Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Detta borde samtliga chefer i VGR få som julklapp

Offentliga handlingar ska delas ut.Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att destruera offentliga handlingar är ett grundlagsbrott. Västra Götalandsregionen borde fylla sina chefers julstrumpor med ett viktigt dokument.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Offentlighetsprincipen är en svensk paradgren. Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, garanterar inte bara svenska medborgare utan precis vem som helst att handlingar som rör driften av offentlig verksamhet ska vara tillgängliga för allmänheten, då de är så kallad allmän handling.

 

Ordningen är en del av det som kallas för handlingsoffentligheten. Givetvis finns det begränsningar med till exempel ärenden rörande sekretess, men grundprincipen är att allt material som handhavs av och som kommer in till myndigheter och diarieförs, oavsett om det handlar om text, bild eller annan typ av information, också kan begäras ut. 

 

För tjänstemän och politiker kan denna grundlagsstadgade öppenhet givetvis ibland visa sig vara besvärande, eftersom kommunikationer vid behov både är bevis och avgörande pusselbitar för att teckna helhetsbilder av för allmänheten viktiga skeenden och beslutsprocesser. Det är en kortsiktig obekvämlighet som är demokratins smörjmedel.

 

Som journalistiskt redskap är offentlighetsprincipen avgörande. Ur ett medborgerligt och demokratiskt perspektiv är det en omistlig ventil mot korruption och hemlighetsmakeri.

 

Att inte lämna ut material på en direkt begäran strider således mot grundlagen. Men om man destruerar material och därmed saboterar, finns det heller ingenting att lämna ut.

 

Den logiken följde verksamhetschefen för Västra Götalands Sjukvårdens larmcentral efter att Göteborgs-Posten tidigare i höstas granskat hanteringen av regionens ambulanslarm. I granskningen kunde GP visa att en ny enhet som är satt i uppgift att prioritera larmsamtal inte mäktade med sitt uppdrag, något som kostade verksamheten och skattebetalarna miljonbelopp varje månad i bötesavgifter. Därtill hade väntetiden för patienter med livshotande tillstånd ökat och felbedömningar gjorts på grund av tjafs mellan VGR och SOS Alarm.

 

I en uppföljning ville GP kika på bemanningstätheten och sköterskors närvaro i larmcentralen, för att avgöra om situationen förbättrats.

 

Här och häpna när verksamhetschefen rakt ut säger till GP att verksamheten numera destruerar listorna med jämna mellanrum, med det uttryckliga syftet att undgå granskning av GP eller andra medier, eftersom verksamhetschefen menar att rapporteringen varit vinklad. Men verksamhetschefer i offentlig verksamhet ska inte leka mediekritiker. De ska följa offentlighetsprincipen och helga den som vore det ett släktmotto. 

 

Agerandet går tvärtemot tryckfrihetsförordningen och hur offentlig verksamhet ska bete sig. I GP menar Västra Götalands regiondirektör Ann-Sofie Lodin att: ”Jag blev så förvånad när jag hörde det här så jag trodde först inte att det var sant”.

 

Medborgare, journalister och även politiker måste kunna granska hur offentlig verksamhet och myndigheter utför sitt uppdrag. När dokument destrueras är det ett direkt sabotage av information som tillhör samtliga skattebetalare, medborgare och personer som har rätt till dem.

 

Därför kommer här ett tips i all demokratisk välmening: Årets julklapp från Västra Götalandsregionen till samtliga chefer bör vara en kopia av tryckfrihetsförordningen. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.