Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Demokraterna vill ge S mer makt

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON/GT
Martin Wannholt (DEM), partiledare.
Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Demokraterna vill hellre att Socialdemokraterna får fler platser i Göteborgs nämnder och styrelser än att samarbeta med alliansen. Var det detta som deras borgerliga väljare ville?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Logiken är uppenbar: Eftersom de två största partierna i Göteborgs fullmäktige, Socialdemokraterna och Demokraterna, skåpat ut sig själva från inflytande blev det ofrånkomligt att de två partierna sökte sig till varandra. 


Under tisdagen, två dagar före torsdagens fullmäktigesammanträde i Göteborg där ledamöter och ersättare ska väljas till stadens nämnder, bolagsstyrelser och andra forum, meddelades det lite hipp som happ att S och D ingår valteknisk samverkan. Partiledaren Martin Wannholt hann först med ett kort meddelande till medlemmarna som publicerades på partihemsidan där han verkade antyda att Demokraterna snuvats på några platser. Rubriken "Nu tar vi tillbaka de platser som vi har rätt till i nämnder och styrelser" är dock antingen ett utslag av okunnighet eller aktiv vilseledning. Den lilla fiolen vars brustna strängar skär sönder den egenvirkade offerkoftan lämnas helst utanför Svenska Mässan på torsdag. 


För sanningen är ju att de enda platserna som partier har rätt till är fullmäktigeplatserna. Samtliga andra platser i facknämnderna, stadsdelnämnderna samt bolagen är ett utslag för partiers förmåga att sluta överenskommelser med andra partier. Detta sker demokratiskt genom valteknisk samverkan - en teknisk lösning som inte innefattar något politiskt samarbete eller övriga överenskommelser.


Alltsedan alliansens fyra borgerliga partier och det rödgröna blocket med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fastställde vilka som skulle vara ledande minoritetsstyre och ledande oppositionsblock, har det florerat felaktiga uppgifter om att det skulle medföra någon form av ohelig allians mellan borgerligheten och de rödgröna. Bland annat har Ann-Sofie Hermansson (S) sedan en tid tillbaka benämnt de sju partierna, som alltså består av en opposition och ett styre, som "Sjupartikoalitionen". Det har varit en både ohederlig och direkt felaktig benämning.


Ann-Sofie Hermansson borde veta bättre än att sänka sig till att sprida politikerförakt på en sådan låg nivå. Det enda de sju partierna har gemensamt är att samtliga avböjt samarbete med Socialdemokraterna. 


I sak förändrar det valtekniska samarbetet mellan Socialdemokraterna och Demokraterna ingenting. Alliansen kommer fortfarande att styra Göteborg i extrem minoritet, vänsterblocket fortsätter att vara djupt splittrat, Demokraterna sitter fortfarande i ett hörn och surar och Västlänken kommer fortfarande att byggas. 


I stället handlar överenskommelsen om att två partier, ett rött och ett i grunden borgerligt, försöker ingjuta mod i sina respektive medlemsskaror om att de trots sina respektive isolerade positioner har något att säga till om. 


Men så länge Demokraterna hellre sluter överenskommelser med Socialdemokraterna än med alliansen, och hellre prioriterar att stötta Socialdemokraterna så att de får fler platser i stadens nämnder och bolag, borde de forna Hovåsmoderaterna som röstat på Demokraterna fråga sig själva varför de inte bara röstade på Ann-Sofie Hermansson i stället?


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida