Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Demokraterna på jakt efter enhörningar

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Demokraternas förslag om tvålärarsystem i Göteborgs grundskolor är ett hokus-pokus-förslag.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Glöm poliskrisen. Den verkliga arbetsmarknadskrisen är lärarkrisen. Under de kommande åren riskerar många klassrum att stå tomma. På många håll i landet kommer kommuner och skolor att tvingas anställa outbildad personal för att överhuvudtaget kunna bedriva någonting som liknar undervisningsverksamhet. Mycket filmvisningar och än mer vidriga grupparbeten kommer det att bli. Lärare med lärarlegitimation kommer att bli lika mytomspunna som enhörningar.

 

Bara under de kommande fem åren behöver förskolor och grundskolor rekrytera 77 000 heltidstjänster. Fram till år 2031 handlar det om 187 000 heltidstjänster. De största rekryteringsbehoven finns i förskolan och grundskolan. Fast i själva verket är behovet än större: Räknas behovet om till examinationsbehov, det vill säga behörig personal, måste 227 000 lärare och förskollärare examineras från lärar- och förskollärarutbildningarna fram till 2031. Men bara 145 000 personer kommer att examineras år 2031 utifrån dagens nivåer av antal nybörjare och andel studenter som lyckas ta sin examen. Den faktiska tillgången motsvarar alltså inte på långa vägar det verkliga behovet.

 

I Västra Götaland handlar rekryteringsbehovet fram till år 2031 om 31 000 heltidstjänster.

 

Och häromdagen rapporterade Sveriges Radio att i detta potentiella arbetsmarknadens Klondyke - det går att vaska karriärguld i lärarkrisen! - vill allt färre personer utbilda sig till yrket. Detta enligt ny statistik från Universitets- och högskolerådet. Värst är det gällande söktrycket till förskollärarutbildningen, med ett ras på 13 procent inför höstens utbildningsstart att jämföra med förra året. Det är fjärde året i rad som allt färre vill ta ansvar för det viktiga steget precis före årskurs 1. Behoven av personal är störst inom grundskolan och förskolan, samtidigt som intresset för att bli förskollärare, grundlärare och ämneslärare minskar. Däremot ökar intresset för att bli yrkeslärare och speciallärare.

 

Mitt i denna arbetsmarknadsmässiga ökenvandring stapplar sig Demokraterna i Göteborg fram och ser en hägring: Martin Wannholts parti går till val på att fylla Göteborgs grundskolor med behöriga enhörningar med legitimation. Hur detta ska gå till givet den ständigt växande lärarbristen är mycket, mycket oklart. 

 

I mitten på juni presenterar partiet sitt budgetförslag. Kanske kommer tvålärarsystemet att innehålla hjälp från Hogwarts skola för häxkonster och trollkonster. Kanske handlar det om att kunna trixa med tiden som Hermione så att samma lärare kan undervisa i flera olika klassrum samtidigt. Kanske kan talande tavelporträtt på tidigare pensionerade lärare hängas upp i stället för whiteboardtavlan och så kan de magiska tavlorna hålla lektioner i stället för de lärare som allt färre vill bli?

 

Tvålärarsystem i all ära - men kanske borde Demokraterna i stället börja med att förklara för väljarna hur de menar att de ska få tag på en behörig lärare till varje klassrum.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!