Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det våras för normsheriffen Ann-Sofie Hermansson

Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Ann-Sofie Hermansson (S) städar upp i det antirasistiska normkritikträsket. Det är inte en dag för tidigt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Är det nu det vänder? Har pendeln svängt, has Elvis left the building? Är det äntligen dags att förklara den antirasistiska normkritiken vara naken likt kejsaren utan kläder? Är tiden kommen att dra ett streck över en sorglig period i svensk allmänhet, där politiska workshopentreprenörer och rasbesatta panelsurfare länge tillåtits härja fritt under skydd av kommunala verksamheters goda minne?

 

Hoppet väcks efter det att kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), har tagit sig an den inom vänstern otacksamma uppgiften att vara den vuxna i rummet. Efter en infekterad debatt kring vilka paneldeltagare som skulle få eller inte få diskutera den aktivistiska dokumentärfilmen Burka Songs 2.0 vid en visning i kommunal regi i Göteborg, fortsätter Hermansson sitt korståg mot vad hon i ett blogginlägg kallar för "Icke-demokratiska absurditeter". 

 

Hermansson går på sin blogg till storms mot föreningen Göteborgs rättighetscenter som tidigare kritiserat just Hermansson för hennes ställningstagande för att paneldiskussioner och kulturevenemang i offentlig regi inte ska vara ensidiga och hedra demokratiska grundvärden. Hermansson försvarar att stadens Sociala resursförvaltning dragit sig ur evenemanget "Fördjupningsdagen för Antirasistisk HIV-prevention”. I programmet för temadagen informeras det enligt Hermansson om att: "Det kommer bland annat handla om konsekvenser av strukturell rasism och vithetsnormer på arbetsplatsen, motstånd och motståndsstrategier.” Bakom evenemanget stod enligt Hermansson tidigare Social resursförvaltning samt RFSL, RFSU, Positiva gruppen Väst samt Kunskapscenter för sexuell hälsa vid VGR. 

 

Det är exakt den här typen av offentligt finansierade studiecirkel-liknande arrangemang som de senaste åren drivit debattörer på den liberala och konservativa högerkanten till vansinne. För att inte nämna sverigedemokrater. 

 

Hermansson skriver på sin blogg: "Det givna med ett sådant tema vore att bjuda in flera olika röster för att få en balanserad analys av frågan. Hur antirasism och HIV-prevention ska knytas ihop är ett komplext ämne som behöver belysas brett för att diskussionen eventuellt ska kunna ge ett mervärde. Det är helt uppenbart att det finns mycket i detta som kräver en mångsidig genomlysning. Men nej. Nätverket har inte alls tänkt sig någon mångsidighet. Tvärtom. De har bestämt sig för att låta hela dagen ledas av extrema och snäva röster."

 

Det Hermansson reagerar mot är att delvis samma personer med kopplingar till Muslimska Mänskliga Rättighetskommitté som bjöds in för att diskutera Burka Songs 2.0 i fallet med den antirasistiska HIV-dagen har "anlitats för att köra föreställningen från början till slut.

 

MMRK har av bland annat den välkände terrorexperten Magnus Ranstorp samt högerdebattörer länge kritiserats för att använda antirasism och islamofobi som svepskäl för att urskulda bland annat islamistisk terrorism och radikalisering bland muslimer. 

 

Symbolvärdet i att kommunstyrelseordföranden i Sveriges andra största stad sätter ner foten är tacksamt, men ställningstagandet har än större vikt då det kommer från den vänstra politiska planhalva som alldeles för länge gullat med den här typen av normentreprenörer. Kommuner ska varken legitimisera eller finansiera grupper som säger sig föra minoritetsgruppers talan, men som i själva verket använder antirasism som en täckmantel för att ikläda sig förvridna offerkoftor. Nu kanske det äntligen är slut med normcharlatanerna, de självutnämnda rasistexperterna och hokus-pokus-kränkhetsmaffian inom den offentliga sektorn. I stället för att ses som en kvalitetsstämpel är det hög tid att kommuner, regioner, landsting och myndigheter ser liknande kontakter som en belastning.

 

Ann-Sofie Hermansson är normsheriffen det offentliga Sverige länge behövt men inte vågat ropa på hjälp efter.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!