Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bordlägg jojo-kulturen

Att över 40 procent av ärendena i Göteborgs kommunstyrelse har bordlagts under årets åtta första KS-sammanträden vittnar om en politisk jojo-kultur.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: JESPER ORRBECK
Martin Wannholt (D), ledamot i Göteborgs kommunstyrelse.
Foto: LENNART REHNMAN
Marina Johansson (S), ledamot i Göteborgs kommunstyrelse.
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Göteborgs kommunstyrelse gillar inte att fatta beslut. Tvärtom skjuter de över 40 procent av ärendena framför sig. Förhalningen måste upphöra.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Under onsdagen håller Göteborgs kommunstyrelse, KS, sitt nionde sammanträde för den nya mandatperiodens första år. Det blir ett kort sammanträde eftersom det är extra insatt med endast två punkter på dagordningen. Frågan är om invånarna vågar hoppas på konkreta beslut.


Om det är något som Göteborgs kommunstyrelse är ökänt för, är det en slapp bordläggningskultur där ärenden gärna skjuts framåt till kommande möten. 


En genomlysning av årets åtta första KS-möten visar på ett missbruk av bordläggningsfunktionen som allt för ofta fungerar som ett ”Slipp fri från fängelse-kort” för politiker som inte hunnit prata sig samman om ärenden, inte är beredda att ta beslut eller som av någon annan anledning inte vill eller orkar komma till skott med frågor som rör styret av Göteborg.


Över 40 procent av kommunstyrelsens beslutsärenden fram till den 10 april har bordlagts. Hela 103 punkter av 232 (44,40 procent) på KS åtta dagordningar innan onsdagens möte har skjutits framåt.


En del av problematiken handlar om att Göteborg har onödigt många KS-möten. Under 2019 är 23 kommunstyrelsemöten med onsdagens inplanerade, att jämföra med Malmös 12 KS-möten. Stockholm har 22 KS-möten under året, två gånger i månaden. Att Göteborg har minst lika många KS-sammanträden, ett mer, än Stockholm givet att huvudstaden har en driftsbudget på drygt 10 miljarder kronor mer vittnar om en insitutionaliserad ängslighet. Möteskalendern möjliggör fler inställda beslut eftersom det alltid finns ett annat sammanträde i närtid att hänskjuta frågor till.


I egenskap av kommunstyrelsens ordförande har Axel Josefson (M) hittills bordlagt 19 ärenden. Det motsvarar en femtedel (18,45 procent) av samtliga bordlagda ärenden. Josefson är tätt följd av Demokraternas partiledare Martin Wannholt som har bordlagt 18 ärenden vilket motsvarar 17,48 procent av samtliga bordlagda ärenden. Siffran hade blivit högre om två av Wannholts yrkanden vunnit. Marina Johansson (S) har bordlagt 14 ärenden. Resten av bordläggningarna är i ensiffriga tal av diverse ledamöter.


Ibland tävlar politikerna i bordläggningens ädla konst. Vid sammanträdet den 16 januari ville Axel Josefson (M) bordlägga genomförandebeslutet av ”Stadsutveckling för station Haga” till den 30 januari. Då hade Martin Wannholt redan bordlagt ärendet en gång på föregående möte och ville i stället bordlägga till den 6 februari. Josefson vann bordläggningsstriden. Samma sak hände med ärendet ”Antagande av detaljplan för Västlänken, Station Haga med omgivning inom stadsdelarna Haga, Inom Vallgraven, Pustervik samt Vasastaden i Göteborg”, där Wannholt ville skjuta beslutet framför sig och förhala till den 6 februari. Josefson vann även den striden.


Bordläggningsrekordet hittills under året inträffade den 6 februari. Då bordlades ärendet ”Överföring av biblioteken i kultur- och stadsdelshus” för sjätte gången och sköts fram till den 27 februari, när KS äntligen orkade fatta beslut i ett ärende som först bordlagts i slutet av november 2018.


Demokratins kvarnar mal långsamt. Trögrörligheten är oftast till systemets fördel. Förslag på förändringar och viktiga samhällsbeslut bör bli genomlysta i rimlig ordning. Och ibland finns det helt legitima skäl för att ärenden bordläggs. Allt är inte fulspel och förhalning.


Men att över 40 procent av ärendena i Göteborgs kommunstyrelse har bordlagts under årets åtta första KS-sammanträden vittnar om en politisk jojo-kultur där invånarna allt för ofta får vänta onödigt länge på att viktiga ärenden når kommunfullmäktige för avgörande beslut.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.