Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Demokraterna föreslår precis vad som helst

Suvar är inget för Demokraterna i Göteborg.Foto: FOCKE STRANGMANN/EPA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Förra veckans fullmäktige i Göteborg påminde om hur vanskligt det är när ett parti som Demokraterna saknar ett partiprogram.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Vill Demokraterna förbjuda SUV:ar i centrala Göteborg? 

Ja, om man lyssnar på partiets fullmäktigeledamot Iréne Sjöberg-Lundin.

Men vill Demokraterna verkligen förbjuda lastbilar inne i Göteborg?

Ja, absolut. Om man lyssnar på partiets fullmäktigeledamot Iréne Sjöberg-Lundin.

Men hur var det nu med förslaget om att helt släcka ner belysningen inne i Göteborg ett par dagar i veckan?

En alldeles nödvändig åtgärd. I alla fall enligt Sjöberg-Lundin. 

Fullmäktigesammanträdet som hölls i Göteborg i torsdags i förra veckan blev ännu ett legendariskt exempel på att både Börshuset och debattklimatet har högt i tak. Efter nästan två timmars debatt om huruvida Göteborg skulle införa ett klimatnödläge (nej, det ska Göteborg inte) äntrade Demokraternas Iréne Sjöberg-Lundin och höll ett brandtal för att ”i de bästa av världar” skulle SUV:ar och lastbilar som fraktar leran från Västlänksarbetet förbjudas och Göteborg släckas ned flera dagar i veckan – oklart om det var måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar, fredagar eller en av helgdagarna.

Det är extrema förslag som inte ens de mest mörkgröna klimataktivisterna i Miljöpartiet föreslår.

Tycker då Göteborgs andra största parti så här?

Nej, givetvis inte. Förhoppningsvis. För helt klart är det inte. Som fullmäktige- och nämndspolitiker är Sjöberg-Lundin en av Göteborgs styrande politiker. Hennes ord i talarstolen är värda att tas på allvar utifrån antagandet att hon både vet vad hon talar om och menar vad hon säger. Står man i folkets representativa lokala parlament har väljarna också rätt att anta att en ledamot som argumenterar för det ena eller det andra också representerar det parti de röstat på – eller funderar att avlägga sin röst på.

Men Demokraterna är inte som andra partier. Till skillnad från Kristdemokraterna, Feministiskt initiativ eller Moderaterna saknar Göteborgs andra största parti ett partiprogram. Det betyder att den ideologiska kompassen alltjämt snurrar hej vilt, och att det går att byta fot gällande sakfrågor relativt enkelt. Det finns inga demokratiskt fattade värderingar, dogmer eller sakfrågor som partiet eller dess representanter agerar utefter. 

Då går det som i torsdags, med politiker som Iréne Sjöberg-Lundin, som helt fritt kan stå och säga vad som helst om vad som helst – utan att det bryter mot ett partiprogram. Därmed är det också rimligt att tro att Iréne Sjöberg-Lundin mycket riktigt talar för Demokraterna. 

Klart är att klimatfrågan inte är en paradgren för Demokraterna, förutom när det gäller som ett slagträ mot Västlänken. I partiets budget för 2020 (som brukar framhållas som det ledande politiska dokumentet för Demokraterna), står det uttryckligen att: ”Stoppad Västlänk är den viktigaste klimatåtgärden.” 

Men Iréne Sjöberg-Lundin talade inte om att stoppa Västlänken. Hon talade om att förbjuda lastbilarna som fraktar den uppgrävda leran.

Därtill vill Demokraterna, enligt budgeten, satsa på kollektivtrafik samt snabbt ställa om  fjärrvärmen till fossilfrihet, för att ta itu med klimatomställningen.

Alltså inget om förbud av SUV:ar, lastbilar eller nedsläckning av stadens belysning.

Iréne Sjöberg-Lundin påminde med sitt oförankrade utspel i talarstolen om hur vårdslöst ett principlöst politiskt parti kan vara. Så länge Demokraterna saknar ett partiprogram, borde Göteborgarna sakna förtroende för partiet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida