Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Demokraternas förakt mot demokratin är chockerande

Martin Wannholt och Demokraterna presenterade sin budget för Göteborg i allra senaste laget.
Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Demokraterna vill inte spela enligt samma spelregler som alla andra partier. Det urholkar demokratin i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Under torsdagen röstades Göteborgsalliansens budget för 2021 igenom i stadens fullmäktige. Det var givetvis inte den enda budgeten som presenterades. Socialdemokraterna hade lagt en, de rödgrönrosa med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ likaså. Sverigedemokraterna hade också slängt ihop en budget. 

Samtliga budgetalternativ var presenterade i förväg både för de olika partierna och konstellationerna, för allmänheten samt den granskande pressen och medier. På så sätt möjliggörs den demokratiska genomlysningen. Att presentera budgeten i god tid före kommunfullmäktige är således en självklar hederssak, i intresse av öppenhet och debatt.

Alla partier förutom Demokraterna, vill säga.

När partiet bjöd in till pressträff under tisdagen, två dagar före torsdagens budgetfullmäktige, var partiet inte ens klar med sin budget. På pressträffen presenterades endast ett par utdrag, varav flera förslag som partiet inte har en snöbolls chans i helvetet att förverkliga – detta eftersom Demokraterna inte är ett riksdagsparti men ändå presenterar förslag som inte är genomförbara i kommunpolitiken utan endast i det nationella parlamentet. 

Att inte presentera sin budget i god tid före kommunfullmäktige är ingenting annat än förakt mot grundläggande demokratiska spelregler. Medan Demokraternas ledande företrädare och tjänstemän har haft gott om tid på sig att läsa in sig på de andra partiernas budgetar och politik, har man inte gett sina politiska motståndare samma chans. Obstruktion, ojuste och ohederligt är bara förnamnet.

När väl budgeten presenterades inför kommunfullmäktige med en dag tillgodo var det huvudsakligen i form av ett 12-punktsprogram. Märkligt är att partiet pratar om att öppna tre nya lokala polisstationer, i Tynnered, Biskopsgården och Bergsjön. Men polismyndigheten är en statlig polismyndighet, som redan i dag planerar att öppna en helt ny polisstation på Hisings Backa i den så kallade ”Glaciären”. Inflyttningsdags planeras till år 2024. Demokraterna söker alltså att överpröva polisens redan beslutade prioritering om en satsning på Hisingen. Dessutom planeras för ett helt nytt huvudpolishus vid Ullevi-arenan, ritad av Gert Wingårdh. 

Välkommet är dock att Demokraterna nu backar från sitt förslag om tvålärarsystemet – i alla fall till viss del. I stället för att införa den orealistiska bemanningsuppställningen i alla skolor i Göteborg, vill partiet nu endast införa det ”i skolor med låg måluppfyllelse och stora utmaningar”. Givet att Lärarförbundet räknar med att Sverige saknar 65 000 lärare redan om fyra år är det totalt omöjligt att ens ett reviderat förslag om tvålärarsystem skulle kunna införas i Göteborg.

Västlänken, partiets stora valaffischfråga för endast två år sedan, nämns endast som en bisats i en av de 12 punkterna. 

Framöver måste Demokraterna börja respektera göteborgarna mer och ta budgetprocessen på större allvar. Att bete sig på det sätt som Demokraterna gjort under den gångna veckan är inget annat än ett svek mot göteborgarna.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.