Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Den svenska politiska paradparadoxen skaver

Maria Rydén (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: THOMAS CARLGREN
Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg och ordförande för Intraservice-nämnden. Foto: MAGNUS GOTANDER

Det moderata oppositionsrådet Maria Rydéns flygskandal är allvarlig. Socialdemokraterna kastar dock sten i glashus när de försöker fälla henne. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är oberoende liberal.

Krisen för det moderata oppositionsrådet Maria Rydén växer. GT:s fortsatta avslöjanden om Rydéns resvanor målar knappast en fördelaktig bild av en Göteborgspolitiker vars parti, inte sällan med rätta, är snabba på hanen i sin kritik av det rödgröna minoritetsstyrets många och återkommande märkligheter, klantigheter, skandaler och misslyckanden. 

 

Märkligheterna är flera:

• Rydén har tagit ut full kommunalrådslön medan hon i själva verket varit på lyxsemestrar över hela världen. På så sätt har semesterdagar kunnat sparas till andra tillfällen.

• Rydén har konsekvent krävt att få flyga med samma flygbolag, KLM, för att på så vis kunna samla på sig bonuspoäng som gett henne förmåner som bättre service, snabbare passering in och ut ur flygplatser samt gett access till VIP-lounger med gratis alkohol. Att hon sedan kan bevisa att hon inte använt ett enda intjänat poäng ändrar inte det faktum att det finns en konsekvent metodik i valet av flygbolag, som hon menar har bättre komfort än andra flygbolag. Vid ett tillfälle flög hon 300 mil extra in om Amsterdam för att kunna få flyga med KLM till Helsingfors. 

 

LÄS MER: Jättejättejättekonstigt är en modern klassiker 

 

Det kan tyckas vara en ödets ironi att Göteborgsmoderaternas ordförande, tillika vice ordförande i Moderatkvinnorna, avslöjats med en reseskandal kort efter att Socialdemokraternas kommunalråd Tord Karlsson och hans nämnd Intraservice skakats av mycket allvarlig kritik från Stadsrevisionen om just anmärkningsvärda resor och generösa vistelser i bland annat USA, där det handlat om mer fritid och semester på skattebetalarnas bekostnad än faktiskt arbete. 

 

För Socialdemokraterna är avslöjandena om Maria Rydéns förehavanden en osannolik jackpott. Turerna om Intraservice är omfattande och bitvis komplicerade och gäller flera år med både anställda och förtroendevalda - med Maria Rydén handlar det om enda person som under flera år rest världen runt, samlat bonuspoäng på skattebetalarnas bekostnad och inte tagit ut semester då hon bevisligen varit ledig. 

 

LÄS MER: Dags för pampväldet att fara och flyga  

 

Att Moderaterna i Göteborg tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna har krävt Tord Karlssons avgång lockar givetvis till viss skadeglädje i det rödgröna lägret. Men argumentet "Ni är lika dåliga som vi är" är knappast ett förtroendeingivande argument. 

 

Och frågan är om det verkligen är så. Vems agerande är mest allvarligt? Intraservices frivolösa resande, Tord Karlssons bristande politiska ledarskap eller Maria Rydéns poängsamlande resor?

 

Som oppositionspolitiker, förvisso ett avlönat oppositionsråd, har man som Maria Rydén inte ansvar för nämnders och förvaltningars ageranden och förehavanden på samma sätt som en politiker i den styrande rödgröna koalitionen. Som exempelvis Tord Karlsson har. Man har heller inte samma manöverutrymme eller möjlighet att ta ordförandebeslut på samma sätt som exempelvis Tord Karlsson har gjort. På så sätt finns det goda skäl för att hävda att medan Maria Rydéns snedsteg är enskilt och ibland på egen privat tid som blandats ihop med hennes uppdrag som förtroendevald, har Tord Karlssons felsteg varit politiskt.

 

LÄS MER: Nu räcker det med pampfasoner och sosseri i Göteborg 

 

Och det är nu det börjar brännas. Det är här en paradparadox i den svenska politiska kulturen ånyo aktualiseras. Är det inte så att vi har betydligt snabbare att döma politikers privata snedsteg och misslyckanden än deras politiska dito? Medan det i Sverige verkar finnas en absolut nolltolerans för beklagligheter som kan knytas till politikers privatliv (om politiker överhuvudtaget förutsätts tillåts ha ett sådant), verkar det finnas ett nästintill outsinligt tålamod hos vissa delar av väljarkåren att acceptera år efter år av svikna vallöften, havererade politiska projekt och ouppfyllda mål. 

 

Så vad är värst? Maria Rydéns egna resande eller Intraservices omfattande haveri? 

 

För Tord Karlsson har Maria Rydéns skandal givetvis varit en oemotståndlig affär. På nyhetsplats i GT kunde han inte låta bli att ge igen för de borgerligas avgångskrav på honom: "Det är klart att det inte är ett misstag. Det här har ju inte varit vid ett tillfälle. Det här har ju varit hela tiden. Jag tycker att hon ska avgå som kommunalråd. Det här är systematiskt."

 

Världens minsta fiol kom i form av världens mest urlakade sten i världens minst stryktåliga glashus.

 

LÄS MER: Sådan ordförande, sådan förvaltning 

 

En liberal kolumnist på en oberoende liberal ledarsida är måhända inte den mest neutrala domaren för att svara på tidigare ställda fråga om vem som är den största syndaren - moderaten Maria Rydén eller socialdemokraten Tord Karlsson och Intraservice. Däremot går det att göra en observation - som i sig är politiskt talande. För i detta fall finns det en väsentlig skillnad mellan Maria Rydén och Tord Karlsson, mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

 

Medan Maria Rydén lägger sig platt och erkänner sina misstag och nästintill tävlar med sig själv i självspäkningens ädla konst genom att kalla sitt agerande för både "hjärnsläpp" och "jättejättejättekonstigt", samt omgående korrigerat vad hon själv kallar för misstag gällande semesterdagarna, har Tord Karlsson sedan i höstas försökt låtsas som att det regnar. Medan Maria Rydén står för det hon gjort och försöker göra avbön menar Tord Karlsson att om det är som så att några misstag begåtts, så har misstagen inte varit så allvarliga och framför allt har han inte haft ansvaret för dem. 

 

Medan Ann-Sofie Hermansson (S) uttalat sitt solidariska stöd för sin partikamrat, riktar Jonas Ransgård (M) knivskarp kritik mot sin partikollega. 

Medan Socialdemokraterna sluter leden, markerar Moderaterna offentligt. 

Medan stadens styrande parti försöker rädda en av sina egna, säger Moderaterna uttryckligen att Maria Rydén måste arbeta hårt för att återfå förtroendet.

 

Politiska kriser och skandaler handlar inte enkom om vad som och hur något har inträffat - utan om hur vederbörande och dess parti reagerar. Där har Socialdemokraterna uppenbarligen mycket att lära av Moderaterna i Göteborg.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!