Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Den vida liberala famnen är bruten

Helene Odenjung (L), oppositionsråd i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Eva Flyborg (L), kommunkandidat i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Axel Darvik (L), kommunkandidat i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: NORA LOREK

Bråket om Västlänken har nu nått Liberalerna i Göteborg. Eva Flyborg utmanar nu öppet Helene Odenjung om ledartröjan.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I valtider är det lätt att få valfeber. I de sista skälvande dygnen av en valkampanj som just denna mandatperiod har pågått i fyra långa år, är det lätt att ursäkta de som förleds att tro på kraften i sista-minuten-utspel. Viljan, och behovet, av att bryta igenom bruset i mediebevakningen av alla torgmöten, dörrknackningar, väljarmöten, telefonsamtal, e-postutskick, debattartiklar, Facebook-annonser och twitter-battles är för många politiker en fråga om politisk överlevnad. För andra handlar det om politisk comeback. 

 

Göteborg är som bekant den lokalpolitiska motsvarigheten till tomtens verkstad inför julafton. Det snickras och hamras på förslag medan publiken både suckar och stönar men innerst inne är rätt förtjusta. I Göteborg är utspelen lite galnare, replikerna lite vassare, politikerna både lite mer klantiga och mer ambitiösa. Skandalerna är lite värre, och kommer lite oftare, än i andra städer. Därför var det givetvis ofrånkomligt att det även i Göteborgs valspurt skulle komma både ett och annat utspel som försökte sig på konsten att bryta igenom. 

 

I Liberalerna har det skett två smärre överraskningar så här på upploppet till valdagen. Båda har varit brott mot etiketten, men på två helt olika vis. Häromdagen skrev riksdagskandidaten och före detta LUF-ordföranden Henrik Edin på GT Debatt om vad han menade var Moderaternas ohederliga valbudskap i Göteborg. Att gå till storms mot en allianskollega var säkerligen inte uppskattat hos Moderaterna – men samtidigt handlade inte kritiken om att ändra en överenskommelse eller på annat sätt vara tvärs mot vad som rimligen hade kunnat förväntas vara en liberal eller ens partipolitisk uppfattning. Utspelet handlade om att Edin stod upp för det han alltid stått upp för.

 

Annat är det med det anmärkningsvärda utspel som liberalen Eva Flyborg under torsdagen begick på debattsidorna i Göteborgs-Posten. Under rubriken "Dags överge skyttegravarna – slopa stationen i Haga" begick Flyborg en dödssynd: Hon bröt med sitt partis officiella linje om Västlänken. I texten menade Flyborg att "Trätan om Västlänken lägger en förlamande hand över staden. Det har vi inte råd med. Ja-sidans experter talar om att det inte går att ändra något i projektet, allt är för sent. Och skulle man ändå göra det så blir det mycket dyrt. Nej-sidan menar att det visst går att ändra om, att säga upp avtalet och det i vilket fall blir billigare än att gräva upp halva stan till ingen nytta. Skyttegravarna är grävda och ingen vill titta upp."

 

Genom debattartikeln gjorde Eva Flyborg mer än att lyfta blicken. 

 

Hon ställde sig upp och bad om en applåd.

 

Bara dagen innan hade Liberalernas oppositionsråd och gruppledare Helene Odenjung i GT:s valenkät om de hetaste lokala valfrågorna svarat följande om byggandet av tågtunneln borde avbrytas: "Nej, Västlänken är en statlig investering som är bra för Göteborg. Med Västlänken får göteborgarna sex nya stationer, minskad trängsel på Centralen, ett bättre pendeltågssystem med förstärkt kapacitet och smidigt resande genom Göteborg till 35 stationer i regionen."

 

Vidare svarade Odenjung följande på frågan om hur just Liberalerna ville verka för att förenkla pendlingen från kranskommunerna: "Västlänken kommer spela stor roll för pendlingen från kranskommuner, den ger till exempel resmöjlighet till och från 35 stationer runtom i regionen. Den är också en förutsättning för sträckan Göteborg-Landvetter-Borås som vi prioriterar. Det behövs också fler pendelparkeringar och busskörfält. När fler kan pendla med tåg och buss så ger det också mer utrymme på vägarna för den som måste köra bil."

 

I en uppföljande nyhetsartikel i webbutgåvan av Göteborgs-Posten markerade Helene Odenjung skarpt mot Flyborgs debattartikel: 

 – Jag måste säga att jag är väldigt förvånad. Det här är inget som hon har lyft fram på de möten där vi tagit fram vårt valmanifest och vilka frågor vi driver.

 

Inte bara Odenjung torde vara förvånad. Liberalen Axel Darvik, som i en serie av Facebookfilmer tydligt stått upp för Västlänken och argumenterat för dess nytta, menade i GP under gårdagen att: "Detta är ingen realistisk idé, utan bara något som poppat upp i hennes huvud".

 

Det är svårt att tolka Eva Flyborgs utspel som något annat än en positionering inför eftervalsdebatten – innan det ens finns ett valresultat. Genom sitt debattutspel har Eva Flyborg inte bara gått emot en demokratiskt fattad, gemensam partilinje, utan har öppet kastat handsken i en jäsande ledarskapskamp om makten i Liberalerna i Göteborg. I GP pratar Eva Flyborg redan som om hon vore gruppledare då hon tar initiativ till samtal med andra partier:

– Jag kommer att söka den bredaste möjliga kompromissen och då är alla välkomna. Sedan kan jag självklart samtala med Demokraterna. Men jag har heller inte problem att samarbeta med Socialdemokraterna, jag har länge sagt till Ann-Sofie Hermansson att de har hamnat i fel allians. Vi måste lämna den här gamla synen på blockpolitiken.

 

Det är friskt vågat av en förvisso före detta tung folkpartistisk politiker som nu kandiderar på fjärdeplatsen på Liberalernas fullmäktigelista i Göteborg. 

 

Med sitt utspel meddelade Eva Flyborg att hon kandiderar till mer än en fjärdeplats.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!