Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Coronaviruset visar det omöjliga i nationalism

Internationalism och öppenhet är en mycket hållbar framtidsmodell.Foto: GORAN ASSNER
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Klyschan är sann: Vi är alla beroende av varandra. Tillfälliga gränsstängningar visar på det omöjliga i en antglobal värld.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Vi ser att framtidsbedömningarna är alltjämt svaga, till exempel väntas tillväxten på regionens viktigaste exportmarknader vara oförändrad 2020. Samtidigt har arbetsmarknaden i Göteborgsregionen stått emot och fortsatt växa med 2,4 procent. Nu ses dock tecken på att arbetsmarknaden kan bromsa in det kommande året.

 

När den sista kvartalsrapporten för 2019 knåpades ihop av Business Region Göteborg och presenterades i början av december var utsikten för en väntad nergång i konjunkturen nykter. Göteborg trotsade dock rådande läge och höll ut längre än de flesta andra regioner under förra året. 

 

Sedan förändrades allt. En väntad, mindre nedbromsning under 2020 är nu ett veritabelt fritt fall.

 

Ett axplock av svarta rubriker de senaste dagarna illustrerar situationen: 950 varslade på Scandlines, 25 anställda varslade på Posthotellet i Göteborg. Stopp i produktionen under två veckors tid, minst, på Volvo lastbilars produktionslinje i Tuve. Samtliga anställda varslade inom Avenygruppen. 

 

Hotellnätter avbokas, jobb sätts på is, konferenser är skrotade eller framflyttade i en avlägsen framtid. Evenemangsstaden blöder och är nere för räkning. 

 

Landvetters rekordsiffror från 2019, med 6,8 miljoner passagerare och hotellnäringens lika rekordartade 4,8 miljoner gästnätter kommer vara omöjliga att nå i år, kanske även nästa år. Det kommer ta lång tid att få tillbaka de som besöker regionen mest: Norrmän, tyskar, britter, amerikaner, danskar och kineser.

 

Samtidigt är landets handelsport mot omvärlden open for business. Förvisso ser Göteborgs Hamn ett visst volymbortfall, men hamn-VD:n Elvir Dzanic säger i ett pressmeddelande:

 – Vi gör allt vi kan för att säkerställa att godsnavet förblir öppet för fortsatt import och export via Skandinaviens största hamn. Vi är i ett läge där vi behöver lägga mycket kraft och energi på att upprätthålla de funktioner vi har i ett normalläge. Tack vare de åtgärder som vidtagits och det stora jobb som görs av alla runtom i hamnen så kan jag konstatera att verksamheten fortsätter att fungera utan större störningar i godsgenomströmningen.

Inget land eller stad är en ö. Få svenska städer borde vara så medvetna om detta som Göteborg, som byggt hela sin identitet på att vara en stad som lockar och välkomnar svenskar och utrikes besökare till evenemang och mässor, och vars import och export håller Sverige rullande.

 

Om viruskrisen har påmint oss om något så är det att vi alla är globalister, oavsett om man vill det eller ej. Det ömsesidiga beroendet över nationsgränserna är knappast en enkel paroll att vifta med i medgång: Det är ett ovedersägligt faktum i kris. Att gränser stängs och nationer sluter sig är inte ett argument mot ökad globalisering. Tvärtom visar den ekonomiska krisen som endast är i sin linda att det inte finns något annat alternativ. Stängda gränser och minskad frihet, om än nödvändigt under en begränsad tid, är onaturligt. 

 

De mycket allvarliga störningar vi nu ser i människors liv, med en samhällsekonomi som är omöjlig att fjättra vid nationsgränserna, är ett varningstecken för de som bekänt sig till ökad nationalism och torgför antiliberala fantasier. Detta är världen populister drömmer om, detta är vardagen de söker för sig själv och andra. Det är en ekonomiskt och kulturellt fattig värld, ett onaturligt tillstånd som väcker anstöt hos alla de som nu påmints om beroendet av en värld som reser, handlar och rör sig utan hinder.

 

Coronakrisen visar hur omöjlig en antiglobalistisk framtid är. Det är en viktig tröst mitt i allt elände.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida