Csaba Perlenberg

Debatten pågår tills Västlänken är resklar

Publicerad

Debatten om Västlänken kommer fortsätta. Och fortsätta. Och...

Det var en händelse som såg ut som en tanke: samma dag som frågan om Västlänken återigen kom upp på dagordningen i Göteborgs fullmäktige dömde flera statsvetare via SNS Konjunkturråd ut flera stora infrastrukturprojekt, däribland Västlänken.

I en debattartikel på DN Debatt (28/1) beskrevs Västlänken tillsammans med bland annat Norrbotniabanan, Botniabanan och Citytunneln under Malmö som “samhällsekonomiskt olönsamma vid beslutstillfället". Det säger ganska lite om slutresultatet för Västlänken men väldigt mycket om kritikernas fantasirikedom. För det är i dag svårt att inte se Citytunneln under Malmö som en fullständig framgång. I dag är det svårt, ja, totalt omöjligt, att föreställa sig Malmö utan den.

Vardagen för skåningarna och alla som reser genom Malmö har underlättats genom mer effektiva restider. Malmö centralstation är nu Sveriges mest moderna tågstation och stationerna Triangeln och Hyllie har både vitaliserat och möjliggjort stadsdelsområden som tidigare varit antingen sömniga eller som i Hyllies fall endast varit en åker.

Dock: En åsikt i debattartikeln som knappast överraskar är att "En annan återkommande observation är att investeringskostnaderna underskattas. Ofta underlåter man att inkludera nödvändiga följdinvesteringar". Här nämns Västlänken återigen som exempel. Rapportförfattarna erkänner dock att de endast studerat siffror från 2009 och inte tagit hänsyn till de kalkyler som tillkommit sedan dess. Det är en brasklapp som heter duga.

Bo Larsson, projektledare för Västlänken på Trafikverket, höll föga överraskande med slutsatserna i rapporten från SNS Konjunkturråd. I ett reportage i P1 Morgon sade han följande:

– Om man tar ut delar av den samhällsekonomiska bedömingen så kan det framstå att den inte är samhällsekonomiskt lönsam. Men när vi bygger ut systemet så ökar den samhällsekonomiska nyttan för varje ny investering som sker i järnvägssystemet. [... ] Den samlade bedömningen är att Västlänken redan nu är samhällsekonomiskt motiverad.

Uppenbarligen råder det delade uppfattningar om detta. Och debatten kommer fortsätta rasa tills det att Västlänken är resklar. Det påminde torsdagskvällens fullmäktige i Göteborg om. Motståndarna är övertygade om att Västlänken fortfarande går att stoppa – någonting de inte lyckades med då klubbandet av genomförandeavtalet och ändringar samt antagande av detaljplaner för tunnelbygget togs i en överväldigande samstämmighet över blockgränserna.

Avgående Anneli Hulthén (S) öppnade debatten med att konstatera att det finns de som menar att processen kring Västlänken upplevts ha gått för fort, men påminde om att det är ett projekt som varit i rörelse sedan 2001. Kommunalrådet David Lega (KD) konstaterade:

– Beslutet om vad vi ska göra har redan tagits. Nu tar vi beslut om hur vi ska göra det.

Betyder det att frågan om huruvida Västlänken ska stoppas är slutdebatterad? Knappast. Debatten kommer att fortsätta. Och fortsätta. Och...

Ett problem som motståndarna har i sin retoriska pedagogik är att de är domedagsprofeter. Troligtvis hade en utomjordisk invasion av planeten medfört mindre skada än det som Västlänken kommer medföra, om man skulle sammanfatta kritiken. Det gagnar knappast trovärdigheten för deras sak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER