en känga till Moderaterna och Kristdemokraterna.

– M och KD säger ofta att om man ställer för hårda miljökrav på företag så skadar det konkurrenskraften och de svenska jobben. Jag tror att det är precis tvärtom. Om vi ställer krav och ger pengar och förutsättningar till forskning och utveckling, vilket EU också är bra på, då skapar vi konkurrenskraft för våra företag. Då får Volvo, Scania och andra innovationsrika företag konkurrensfördelar när de ska sälja fordon.

Ur ett västsvenskt perspektiv finns det mycket att vinna.

– Om våra stora industriföretag och underleverantörer lyckas ställa om och ta fram klimatsmarta lösningar, då kommer Västsverige att ha stora konkurrensfördelar. Då kan Västsverige bli en av de stora vinnarna på klimatkampen och omställningen.

Linus Glanzelius menar att den gröna omställningen kan lyckas, men att det bara är möjligt om det handlar om en klassmedveten klimatkamp.

– Vi måste ha en klimatpolitik som tar hänsyn till att inte alla kan ta cykeln till jobbet eller till skolan. Vi måste se till att göra förändringar på systemnivå. Vi kan inte ”shamea”, alltså skambelägga, den som har långt till sitt jobb och kanske måste köra bil.

Eller, för den delen, Europaparlamentariker som måste ta flyget till Bryssel för att sköta sitt uppdrag. Linus Glanzelius återfinns på plats 8 på Socialdemokraternas EP-vallista. En stor mängd personkryss krävs alltså för att han ska kunna snusa i Bryssel i stället för i Stockholm.

– Om man vill ha en Göteborgare i Bryssel och en person som fattar EU och som är beredd att göra något åt den ökande ojämlikheten, då ska man rösta på mig, säger Linus Glanzelius.

Linus Glanzelius (S), kandidat till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.