Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bernmar en självklar partiledarkandidat för V

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Efter Jonas Sjöstedt kommer... Daniel Bernmar? Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 skulle bli lika panikslaget som Järntorget i Göteborg hade blivit lättat.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Jonas Sjöstedts besked att han efter åtta år avstår omval som partiledare för Vänsterpartiet var en spännande avslutning på en politikdag där många journalister, politiskt intresserade och politiker i diverse partier redan fått sitt lystmäte av dagens partiledardebatt i riksdagen. 

 

Diskussionerna om Vänsterpartiets framtid är således i gång. Och det finns nog få partier som är så intresserade av Vänsterpartiets politiska framtid och val av partiledare som Socialdemokraterna – i Göteborg. Där hålls säkerligen varje tumme och tillgänglig lem i hopp om att Daniel Bernmar ska ta klivet till den nationella scenen.

 

För på Västkusten har Vänstern kommit att bli en större antagonist för socialdemokratin än något borgerligt parti eller ens alliansen som samlad kraft. Förvisso är det Socialdemokraterna som avstått samarbete med Vänstern och övriga rödgröna partier eftersom de inte vill hamna i samma svaga ställning som Göteborgsalliansen är i just nu – men det beslutet hade varit bra mycket svårare att fatta och sälja in till väljarkåren om inte Vänsterpartiet drivit Järntorget och arbetarekommunen till fradgande vansinne i deras samarbete under förra mandatperioden.

 

I Göteborg gjorde Vänsterns ledare Daniel Bernmar (V) det till en heder i att ge mer ilsk kritik mot sossarna än vad alliansen gjorde. Hans ilskna och eldfängda inlägg från talarstolen i Göteborgs fullmäktige är både knivskarpa och underhållande. Bernmars politiska talang och stjärnstatus är omöjlig att förneka, ens för hans politiska motståndare eller denna ledarsida.

 

Under förra mandatperioden gjorde Bernmar det till en sniken konstform att vara den ledande oppositionspolitikern mot det egna styret och dess största parti Socialdemokraterna. 

 

Det var en taktik som belönade sig i kommunvalet 2018: Med 12,56 procent var det den största enskilda ökningen (plus 3,12 procent) ett parti gjorde sedan föregående val, om man bortser från Demokraterna.

 

Därmed har Vänsterpartiet i Göteborg blivit ett större hot mot Socialdemokraterna än vad de är för borgerligheten. Som bekant har ju Vänstern till och med släppt fram ett litet alliansstyre i minoritet genom en valteknisk samverkan – en taktik som det inte går att utesluta att Jonas Sjöstedt anammat på riksplan genom sitt öppnande för förhandling med ärkerivalerna i Moderaterna och Kristdemokraterna både om missförtroendeförklaringar och enskilda budgetfrågor. Allt för att reta gallfeber på Stefan Löfven. 

 

Att använda högern som slagträ mot en försvagad socialdemokrati är givetvis en gyllene sits för ett parti som bäst trivs i opposition.

 

Redan under onsdagskvällen meddelade Daniel Bernmar att han helst ser en kvinnlig efterträdare till Jonas Sjöstedt. Men om Vänsterpartiet vill behålla och öka trycket på Socialdemokraterna från vänster, är det rimligt att Daniel Bernmar är en av de främsta partiledarkandidaterna. Det hade onekligen varit en lättnadens suck för de lokala Socialdemokraterna, men skapat panikreaktion på Sveavägen 68.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida