Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORGFoto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
 Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Det våras för normsheriffen Ann-Sofie Hermansson

Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) städar upp i det antirasistiska normkritikträsket. Det är inte en dag för tidigt.

Är det nu det vänder? Har pendeln svängt, has Elvis left the building? Är det äntligen dags att förklara den antirasistiska normkritiken vara naken likt kejsaren utan kläder? Är tiden kommen att dra ett streck över en sorglig period i svensk allmänhet, där politiska workshopentreprenörer och rasbesatta panelsurfare länge tillåtits härja fritt under skydd av kommunala verksamheters goda minne?

 

Hoppet väcks efter det att kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), har tagit sig an den inom vänstern otacksamma uppgiften att vara den vuxna i rummet. Efter en infekterad debatt kring vilka paneldeltagare som skulle få eller inte få diskutera den aktivistiska dokumentärfilmen Burka Songs 2.0 vid en visning i kommunal regi i Göteborg, fortsätter Hermansson sitt korståg mot vad hon i ett blogginlägg kallar för "Icke-demokratiska absurditeter". 

 

Hermansson går på sin blogg till storms mot föreningen Göteborgs rättighetscenter som tidigare kritiserat just Hermansson för hennes ställningstagande för att paneldiskussioner och kulturevenemang i offentlig regi inte ska vara ensidiga och hedra demokratiska grundvärden. Hermansson försvarar att stadens Sociala resursförvaltning dragit sig ur evenemanget "Fördjupningsdagen för Antirasistisk HIV-prevention”. I programmet för temadagen informeras det enligt Hermansson om att: "Det kommer bland annat handla om konsekvenser av strukturell rasism och vithetsnormer på arbetsplatsen, motstånd och motståndsstrategier.” Bakom evenemanget stod enligt Hermansson tidigare Social resursförvaltning samt RFSL, RFSU, Positiva gruppen Väst samt Kunskapscenter för sexuell hälsa vid VGR. 

 

Det är exakt den här typen av offentligt finansierade studiecirkel-liknande arrangemang som de senaste åren drivit debattörer på den liberala och konservativa högerkanten till vansinne. För att inte nämna sverigedemokrater. 

 

Hermansson skriver på sin blogg: "Det givna med ett sådant tema vore att bjuda in flera olika röster för att få en balanserad analys av frågan. Hur antirasism och HIV-prevention ska knytas ihop är ett komplext ämne som behöver belysas brett för att diskussionen eventuellt ska kunna ge ett mervärde. Det är helt uppenbart att det finns mycket i detta som kräver en mångsidig genomlysning. Men nej. Nätverket har inte alls tänkt sig någon mångsidighet. Tvärtom. De har bestämt sig för att låta hela dagen ledas av extrema och snäva röster."

 

Det Hermansson reagerar mot är att delvis samma personer med kopplingar till Muslimska Mänskliga Rättighetskommitté som bjöds in för att diskutera Burka Songs 2.0 i fallet med den antirasistiska HIV-dagen har "anlitats för att köra föreställningen från början till slut.

 

MMRK har av bland annat den välkände terrorexperten Magnus Ranstorp samt högerdebattörer länge kritiserats för att använda antirasism och islamofobi som svepskäl för att urskulda bland annat islamistisk terrorism och radikalisering bland muslimer. 

 

Symbolvärdet i att kommunstyrelseordföranden i Sveriges andra största stad sätter ner foten är tacksamt, men ställningstagandet har än större vikt då det kommer från den vänstra politiska planhalva som alldeles för länge gullat med den här typen av normentreprenörer. Kommuner ska varken legitimisera eller finansiera grupper som säger sig föra minoritetsgruppers talan, men som i själva verket använder antirasism som en täckmantel för att ikläda sig förvridna offerkoftor. Nu kanske det äntligen är slut med normcharlatanerna, de självutnämnda rasistexperterna och hokus-pokus-kränkhetsmaffian inom den offentliga sektorn. I stället för att ses som en kvalitetsstämpel är det hög tid att kommuner, regioner, landsting och myndigheter ser liknande kontakter som en belastning.

 

Ann-Sofie Hermansson är normsheriffen det offentliga Sverige länge behövt men inte vågat ropa på hjälp efter.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER