Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Dubbla stolar sätter vissa liberaler på heta stolen

Liberalerna i Göteborg gör klokt i att prioritera medlemsdemokratin och sin trovärdighet före att liberaler sitter på dubbla stolar, skriver Csaba Bene Perlenberg.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Göteborgsliberalerna måste lyssna på den interna kritiken. Den interna demokratin måste stärkas.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

”Ett parti i fritt fall”. 

 

Så beskriver dechargeutskottet i Göteborgsliberalerna starten av 2019. Interna stridigheter, ett katastrofval på riksplan (och inte så väldans imponerande i kommunvalet heller) samt en avgången partiledare gjorde sitt för att lägga peppen på en Västlänkstunnels nivå.

 

Och inte har det blivit så himla mycket bättre under året som passerat. När Liberalerna i Göteborg under lördagen samlas för årsmöte gör folkpartisterna rätt i att, förutom att ta ställning till en rad motionsförslag (däribland ett tankeväckande förslag att göra Hisingen till en egen kommun) hantera frågan om hur den lokala partiföreningen egentligen mår. Hur fungerar den lokala demokratin i Liberalerna i Göteborg?

 

Allvarligt är att dechargeutskottet verkar antyda att partiföreningen i praktiken är en marionettförening åt kommunfullmäktige- och kommunstyrelsepolitikerna. Bland annat skrivs det att: ”[...] det råder ett ”fortsatt mycket stort” gap mellan den politik och de beslut som fattas i kommunstyrelse- och kommunfullmäktigegruppen” och kommunföreningen. 

 

Nog för att en fullmäktigegrupp måste ha frihet att navigera i dagspolitiken, men icke desto mindre är det ett partis förening som efter årsmötesbeslut har att styra den långsiktiga politikutvecklingen. 

 

Interndemokratin är också satt på spel på mer än nämnda vis. Bland annat anmärker dechargeutskottet på att det finns en osund sammanblandning mellan politiska tjänstemän och förtroendepolitiker inom Göteborgsliberalerna. Bland annat skriver utskottet att: ”Andra partier har principen att politiska tjänstemän inte skall inneha politiska förtroendeuppdrag. Detta har alltid också varit en gammal princip hos oss inom Liberalerna, en princip som partiet nu verkar har övergivit.

 

Eftersom dechargeutskottet i sitt uttalande luttrat påpekar att utskottets rekommendationer brukar ignoreras och inte ens hanteras av föreningsstyrelsen, tar utskottets ledamöter det unika greppet att i stället sätta sin tillit till medlemmarna. I en motion föreslås helt sonika: ”att politiska tjänstemän i Liberalerna Göteborg inte skall inneha politiska förtroendeuppdrag”.

 

Styrelsen faller i stort sett till föga, även om man rekommenderar eventuella förändringar först i samband med valet 2022. Bland annat föreslås att nomineringskommittén inför nästa val ska verka utifrån principen att de som är anställda som politiska tjänstemän i Göteborgs stad inte ska få förtroendeposter i samma kommun. Däremot får de gärna ha uppdrag i en annan kommun.

 

Varje parti har sin unika partikultur. Liberalerna i Göteborg gör klokt i att prioritera medlemsdemokratin och sin trovärdighet före att liberaler sitter på dubbla stolar. Ett parti ska verka för allmänhetens och sina väljares bästa, inte enskilda medlemmars karriärer.

 

Med två och ett halvt år kvar till nästa val måste Liberalerna i Göteborg börja fundera på hur en sakpolitisk nystart kan inledas som på allvar ger Göteborgarna ett liberalt alternativ att räkna med.

 

Det fria fallet måste hejdas. Börja med att stärka den interna demokratin.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida