Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bland mordhot och låga ambitioner

Jörgen Fogelklou (SD), ordförande i Göteborgsdistriktet. Foto: SVEN LINDWALL
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT. Foto: NORA LOREK

Att SD går till val utan vallöften till göteborgarna är värre än mordhot.

 

Detta är femte texten i GT:s ledarsidas genomgång av lokala och regionala valmanifest i Göteborg och Västra Götaland.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

"Jag kommer att slå ihjäl dig."

I Göteborg är Jörgen Fogelklou ordförande för Sverigedemokraterna. Redan förra året uppmärksammades han för att i en bandinspelning ha avslöjats av Göteborgs-Posten ha hotat en partimedlem att "skalla honom" och "gräva ner honom i en jävla garderob".

 

Häromdagen kunde GT avslöja att det inte var det grövsta som SD-ordföranden yttrat. I en ny bandinspelning hörs Fogelklou rakt ut mordhota samma person.

 

LÄS MER: SD-toppens dödshot mot partikamraten

 

Incidenterna är obehagliga och torde direkt diskvalificera Jörgen Fogelklou från vilket förtroendeuppdrag som helst. I alla andra partier hade han redan varit avpolleterad och utkastad. Men Sverigedemokraterna är som bekant inte vilket parti som helst, och Göteborgsdistriktet har en förmåga att trotsa den politiska tyngdlagen som till och med är unikt för att vara SD. Distriktet har den senaste mandatperioden varit ett lokalt skandalparti. Bråk, försök till partikupper och rasistiska uttalanden (minns numera uteslutna kommunalrådet Lars Hanssons uttalande om att det möjligen skulle finnas "romska terrorceller" i Göteborg) följdes i januari upp av en total implodering där Fogelklou fick sitt eget kommunalråd utsparkat från partiet - och förlorade sitt eget jobb som politisk sekreterare på kuppen. 

 

LÄS MER: GT LEDARE: Nittionio lösningar på 24 års rödgrön röra 

 

För de som redan har svårt att ta SD på allvar som ett seriöst parti, oförmöget att komma vidare från ständiga rasistiska och flyktingfientliga inslag, hade det varit underhållande - om det inte hade varit så sorgligt. 

 

LÄS MER: GT LEDARE: Har S i Göteborg redan kastat in handduken? 

 

Det är stört omöjligt att föreställa sig att Moderaternas Jonas Ransgård hade yttrat: "Jag kommer slå ihjäl dig" till sin kommunalrådskollega Axel Josefsson eller om kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) hade hotat Daniel Bernmar (V) med att skalla honom och "gräva ner honom i en jävla garderob". De hade kastats ut från sina partier snabbare än SD hade kunnat skrika "Votering!".

 

Men i Sverigedemokraterna är det inte ovanligt att ha nio liv. 

 

Mordhoten borde diskvalificera både Jörgen Fogelklou och Sverigedemokraterna från varje göteborgares valkuvert.

 

Men det finns faktiskt än mer allvarliga skäl att inte rösta på Sverigedemokraterna i Göteborg - och det handlar inte bara om deras politik utan om sättet de bedriver den på.

 

Likt Vägvalet har Sverigedemokraterna nämligen struntat i att ta fram ett valmanifest som underlättar för väljarna att förstå vilken politik som partiet önskar driva under fyra kommande åren. Därmed går SD i Göteborg till val på att inte utlova göteborgarna ett enda vallöfte. I stället hänvisar partiet till den budget som lades fram före sommaren och till en "valfolder" vid namn "Trygghet och tradition" som innehåller redan välkänd materia.

 

Vilken trygghet partiet själv sprider när dess ordförande mordhotar en av partiets egna medlemmar är oklart. 

 

LÄS MER: GT LEDARE: Vägvalet är partiet som inte gjort vad det heter 

 

Den låga ambitionsnivån med frånvaro av valmanifest, kommunpolitiskt handlingsprogram för den kommande mandatperioden eller ens ett enda vallöfte är något överraskande givet att Sverigedemokraterna i Göteborg har varit ivriga motionärer och debattörer i fullmäktige under de senaste fyra åren. 

 

LÄS MER: GT LEDARE: Kulturskymning om nytt parti får bestämma

 

Kanske är det så enkelt som att partiet valt att inte lova något till göteborgarna eftersom de inte vet vilka av deras partiföreträdare som finns kvar för att göra politik av sina vallöften, givet att uteslutningspotentialen är så lovande i SD Göteborg?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!