Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Borgerlig kamp för fritt Belarus

PROTESTERAR. Elisabet Lann (KD) påminde om att kvinnorna står i främsta ledet i kampen för ett fritt Belarus. Gustaf Göthberg (M) i förgrunden.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Elisabet Lann (KD).Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Även LUF Västs ordförande Sandra Daniel talade.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Den svenska borgerligheten fortsätter sitt stöd för de kuvades frihetskamp. Femtio dagar efter Belarus stulna val måste kampen fortsätta.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSREPORTAGE. Femtio dagar efter ännu ett stulet presidentval som ledde till att Belarus despotiska styre skakats av de största folkliga protesterna som någonsin hållits i landet, väntar den belarusiska befolkningen fortfarande på att diktatorn Aleksandr Lukasjenka ska avgå. 

Att Belarus inte omfattades av den frihetsvåg som jämnade Sovjet med marken för 30 år sedan fortsätter än i dag att vara en europeisk tragedi. I Sverige påminns vi än en gång om att den svenska borgerligheten varit idoga förkämpar för de kuvades frihet, alltmedan vänstern gått förtryckarnas ärenden. Så sent som 1989 hävdade utrikesminister Sten Andersson (S) att Baltikum inte var ockuperat. Ett skamligt uttalande vars innebörd fortsätter att kasta en skammens skugga över socialdemokratin.

De fredliga massprotesterna i Minsk och annorstädes visar på värdigheten och rättfärdigheten i den belarusiska befolkningens rättmätiga krav om att få välja sina egna ledare. Lägg därtill grundläggande och för oss självklara krav om pressfrihet, yttrandefrihet och rätten att slippa vara rädd för att kidnappas av säkerhetspolisens maskerade hantlangare och utsättas för våld av den blodiga statsapparaten.

Under måndagen uppmärksammades de senaste 50 dagarnas frihetskamp av de fyra borgerliga ungdomsförbunden genom en manifestation med appeller och tal på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg. 

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD), som själv besökte Minsk i januari, påminde om en aspekt av den vitröda protestrevolutionen som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Den om den belarusiska revolutionens verkliga stöttepelare:

 – Längst fram i leden ser vi kvinnorna. Kvinnorna som klivit fram när deras män fängslats. Modiga kvinnor som river pass vid gränsen för att förhindra att bli utvisade.  Fastän de vet att det kan innebära fängelse i stället. Kvinnor som, eftersom rödvita flaggor förbjudits, hänger röda och vita kläder på tvättlinor som en tyst och fredlig protest.

Kristdemokraten Lann påminde om vikten att hålla i, att inte förlora hoppet om att en frihetlig morgondag är möjlig i Belarus:

 – Den belarusiska befolkningen är uthållig och modig. Men de behöver vårt stöd. Vi får inte vända bort blicken nu. 

Även moderaten Gustaf Göthberg greppade megafonen. Göthberg blev nyligen riksbekant då hans stöd till Belarus frihet ledde till att han blev frihetsberövad i Minsk i samband med att han besökte landet under valet. Hans närvaro och raka rapportering, bland annat på Twitter, provocerade så till den milda grad att en lokalpolitiker från Göteborg ansågs hota envåldshärskaren Lukasjenka. Det var även tack vare Gustaf Göthbergs prekära situation, som lyckligtvis slutade väl med frigivning, som den svenska nyhetsbevakningen vaknade till liv om Belarus. Han påminde även under sin appell om att Belarus sak även är vår:

 – En timmes flygresa från Landvetter kämpar hundratusentals människor för sin frihet, sade Göthberg och fortsatte: 

 – Lukasjenka är rädd för sitt eget folk, rädd för frihet och rädd för framtiden.

Må inte den svenska borgerligheten tvingas hålla ännu en protest för Belarus frihet om femtio dagar. Må det i stället bli en frihetens fest! 

Gustaf Göthberg (M).Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida