Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

En björntjänst att Göteborg inte deltar i Almedalsveckan

Almedalsveckan i Visby är en av det demokratiska Sveriges stora pärlor.
Foto: SVEN LINDWALL
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Göteborgs diss av Almedalsveckan är ingenting annat än tröttsam populism. Självklart borde Sveriges andra största stad ha en stark närvaro på en viktig demokratisk arena.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Hur det blir med Almedalsveckan under nästa år står skrivet i stjärnorna. Under den gånga veckan skickade festivalledningen ut den barska nyheten att det planeras för en så kallad hybridvecka – det vill säga en politikvecka med de vanliga föredragen, utfrågningarna och debatterna fast i första hand digital utformning. Det vill säga: Sändning från Visby, med möjlighet att skala upp för fysiska besökare och något som liknar det myller av möten, närhet och olika samhällsaktörer som vanligtvis befolkar gränder, torg, allehanda slags öppna ytor och lokaler.

Men från Västkusten kom det under onsdagen sorgliga nyheter. Kommunstyrelsen i Göteborg har bestämt att staden inte överhuvudtaget ska delta i Almedalsveckan.

Överraskande nog var Sverigedemokraterna positiva till en fortsättning: ”Att bara säga – vi deltar inte, är inte speciellt konstruktivt” stod det i partiets yrkande. Troligtvis hade partiet tyckt det direkt motsatta om övriga partier varit för en närvaro och ett aktivt deltagande under politikveckan.

Sedan 2012 har staden deltagit i den så kallade Västsvenska arenan, som med blandad framgång har varit en scen och ett forum för debatt och diskussion om samhällsfrågor rörande västsvenska förhållanden. Likt det så kallade Öresundshuset, som under många år drivits av bland andra Malmö stad och Region Skåne, har Västsvenska arenans aktörer sedan tidigare beslutat att låta arenan vara vilande. Men att Göteborg nu helt abdikerar från närvaro på Almedalsveckan är knappast ett styrkebesked. Tvärtom begränsar det Västkusten från att verka på ett av de ledande opinionsbildande arrangemangen i Sverige. Hur detta ska vara till gagn för Göteborg stad, eller Västra Götalandsregionen som också beslutat sig för att inte heller medverka, är oklart.

Det är lätt, kanske alldeles för lätt, att avfärda Almedalsveckan som en elitens lekplats, motsvarande tennisveckan i Båstad för politiker, journalister, lobbyister och andra samhällsaktörer. Sanningen är att Almedalsveckan är ett folkuniversitet av kunskap, åsikter och mot varandra brytande perspektiv som är en av svensk demokratis största pärlor. Under de senaste åren har den ökade digitaliseringen, den som Almedalsveckan nu väljer att accelerera sommaren 2021, även medfört att allt fler väljare kan vara med på allt fler programpunkter utan att vara närvarande på Gotland.

Samtidigt är inte den publika programverksamheten Almedalsveckans största behållning. I stället ligger styrkan i det de planerade eller spontana mötena i gränder, köer och ja, även på de där hånade men i allt ökande grad alkohol- och roséfria minglen på bakgårdar och i trädgårdar. Det är när människor kan träffas för att samtala med varandra, inte bara debattera, som den stora demokratiska vinsten kan skördas.

Att Göteborgs stad, vars olika aktörer gång efter annan klagar på att man i ”Stockholm” inte ägnar tillräckligt mycket uppmärksamhet åt Göteborg, självmant korsar armarna och vänder ryggen åt en arena vars mötesplatser kan vara avgörande för att frågor kan dryftas och förslag kan presenteras, är en björntjänst för Göteborgs skattebetalare.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.