Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Brexit borde avskräcka ett Västlänxit

Boris Johnson, före detta brittisk utrikesminister. Foto: ANDREW PARSONS/POOL/I-IMAGES/POLARISIMAGES
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Brexit visar hur illa det kan gå när populister presenterar enkla lösningar på allvarliga situationer. I Göteborg hävdar Demokraterna att ett Västlänxit är möjligt - och föreslår ett ännu mer komplicerat alternativ.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Den brittiska politikern Boris Johnson kan vara vår tids mest fascinerande västerländska politiker. Den medialt förförande blandningen av ett fjantigt yrväder och retoriskt geni har fört honom via Londons borgmästarskap till konservativ åskledare inom Torypartiet. Att underskatta Boris Johnson är att utmana ödet. Fram till i måndags var han även utrikesminister, föga känd för sina diplomatiska insatser utan i stället ökänd för flera pinsamma och förolämpande fadäser gentemot både vänner och ovänner till det brittiska folket. Nivån på hans klantighet motsvaras endast av Johnsons bottenlösa ambition och äregirighet. Och ändå verkar Johnson, vars politiska gärning åtföljer populismens egen gravitationsupphävda och gränslösa möjligheter, ha nittionio politiska liv. 

 

Johnson var en av de drivande krafterna bakom Brexit, kampanjen för att få Storbritannien att lämna den Europeiska Unionen och blev av allt att döma både överraskad och förfärad när Ja-sidan segrade för två år sedan. Än mer överraskad måste han ha blivit när Theresa May, som efterträdde premiärminister David Cameron vars beslut att öppna upp för folkomröstning och därmed stilla en EU-kritisk falang inom sitt eget parti onekligen är en av den europeiska politikens sentida största felbedömningar, utsåg honom till utrikesminister. 

 

Lögnerna som Johnson förde sig med i Brexit-kampanjen har dock kommit ikapp både regeringen och hans politiska arv. Att lämna det politiska och rättsliga samarbetet men fortsätta åtnjuta de ekonomiska fördelarna av den gemensamma marknaden visade sig mycket riktigt vara övermäktigt. Brexit har blivit till en mardröm för den brittiska regeringen, som haft mycket svårt att formulera exakt hur ett utträde ur EU ska gå till och vilka mekanismer och samarbeten Storbritannien ska ha kvar efteråt. Detta för att inget av detta fanns som skarpa förslag innan folkomröstningen. Johnson lämnade därmed regeringen i början av veckan efter att Theresa May presenterat sitt slutförslag till förhandlingarna inför sitt kabinett.

 

I Göteborg föreslår Demokraterna en lokal variant av Brexit. Trots att Västlänken varit utrett i flera omgångar, trots att en överväldigande majoritet av göteborgarna röstade på partier som var för Västlänken i valet 2014 och trots att både regering och domstolar inte stoppat projektet hävdar partiet att det enahanda ska kunna tvinga en blocköverskridande politisk majoritet i Göteborgs fullmäktige att avbryta projektet. Trots ingångna avtal. Trots upphandlingar. Trots att bygget av infrastruktursatsningen redan påbörjats.

 

Hur detta skall gå till är oklart. I en debattartikel i Göteborgs-Posten nyligen hävdade partiledaren Martin Wannholt med flera att det skulle vara den enklaste saken i världen att helt enkelt flytta finansieringen av Västlänken till nya dubbelspår till Oslo (25/6). Som om det inte var tillräckligt komplicerat att få kommunen Göteborg, Västra Götalandsregionen, Halland, staten och regeringen att enas om det Västsvenska paketet. Nu ska även ett annat land, Norge, foga sig för Demokraternas påstådda allenarådade handlingskraftighet. En sådan snuttifiering av politikens värv är oseriöst. Att kritisera ett infrastrukturprojekt genom att hävda att det går att ersätta rakt av med ett avtalsmässigt mer komplicerat projekt är ansvarslöst.

 

Göteborg behöver ett Västlänxit ungefär lika lite som göteborgarna förtjänar förenklade och populistiska förslag. Gärna nya tågspår till Oslo från Göteborg - men att ett lokalt missnöjesparti som inte ens siktar på representation i riksdagen skulle kunna genomföra det kaos som ett Västlänxit skulle orsaka är bortom osannolikt. För att inte nämna hur osannolikt det är att Demokraterna skulle ta ansvar för ett sådant förslags konsekvenser. 

 

Titta bara på Boris Johnson i Storbritannien.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!