Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Därför dissade alliansen Demokraterna

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Alliansen gjorde rätt som avvisade Demokraternas invit. Partiets agerande efteråt visar att partiet inte är att lita på.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Frieriet avvisades. Efter över två år på den självvalda avbytarbänken försökte Demokraterna återta initiativet på den politiska scenen i Göteborg och erbjöd under den gångna veckan de fyra allianspartierna en ny politisk allians. Erbjudandet krävde dock att alliansen skulle säga upp det valtekniska samarbetet med de tre rödgrönrosa partierna för att skapa en ny valteknisk samverkan mellan de borgerliga och det lokala partiet. I utbyte erbjöd sig Demokraterna att säga upp sin valtekniska samverkan med Socialdemokraterna.  

Men att helt dumpa S var inte på tapeten. I mailet till alliansen, som Demokraterna publicerade på sin Facebooksida i sin helhet tillsammans med alliansens svar, erkände partiet att: ”För att få en bred demokratisk representation i presidierna, avser vi demokrater att utifrån valresultatet dela med oss av presidieposterna till Socialdemokraterna, under förutsättning att de tackar ja till detta.

Så mycket för politiskt omtag. Samtidigt ska det sägas att Demokraterna var villiga att garantera att alliansens budget skulle gå igenom, i första hand genom att rösta på sin egen budget och därefter avstå från att avlägga röster, men menade även att: ”För det fall det mot förmodan skulle behövas, kommer vår fullmäktigegrupp säkerställa att er budget kan tas av fullmäktige.

Alliansen tackade dock vänligt men bestämt nej till inviten. Det gjorde de helt rätt i, av flera olika anledningar.

Den första och enskilt viktigaste anledningen är att politik är en förtroendebransch. Kan man inte lita på sina samarbetspartners, nuvarande eller framtida, går det heller inte att samarbeta. Och Demokraterna är sannerligen inte ett parti som det går att lita på. Ta bara det faktum att partiledaren Martin Wannholt försåg sig själv med en kommunalrådsplats genom en valteknisk fint under förra mandatperioden och svek sitt förra parti Moderaterna. Eller det faktum att Demokraterna under hela mandatperioden hävdade att Västlänken skulle hindras av diverse domstolar (det gjorde den inte) och partiet skulle kunna hindra byggandet av Västlänken (det kunde Demokraterna som bekant inte leverera på).

Men framför allt går det inte att lita på ett parti som halvvägs genom mandatperioden är villigt att hastigt och lustigt och offentligt svika sin valtekniska samverkan med Socialdemokraterna i syfte att få alliansen att svika sin egen valtekniska samverkan med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. I ett sådant läge drog alliansens representanter den enda rimliga slutsatsen: Var Demokraterna redo att svika en socialdemokratisk samarbetspartner, fanns det en uppenbar risk att Demokraterna förr eller senare skulle kunna svika alliansen under liknande omständigheter.

Att Demokraterna därtill försökt placera alliansen på skampålen genom att lägga ut e-postkonversationen med inbjudan och avvisandet på Facebook, visar bara på att Demokraterna är mer intresserade av den politiska showen än att ta ansvar. 

För visst är det kittlande att få kika bakom draperierna och titta in i politikens korvfabrik, men nog tappar det lite av sin lyster när offentliggörandet visar på att det aldrig var alliansen som var den tänkta slutmottagaren. Det var väljarkåren – som borde  se igenom Demokraternas ”inbjudan” för vad det var: Ett försök att göra alliansen till svartepetter.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida