Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det är de kriminella som ska utsättas för kontroller

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Kriminella ska inte känna sig trygga nog att utsätta vanliga göteborgare för inskränkningar i rörelsefriheten och äganderätten. Polisen måste slå till hårt och snabbt för att hindra de kriminellas vägkontroller.

OPINION. Kod röd. Det är den polisiära beteckningen för den förvärrade situationen i Göteborg efter att två kriminella gänggrupperingar under den senaste tiden har börjat föra krig mot varandra på öppen gata i Biskopsgården och på Backa. Som bortblåst är en period av relativt lugn på skuggsidan av rättssamhället. Vad konflikten grundar sig i är okänt - och det är också irrelevant. Skottlossningar som leder till skador och död är under alla omständigheter oförsvarbart. 

Det går heller inte att avgränsa konflikten mellan yrkeskriminella. Alldeles oavsett om våldet är riktat mot specifika måltavlor finns det aldrig någon garanti för att inte oskyldiga drabbas. Varje avlossad kula är ett övergrepp mot civilbefolkningen.

Att situationen är upptrissad har fått fler yttringar än endast våldsutbrotten. Under förra veckan upprättades vägspärrar med kontroller av bilar som körde in och ut ur Hammarkullen och i Hjällbo, enligt uppgifter som först rapporterades av P4 Göteborg. Polisen har sedan bekräftat att samma uppgifter även nått dem. Enligt uppgifter till GT som tidningen kan avslöja under tisdagskvällen handlar det om det beryktade Ali Khan-nätverket och personer med kopplingar till grupperingen som står bakom vägspärrarna. 

Utvecklingen är mycket oroväckande. Att en gruppering med våldskapital tar sig rätten att begränsa bilförares rörelsefrihet på detta vis är helt oacceptabelt. Det är ett hot både mot enskilda och mot privat egendom och liknar en organiserad utpressningssituation. Den enda som får genomföra den typen av kontroller är polisen. Händelseutvecklingen signalerar att grupperingen tror sig ”äga” eller kontrollera ett visst geografiskt område. Även om ”kontrollerna” endast var verksamma under en kort tidsperiod spär det på otryggheten i nämnda område. Vem vågar köra in och ut ur nämnda område om det finns en risk att bli stoppad av egenmäktiga kriminella som kanske eller kanske inte är beväpnade? Vad händer om personer, med all rätta, vägrar stanna för de kriminella? 

Tilltaget med illegala vägkontroller går långt bortom ett ofog. Det är, för att använda sig av Ulf Kristerssons (M) ord från hans sommartal häromdagen, en slags inhemsk terrorism. Skillnaden för de boende i exempelvis Hammarkullen är att det handlar om grannar som söker kontrollera andra grannar. Skuggan som kastas över vardagen, när invånarnas trygghet beskärs, är extra tung att bära om man måste möta samma personer på torget eller när man handlar mat. Den typen av rädsla ska ingen behöva genomlida.

Uppenbart är att polisen måste markera genom en stark och påtaglig närvaro i berörda områden för att garantera vanliga göteborgares rörelsefrihet och äganderätt. Det är de kriminella som ska utsättas för störningsverksamhet och tvingas underkasta sig kontroller – inte stadens laglydiga invånare.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.