Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Serneke: "Det får vara nog nu, SD"

Ola Serneke, entreprenör och samhällsbyggare. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

OPINIONSINTERVJU. Sverigedemokraternas framfart och det ökade hatet och rasismen oroar entreprenören Ola Serneke. Nu talar han ut om varför han tycker det är viktigt att säga ifrån.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

"Ola, du kan bättre."

 

Vi befinner oss i slutet av 1970-talet. Ola Serneke, i dag entreprenör och samhällsbyggare, beklagar sig över någonting. Då, samtida med den chilenska flyktingvågen, är Ola Serneke tio, elva år. Hans mamma, språklärare på gymnasiet och engagerad i Amnesty, är inte särskilt imponerad över sin sons gnäll.

– Då fick man höra att man levde och fick värsta harangen om hur människor hade det i Chile, Burundi och Bangladesh.  

 

Hemmet var alltid öppet för gäster, däribland chilenska flyktingar. Och när Ola, som han säger, "tyckte synd om sig själv", kontrades det med att han alltid skulle kunna göra något bättre för att vända situationen. "Just det, jag ska inte vara sån som inte försöker".

Hemma vid middagsbordet var det ständigt livliga diskussioner. 

– Både mamma och pappa försökte pränta in att det var viktigt att bry sig och att vara intresserad av omvärlden. Man måste sätta sig in i andras perspektiv. 

 

Tiden gick. Efter Chalmers blev det Peab, och snart väcktes tanken på att starta eget bolag. 

– Visionen redan då var att vi skulle bli ett av de ledande bolagen i världen. Då skrattade folk, givetvis. 

I dag är det ingen som skrattar. Efter flera lyckade storprojekt är Serneke på väg att genomföra sitt största projekt hittills: Karlastaden med Sveriges högsta skyskrapa, det 245 meter höga Karlatornet. Den som någon gång lyssnat på Ola Serneke hålla föredrag om samhällsutveckling har svårt att värja sig mot engagemanget.

 

I förra veckan höll han ett passionerat anförande på Destinationsdagen i Göteborg. Då tog han kraftig ställning mot Sverigedemokraterna. Trots att han i samband med valresultatet 2014 lovade sig själv att han "inte skulle lägga sig i". Partiets valresultat förvånade honom: "Jag mådde dåligt men tänkte att det måste vara en dagslända, att det skulle sjunka ner."

– Jag tyckte det var pinsamt och började undra vart vi är på väg i det svenska samhället. Och sedan dess har ju den här förtäckta rasismen, som tidigare fanns ute i stugorna, blivit helt öppen tack vare SD. Det skrivs vedervärdiga saker i olika grupper på Facebook, till exempel. Och ingen har egentligen sagt: "Nu är det nog."

 

Vad är det i SD:s politik eller retorik som du reagerar på?

 – Jag har ingenting emot att man kan ha en åsikt om migrationspolitiken, att man mer eller mindre ska strypa all asylinvandring. Det har SD rätt att tycka. Men det som tyvärr följer av detta, är att ett, tu, tre så börjar folk skylla hela Sveriges problem på migrationen. Och snabbt skapas det ett klimat där folk känner att det är okej att vara rasistiska. 

 

I dagsläget verkar cirka 20 procent av väljarkåren kunna tänka sig att rösta på SD. Är alla de rasister?

– Inte det minsta. SD är ett missnöjesparti, ett populärpopulistiskt parti. Jag kan förstå folk när de blir upprörda över vilka resurser det läggs på olika asylärenden exempelvis, men det handlar ju om dålig styrning, inte om människovärde. 

 

Blicka tio år framåt i tiden. SD har normaliserats än mer och har blivit en del av eller är ett regeringsbärande parti. Vad är det med det Sverige som du inte vill se?

– Trodde någon i Srebrenica att de skulle bråka med varandra femton år innan det brakade loss på Balkan? Nej. Det är många som blir indoktrinerade nu att tänka på ett visst sätt om vissa folkgrupper. Det där måste vi sätta stopp för. Nu räcker det. Gränsen är nådd. Det är inte okej hur folk uttrycker sig i olika nätforum men också till andra människor. Det är farligt. Det är svartskalle och det ena med det andra.

 

Men för alla de som, av många olika skäl, är besvikna, arga, irriterade, desillusionerade på övriga partier och som inför söndag funderar "nä, nu jäklar ska jag skicka en signal". Vad är ditt budskap till de som tänker så?

– Vi har inte samma okontrollerade migration som hösten 2015. Alla partier har fattat att det inte var någon ordning på det. Vi har mycket bättre hantering nu. Det ska vara lagom och därefter ska vi hjälpas åt att få folk in i samhället. I dagsläget finns det ingen anledning att rösta på SD om man tänker på migrationspolitiken.

 

Men, menar Serneke, det var inte fel att ta emot de som då anlände.

– Det är ju väldigt enkelt: Många människor är på flykt i världen. Vi måste ju hjälpas åt!

 

Då finns det de som svarar med att säga: "Ja, men det handlar inte bara om migrationsvågen 2015. Det handlar om tjugo års misslyckad integrationspolitik. Med våld och segregation i exempelvis Biskopsgården som följd."

– Ja, men å andra sidan så har de här frågorna aldrig varit på tapeten som nu. Och nu tar partierna tag i det. Det är som med bostadspolitiken, alla fattade för sent att vi saknade en massa bostäder, men helt plötsligt kom man på: "Rackarns, vi har inga bostäder till vår befolkning". Och sen vräker man på med åtgärder. Precis samma sak är det med integrationen.

 

Du är inte orolig för effekten på andra områden, som skola och välfärd?

– Nej, inte det minsta. Alla vet ju om bekymren. Vi har faktiskt en bra ekonomi i Sverige och har möjlighet att tillsätta resurser till skola, vård och omsorg och polisiär verksamhet, men även integration. Får man en peak så är det svårt att lösa det på sekunden. Man kan hålla på och käbbla om misslyckanden hit eller dit, men vi har lyckats med väldigt mycket i Sverige ändå. Så illa är det inte i Sverige, trots allt. Dessutom har vi möjlighet att höja skatter inom vissa områden för att få in det som krävs för att få bättre välfärd. 

 

Ola Serneke pekar på Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal 2014 och är upprörd. Men inte av det skäl som många Reinfeldt-bashers är i dag.

Var det fel av honom att säga så?

– Nej, det var ju helrätt. Det är egentligen skandalöst att han inte ska få säga så. Vi måste öppna våra hjärtan. Det är ju helt hemskt, att bara för att Reinfeldt sa så, så flyr folk helt plötsligt från Moderaterna för att bli sverigedemokrater. Och likväl också från Socialdemokraterna, LO-medlemmar är ju en stor del av SD:s nya väljarbas. Bara för att vi hade en statsminister som ville hjälpa folk. Det är egentligen rätt hemskt. Det är helskumt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.