Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Efter Josefsons önskedröm kommer mardrömmen

Axel Josefson (M), kommunstyrelens ordförande i Göteborg. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Axel Josefson (M) kommer förr eller senare att behöva höja kommunalskatten. Att hävda motsatsen är bara en önskedröm.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Det blir inga skattehöjningar i Göteborg. Så lyder budskapet i den debattartikel som stadens kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M) under torsdagen stoltserade med i Dagens Samhälle.

 

Tillsammans med Företagarnas Vd Günther Mårder, Niklas Nordström (S), Ulrika Liljeberg (C) och Anna Tenje (M), kommunstyrelseordförandekolleger i Luleå, Leksand och Växjö, deklarerade Josefson att:

Den senaste tidens diskussioner om hur kommunernas budgethål ska täckas lider av en felaktig föreställning som riskerar att rasera kommunernas ekonomier ännu mer. Det som behövs är inte skattehöjningar – utan mer effektiv hushållning av resurserna och målmedvetna satsningar på förbättrat lokalt företagsklimat.” 

 

Axel Josefsons deklaration är en önskedröm. I sanning finns det lite som pekar på att Göteborg och många andra kommuner kommer att mäkta med att undgå ett ökat skattetryck – trots att hårdare effektiviseringar, privatiseringar, digitaliseringar och bättre upphandlingar givetvis är viktiga instrument även till vardags.

 

Den förändrade demografin samt en anstundande lågkonjunktur ger för handen att bistra tider väntar – inte minst för skattebetalarna som obönhörligen kommer att avkrävas större ansvar på samtliga nivåer.

 

Möjligen hade Axel Josefson behövt läsa de senaste handlingarna till Social resursnämnd i Göteborg innan nämnda debattartikel författats. I en redogörelse för de ekonomiska förutsättningarna inför 2020 men även fram till 2022 års budgetarbete förklarar Stadsledningskontoret pedagogiskt för politiken hur läget ligger.

 

Nyckelparagrafen lyder: ”Staden står inför att hantera flera komplexa utmaningar såsom till exempel växande befolkning, kompetensförsörjning, omfattande stadsutveckling, betydande investeringsbehov i bland annat verksamhetslokaler, stora skillnader i livsvillkor i olika delar av staden, behov av långsiktiga klimatanpassningsåtgärder, förändrat kommunalt ansvar inom civilt försvar.” 

 

Samtidigt, påpekar tjänstemännen, behöver ökat fokus läggas på det kommunala kärnuppdraget. Det vill säga skola, vård och omsorg. Det efterfrågas uttryckligen efter prioriteringar och uppstramningar från politiken. 

 

I sin iver att deklarera sin moderata ståndpunkt om skattehöjarvägran försitter Axel Josefson ett strategiskt förhandlingsutrymme. Om kommunalskatten ska höjas i Göteborg, vilket förr eller senare kommer att behöva göras, är Josefson, Moderaterna och alliansen nödgade att få med sig fler partier. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kommer nog inte att vara svårflörtade. Däremot går det att villkora en skattehöjning med ur ett borgerligt perspektiv fördelaktiga effektiviseringar och avyttringar som troligtvis behöver stöd från antingen Socialdemokraterna eller Demokraterna. 

 

Att redan nu måla in sig i ett hörn gör både Josefson och Göteborg en otjänst. Då blir önskedrömmen snabbt en mardröm.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida