Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Bomber mot flyktingar är terrorism

Bombattacker mot flyktingförläggningar och politiska motståndare är terrorism.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tre fall av bombattentat i Göteborg ger en bild av krafter som ökar sina aktiviteter för att terrorisera oss alla.

Handgranater i attentat mot familjemedlemmar, som då 8-åriga Yuusuf Warsame mördades i Biskopsgården i augusti förra året, används i dag som vilket annat vapen som helst i kampen om den svarta ekonomin, och i hämndaktioner mellan olika faktioner och individer.


Men de senaste månaderna har Göteborg drabbats av en annan typ av sprängdåd, vars syfte inte tycks vara att sprida död och våld i en form av urban krigföring mellan kriminella, utan som kan misstänkas användas i politiskt syfte. För att skrämmas - för att idka terror. 


I november briserade en sprängladdning utanför Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan. Ingen skadades, men skador uppstod på fasaden och fönster krossades. I början av januari fick en städare splitterskador över hela kroppen  och båda benen bortbrutna när en sprängladdning exploderade i en container utanför en flyktingförläggning i Järnbrott. Och nu senast, för några dagar sedan, en bomb bakom en av villavagnarna vid Lilleby camping i Torslanda, som används som mellanboende för nyanlända. Nationella bombskyddet lyckades desarmera bomben - som var skarp.


En vänsterorganisation och två flyktingboenden. Om det finns någon koppling är okänt, men attentaten och målen är av tillräckligt stort intresse för att Säkerhetspolisen nu utreder eventuella samband. Och det finns redan en misstänkt för ett av dåden.


Sedan över en vecka tillbaka sitter en 23-årig nazistledare häktad misstänkt för att på sannolika skäl vara ansvarig för sprängattentat mot Syndikalistiskt forum. Mannen, som misstänks vara aktiv i eller ha kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, nekar till brott. Nordiska motståndsrörelsen hävdar i sin tur att de inte ligger bakom sprängdådet mot Syndikalistiskt forum. 


Den nazistiska gruppen är dock knuten till omfattande politisk terror i skånska Skurup, med bland annat återkommande hot mot Socialdemokraterna. I september förra året utsattes kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) för ett bombattentat då hans bil exploderade utanför hans eget hem. På fasaden fanns Nordiska motståndsrörelsens logga sprejad. Gruppen förnekar även det attentatet.


Nazistgruppen har hittat syre efter att nationalsocialistiska Svenskarnas parti lade ner sitt parti våren 2015. Svenskarnas parti agerade i sin tur som en tillflykt för många som tyckte att Sverigedemokraterna mesat till sig och blivit en del av etablissemanget. Det är ingen hobbyklubb för de som hatar mörkhyade, utan är en reell kamporganisation, en brutalnationalistisk rörelse som inte skyr våldsromantik. Flera av de aktiva medlemmarna och ledarna har grova våldsbrott i sina register. 


Utredningen får visa om det finns något samband mellan nämnda attentat. Icke desto mindre finns det uppenbarligen krafter vars mål är att åsamka död mot flyktingar och politiska meningsmotståndare. Det är en oacceptabel accelerering av ett debattklimat där ord som "massinvandring", "systemkollaps" och "skäggbarn" blivit till anklagelser, inte överdrivna lägesrapporter. Till skillnad från gängrelaterade våldsdåd, tenderar politiska attentat vara mer välplanerade. Det gör att det finns större möjlighet att förhindra denna typ av brott. 


Den högerextremistiska rörelsen måste bekämpas med alla till buds stående medel.