Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Dags att slakta den heliga kon Heden - bygg bad!

Heden behöver användas smartare.
Foto: ROBIN ARON
Elisabet Lann (KD).
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Kristdemokraterna är på väg att rädda Göteborg från ett dyrt simhallsäventyr på Gullbergsvass. Samtidigt svär KD i kyrkan när partiet öppnar upp för att bygga på Heden. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Det kommer inte bli något centralbad i Gullbergsvass. Det är svårt att tolka Kristdemokraterna i Göteborg på annat sätt efter att GT under söndagen på nyhetsplats uppmärksammat att processen att smyga ut bakvägen från det leriga alternativet har inletts.

Projektet är välkänt: Göteborg vill bygga världshistoriens dyraste svenska bad, både för simklubbarna i staden och för tävlingar i internationell toppklass. Numera beräknas projektet, om det fortskrider på Gullbergsvass, till cirka 2 miljarder.

Men i den fördjupade studie som staden nu hänger sig åt finns det två luriga, alternativa bakdörrar inbakade. De finns där för att Kristdemokraterna och dess kommunalråd Elisabet Lann, som dessutom är ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, varit kloka nog att lyssna på den kritik som placeringen av framtidens centralbad väckt. Att Vänsterpartiet tidigare nämnt Heden som placering må vara hänt, men det är inte en dålig idé för det.

Av de två föreslagna alternativen som också ska utredas, Ringön och Heden, är det onekligen det senare som är det mest intressanta. Och det mest våghalsiga. För likt Mecka i Saudiarabien är Heden en helig plats i Göteborg, höjd över varje stadsutvecklingsambition, med Gothia Cup som en återkommande glädjedödare. 

Den som ger sig på att ens glänta på dörren till att förändra Heden utmanar också något av en förbannelse. Det verkar vara nära nog omöjligt att röra Heden.

Hedens helighet och status som helig ko har dock inte hindrat förslagen från att hagla. Många har känt sig kallade att bryta förbannelsen över att finna nytta för den centrala, öppna och mestadels tomma ytan under stora delar av året. Ingenting har lyckats förverkligas under årens lopp. För fem år sedan fanns det planer om att bygga på den östra och norra sidan av Heden med nya bostäder samt kontorsutrymme och handel men även publika aktiviteter som bibliotek, kultur, konsert- eller sporthall och – kanske ett bad. Av det blev det ingenting efter att kritiken från fotbollslobbyn varit för hård. Dialogprocessen havererade, fick startas om – och sedan sköts planerna upp, bordlades, sköts på framtiden – och rann helt ut i sanden.

Att Kristdemokraterna i Göteborg nu väcker liv i den gamla tanken på att eventuellt placera badet på Heden är både modigt och rätt. Det skulle onekligen stärka kontakten mellan centrala Göteborg och det ibland avlägsna evenemangsstråket på Skånegatan. Att därutöver stärka Hedens idrottsprofil samtidigt som fotbollsplanernas kapacitet bevarades och förstärktes med duschar och omklädningsrum nära intill på ett nytt centralbad skulle vara alldeles utmärkt. 

Kristdemokraterna kan bli partiet som lyckats med det omöjliga: Att bebygga Heden. Men fan tro´t.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida