Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Champagnevänstern väljer fest före välfärd

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Champagevänsterns Daniel Bernmar kritiserar gärna alliansen för bristande välfärdsatsningar, men har själv inget emot att Göteborg lägger 100 miljoner kronor på sång, dans och trams till stadens två år försenade jubileumsfirande.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION.Det viktigaste är att det blir en folkfest för göteborgarna. Om vi inte kan ha den 2021, så är det bättre att vi flyttar firandet till 2023.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar kunde under måndagen dra en lättnadens suck på Twitter. Göteborgs planerade jubileumsfirande, som blir en gigantisk utomhusutställning av öde tomter där det skulle ha byggts spektakulära nya stadsdelar men som givetvis inte blir av efter att de rödgröna partierna sjabblat bort förutsättningarna, skjuts upp med två år. Coronapandemin har omöjliggjort ett stort folkfirande nästa år för att uppmärksamma Göteborgs 400-årsjubileum. Alla partier sans Sverigedemokraterna står bakom senareläggandet.

Att just Vänsterpartiet är så festsugna överraskar, givet den massiva kritik som partiet och Daniel Bernmar riktat mot alliansen den senaste tiden. 

Ett axplock från Bernmars Twitter bara under måndagen målar upp en bankrutt borgerlig budget och borgerligt ekonomiskt agerande som sägs orsaka lidande och elände och är rena rama kapitalförstöringen:

”Det lilla högerstyrets gruppledare i Göteborg lämnar tydliga besked. Nedskärningarna i skolan blir kvar. Det är inte pengar som är problemet menar han samtidigt som han ger förslag på åtgärder som kräver mer personal. Vem ska springa snabbare?” twittrade Bernmar tidigare under måndagen.

”Det är det mest osäkra ekonomiska läget i modern tid. Då vill den samlade högern rea ut ikoniska kulturskatter i Göteborg. Totalt vettlöst!”, menade Bernmar angående förslaget om att sälja delar av Higabs fastighetsbestånd.

Och då var det bara tweets under måndagen, det vill säga samma dag som Bernmar applåderade att jubileumsåret fortskrider, om än två år senare än planerat.

Bernmars litanior om Göteborgs påstådda ekonomiska vanskötsel under de borgerligas styre är så att säga vanligt förekommande materia:

”Utvecklingen för kommunens arbete går åt fel håll. Det är mindre resurser till socialtjänsten, nedskärningar på det förebyggande arbetet och på skolorna i nordost. Ska vi stoppa det här måste staden tänka långsiktigt!”, twittrade den lokala vänsterledaren 27/8 angående de kriminella gängens framfart i Göteborg.

Trots alla de satsningar som Daniel Bernmar säger sig vilja göra på ditten och datten i Göteborg, har Vänsterpartiets främste oppositionsråd i Göteborg ingenting emot att jubileumsfirandet fortgår. Kostnaden om 100 miljoner kronor skulle säkerligen kunna fylla många välfärdshål. Fler undersköterskor, lärare, fritidsgårdar, socialkuratorer, fritidsassistenter, etcetera. Men icke. I stället vill Daniel Bermar ha fest och dans, sång och trams för Göteborgarnas skattepengar. Det går helt enkelt inte ihop. 

Champagnevänstern i Göteborg borde framöver lägga en fotnot till alla sina tweets, memes och debattartiklar där det deklareras att V minsann vill satsa mer än ”det lilla högerstyret”. Exempelvis: ”OBS Champagnevänstern i Göteborg vill dock befria välfärden från 100 miljoner kronor som gör större nytta för Göteborgarna i ett två år försenat jubileumsfirande. Skål!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.