Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Ensamheten är vår tids största hot och utmaning”

Elisabet Lann (KD), nytt kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Elisabet Lann var med om att styra upp alliansens guldålder. Nu tar hon över som nytt kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Elisabet Lann lyckades hålla sig borta från politiken i ett och ett halvt år, men vid årsskiftet gick det inte längre. Efter en period som regionchef för Rädda Barnen Väst lockade jobbet som Kristdemokraternas stabschef i Göteborgs Stadshus. Samtidigt tillträdde hon som ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Ett halvår senare föreslås hon att ta över som gruppledare och kommunalråd för KD i alliansen efter David Lega, som lämnar för att bli Europaparlamentariker.

 

Lann är knappast en politisk duvunge. På CV:et: Politisk sekretare i Västra Götalandsregionen och biträdande chef på statsrådsberedningen på regeringskansliet samt, under en tid, statssekreterare på KD:s samordningskansli. Elisabet Lann var onekligen med om att forma borgerlighetens guldålder. 

 

Den samlade svenska borgerligheten har ju sett bättre dagar. Samtidigt är alliansen i allra högsta grad välfungerande i kommuner och regioner. Hur mycket av splittringen på nationell nivå handlar om ideologiska splittringar och hur mycket är politisk teater?

 – Jag tror faktiskt att det är väldigt mycket politisk teater på riksplan. Jag gillar alliansen och gillade den tiden jag var en del av alliansen på riksplan. Det var en väldigt konstruktiv tid och var inget tvångsäktenskap. Vi som jobbade med det centralt såg att summan var större än delarna. Vi kunde se ett värde av samverkan och såg att vi gjorde varandra bättre.

 

I Göteborg styr alliansen som bekant. Det var också det som lockade henne tillbaka till politiken, efter att ha lämnat på grund av vad hon upplevde var en destruktiv ton i det nationella politiska samtalet.

 – Vi vill regera ihop och fungerar väldigt bra ihop. 

Lann, som gick med i KD 1998 (”Innan det gick bra i valrörelsen”), har varit med och författat Kristdemokraternas principprogram och beskriver sig som ”lite av en ideologisk nörd”.

 – Grunden i kristdemokratin vänder lite på hela samhällsanalysen att civilsamhället och gemenskapen är komplement ovanpå staten. Men samhället som vi tillsammans bygger, det är grunden. Och sen håller inte det hela vägen. Vi behöver en stat som garant för en viss nivå och upprätthållandet av rättigheter och saker som sjukvård och utbildning.

Det där låter nästan som någon form av socialliberalism.

– Kristdemokratin står på egna ben. Det är inte socialliberalism och det är inte konservatism. Det är kristdemokrati, säger Lann och tillägger:

– Det handlar om de små gemenskaperna. Människor är inte en ö. Jag har svårt för individualismen som går för långt ibland, tack vare liberalismen. Jag ser ensamheten som vår tids största hot och utmaning. Ensamhet är en farsot i samhället, skadligare än rökning. Den stat och den välfärd finns inte som kan bota den fullt ut. Vi behöver nåt mer.

 

”Vill inte att någon får betalt för att prata med mig”

Lann anser att statsindividualismen har gått ”ganska extremt” långt i Sverige.

– Jag kan också tilltalas av individens möjlighet till självförverkligande, men det utgår från en utopi, ett ideal som inte finns. Jag ser inte att lösningen är en välfärdsapparat som fyller vårt grundläggande behov av gemenskap. Jag vill inte att någon får betalt för att sitta och prata med mig den dagen jag är änka och ensam. 

Inte heller är Lann särskilt förtjust i den identitetspolitik som blivit till en norm på vänstersidan under de senaste åren.

 – Jag har extremt svårt för identitetspolitiken, som låser fast människor i funktioner och åsikter och gemenskaper på ett sätt som jag inte känner mig bekväm i. Jag identifierar mig inte med människor främst utifrån deras kön och ålder. 

 

I Göteborg har Kristdemokraterna ansvar för äldreomsorgen, funktionsrätt, kultur och fritid. Givet alliansens minoritetsstyre krävs det politisk fingerfärdighet. Lann tillstår att styret ”inte bara kan köra på”, men menar även att oppositionen måste ta ansvar för situationen.

 – Det är ingen rolig sits att styra i det här läget. Vi kan ju inte göra allt som vi hade velat om vi fått egen majoritet. Men alliansen har fått en chans att visa att vi kan ta gemensamt ansvar. Jag kan tycka att det till och med finns fördelar när man behöver kompromissa. Det återspeglar också folkviljan, mer än när en konstellation har 51 procent och kan ha majoritetens diktatur att göra vad man än vill. 

 

”Rödgrönas fientlighet mot näringslivet skadlig för välfärden”

Lann pekar även på näringslivets förutsättningar som avgörande för Göteborgs förmåga att ta sig an välfärdsutmaningarna.

 – Det är helt otroligt att vi har ett så starkt näringsliv i Västsverige och Göteborg trots den fientliga ton som funnits från det tidigare vänsterstyret, säger hon och pekar bland annat på att de rödgröna länge motsatte sig att införa valfrihetssystem.

 – Misstänksamheten mot näringslivet är så otroligt skadlig för välfärden. En stad som Göteborg kan inte unna sig att se ner på näringsidkare. Ibland pratar vänstern som om den offentliga staden kan vara ett slutet system som genererar pengar, men vi har inte en spänn till välfärden om vi inte har några som pyntar in de pengarna. 

 

Göteborg har som bekant en mycket speciell parlamentarisk situation. Demokraternas existens vittnar om ett stort missnöje i valmanskåren. Vad säger det om förtroendet för politiken och den politiska kulturen i Göteborg?

 – Det är ett underbetyg för det som brukar kallas för etablissemanget. Det måste tas på allvar. Men den speciella politiska situationen gjorde också att jag lockades tillbaka till politiken. Efter så många år i regionalpolitiken och på regeringsnivån har jag sneglat lite på Göteborg och förundrats. Det har funnits en rätt så tråkig ton i det offentliga samtalet. På nåt sätt så eskalerade det under hela debatten om trängselskatt och Västlänken, men det kommer ju inte bara därifrån. Det är en kultur som har funnits sedan tidigare.

Var debatten om trängselskatten en slags katalysator för det?

– Det är ett resultat av Göteborgsandan, som gör att många känner att känner att de inte fått vara med i beslutsfattandet.

 

”Hade inte röstat för samtal med SD”

I Göteborg är inte Sverigedemokraterna en förutsättning för alliansstyre. Icke desto mindre är Lann tydlig med sin inställning till partiet:

– Jag tycker inte att SD lokalt agerar på ett sätt som gör dem relevanta att prata med.

På riksplan splittrades alliansen gällande frågan om samtal och samarbete med SD. Bland annat ändrade Kristdemokraterna sin policy.

 – Hade jag suttit med i partistyrelsen så hade jag inte röstat för att öppna upp för samtal. 

Varför inte?

 – I det läget körde man in kilen djupare mellan alliansens partier. Jag tror att det är svårare för alliansen att hitta tillbaka till varandra efter det. Men med det sagt, det vi har sett efter detta är att KD har gjort upp med Vänsterpartiet. 

Hon menar att det finns något osunt att säga att det finns vissa partier som man inte ska prata med.

 – Däremot är det viktigt att säga att det finns vissa partier som man inte förhandlar med gällande ett antal frågor. Det har ett värde, där man står långt ifrån varandra.

Elisabet Lann påminner också att även Centerpartiet och Liberalerna har ertappats med att föra samtal med SD i trafikutskottet. 

 – Och Socialdemokraterna bröt ju ut en del av budgeten väldigt aktivt tillsammans med Sverigedemokraterna. Så det blir ett hyckleri. Men jag ser inget behov av att göra upp med SD i någon fråga. Jag ser att det finns andra som KD kan göra upp med.

Vad är det med SD:s politik som gör att du värjer dig mot att förhandla eller samarbeta med dem?

– Det mesta? Men framför allt att de så tydligt kommer ur främlingsfientliga idéer. Bevekelsegrunden handlar om att de ser olika på människor. Jag vill inte hålla på med rasistkortet och brunsmetning, för jag tycker att det är destruktivt och har skapat ett uppskruvat läge, men jag står väldigt, väldigt långt ifrån SD och jag kan önska att de inte fanns i svensk politik. Samtidigt måste alla andra ta på ansvar när de finns och försöka förstå varför de gör det, och vad man ska göra åt det. 

 

Elisabet Lann tar över ett KD som i dag är alliansens minsta parti. ”Nu, ja” inflikar hon snabbt, med ett leende, när styrkeförhållandet påpekas. I kommunstyrelsen har partiet endast en ersättarplats. Fortfarande är partiets existens i Göteborg avhängigt sin väljarbas i Södra skärgården.

 – Vi har en glesbygd i Göteborg som många glömmer bort. Där är civilsamhället starkt, för att det måste vara det. Man måste kunna lita på sin omgivning. Vårt idéarv förvaltas väldigt väl i Södra skärgården.

 

Elisabet Lann föreslås tillträda som gruppledare och kommunalråd i mitten av juni.

Elisabet Lann (KD), nytt kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.