Rätt. Storgöteborgs polischef Erik Nord hade rätt då han försvarade att Nordiska Motståndsrörelsen hade rätt att demonstrera - även när de saknade tillstånd för det. Foto: HENRIK JANSSONRätt. Storgöteborgs polischef Erik Nord hade rätt då han försvarade att Nordiska Motståndsrörelsen hade rätt att demonstrera - även när de saknade tillstånd för det. Foto: HENRIK JANSSON
Rätt. Storgöteborgs polischef Erik Nord hade rätt då han försvarade att Nordiska Motståndsrörelsen hade rätt att demonstrera - även när de saknade tillstånd för det. Foto: HENRIK JANSSON
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Därför hade både Erik Nord och förvaltningsrätten rätt

Publicerad

NMR ska tillåtas att sprida sitt hat, men inte villkorslöst. Göteborgspolisens och förvaltningsrättens agerande visar att rättssamhället fungerar.

Förvaltningsrätten går emot Göteborgspolisens beslut om demonstrationsväg för den nazistiska kamporganisationen Nordiska Motståndsrörelsen - och ändrar färdvägen främst genom att korta dess omfång. Såväl judiska församlingen i Göteborg som Svenska Mässan, men även NMR, hade överklagat polisens ursprungliga tillåtande rutt. Nu blir det en betydligt mer blygsam offentlig manifestation, som varken får börja vid Bokmässan eller sluta vid Gustaf Adolfs torg. I stället ska hatets kolportörer inleda sin marsch vid Scandinavium och avsluta den vid Gamla Ullevi. Demonstrationsrätten är grundlagstadgad, men inte villkorslös. 

 

Storgöteborgs polischef Erik Nord har fått motta mycket kritik den senaste veckan både för sitt försvar av det ursprungliga demonstrationstillståndet, men även för att polisen inte ingrep då NMR förra helgen genomförde en marschkupp i centrala Göteborg. Att nazistgruppen saknade tillstånd var inte skäl för att ingripa mot deras grundlagstadgade rätt att uttrycka sina åsikter. 

 

I allt väsentligt är det tydligt att Erik Nords lagtolkning och rakryggade försvar av yttrandefriheten och demonstrationsrätten var korrekt och av stor vikt. Men på samma sätt är det tydligt att förvaltningsrätten gjort rätt bedömning att överpröva den tillåtande hållningen. Att polisen är tillåtande in absurdum när det gäller åsiktsfriheten är ett sundhetstecken - samtidigt som rätt instans för inskränkningar av densamma inte bör vara ordningsmakten, utan den dömande makten. 

 

Så fungerar ett rättssamhälle. 

 

Även de mest vedervärdiga åsiktsyttringarna måste tillåtas att yttras i det offentliga rummet. Att bli upprörd och provocerad i förväg innan ett enda stöveltramp nött marken, innan ett enda hatiskt vrål fyllt stadsrummet, ekat mellan husfasaderna och dämpats av trädens falnande höstkronor, blir till ett i förväg ifyllt facit. Så ängsligt och slappt får inte ett demokratiskt rättssamhälle tillåta sig att agera, ty det är så offentliga rum förlorar syre. 

 

Att hemfalla åt repressiv rädsla är att på sikt sänka volymen även för ens egna ord och tankar. Det är så ideal kvävs inför öppen ridå och ihärdiga applådskaror leder till att hårdnande handskar greppar sin egen och sin nästas strupe. Det är så vi förlorar vår väg, medan nazisterna marscherar vidare längs en snitslad bana. Det är så vi förvandlas till vad de redan är, och vill göra oss andra till. När vi ömsar vårt demokratiska skinn i utbyte mot vad vi tror är hårdare pansar, är det skammens skrud vi självmant ikläder oss. Toleransens ömma rodnad förbyts då mot självspäkningens bultande blåmärken. Det är ingen vacker syn.

 

Tvärtom mot vad många debattörer verkat hävda, skyddar det inte demokratin om olika demokratiska spelregler gäller för demokrater och antidemokrater. Att tillåta Nordiska Motståndsrörelsen att demonstrera är varken stärkande eller tärande för den liberala demokratin - det är helt enkelt den logiska konsekvensen av förutsägbara och likvärdiga regler. 

 

Det är inte demokratin som inte mäktar med att bli ifrågasatt - det är illiberalismen, den främlingsfientliga fåfängan och rädslans mörka intolerans som räds de benhårda principernas ljus. Det är först när våra lagstadgade principer gällande pluralitet, mångfald, mötes- och yttrandefrihet testas i skarpt läge som vi vet vad de är värda. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER