Vänsterpartiets romans med verklighetsfrämmande politik fortsätter. Inför valet går V i Göteborg till val på att införa sex timmars arbetsdag. Redan nästa år ska arbetstiden för äldrevårdspersonal och anställda inom förskolan sänkas till sju timmar med bibehållen lön. Det vill säga om Vänsterpartiet får något att säga till om. Göteborgs skattebetalare får hoppas att så inte blir fallet då kostnaden för vänsterns krigsförklaring mot god ekonomisk hushållning är hisnande sexhundra (600) miljoner kronor.
Förslaget är ren och skär välfärdspopulism. Nämnda summas extrema omfattning är också avslöjande. Inte ens Vänsterpartiet kan tro att en sådan satsning är möjlig att genomdriva i en situation där Göteborg årligen tar emot cirka 2,5 miljarder kronor i kommunalt skatteutjämningsbidrag. I stället är det högst troligt att utspelet beror på att Vänsterpartiet redan vet att valet i höst är kört för partiets del. Den Sifo-mätning som gav samarbetspartnern Socialdemokraterna hisnande låga 15,4 procent har skakat om den lokala partipolitiken i grunden. Vänsterpartiet har redan smygstartat sin kommande mandatperiod i opposition genom att valfläska sönder sin trovärdighet med sitt sexhundramiljonerskronors-utspel som partiet aldrig kommer behöva vara med att hitta finansiering till. Cynismen är bottenlös.
Vänsterns kommunalråd Daniel Bernmar har bitvis varit en större kritiker av sitt eget samarbetsparti Socialdemokraterna än vad något enskilt alliansparti varit. Underhållningsvärdet har varit ovärderligt. På så vis har Bernmar också kunnat sitta på två halva stolar med en kakbit i ena handen och resten av bakverket på partikansliet. Vissa dagar har Bernmar dragit lans till försvar för rådande läge - andra dagar har han låtit stridsropen skalla och lett krypskyttet mot Ann-Sofie Hermansson med större entusiasm än när Donald Trump säger upp internationella avtal. Att vara styrande oppositionspolitiker är onekligen en unik parlamentarisk sits som Daniel Bernmar utfört med bravur.
Vänsterpartistens kritiska sinnelag verkar dock ha fortsatt över till sina egna insatser och sitt eget partis resultat under den gångna mandatperioden. Till Göteborgs-Posten säger Bernmar om det desperata draget att betala för att försöka få personal att arbeta mindre för en stad under vars styre det råder allmän personalkris:
- Det är uppenbart att alla steg vi hittills har tagit har misslyckats. Trots alla satsningar har vi inte vänt utvecklingen. Arbetstidsförkortning är det vi har kvar.
Det är ett oväntat ärligt uttalande som förtjänar att upprepas: För Bernmar är det uppenbart att alla steg han själv och hans parti varit med om att ta för att lösa personalproblemen inom äldreomsorgen och förskolan "har misslyckats". Trots "alla satsningar" har vänsterstyret inte vänt utvecklingen. I det läget ber Daniel Bernmar om en chans till.
Men om det ansvariga kommunalrådet för äldreomsorgen i Göteborg föreslår ännu en åtgärd utöver de tidigare åtgärder som han själv erkänner har misslyckats å det grövsta, är frågan hur många misslyckanden göteborgarna behöver genomlida innan Daniel Bernmar blir nöjd?
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida