Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Beredskapen måste vara bättre än vad den var i våras

Johnny Magnusson (M).Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Både Västra Götaland och Sverige måste ta tillbaka en höjd beredskapsförmåga för att hantera stora kriser. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION: Det går inte att förbereda sig för ”den totala katastrofen” eller en pandemi av det slaget som härjat sedan i början av året, menar regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, Johnny Magnusson (M). I detta har han delvis rätt.  Det går heller inte att argumentera emot Magnusson när han i Dagens Nyheter säger att ”Det är klart att du kan säga att vi ska ha lager som motsvarar tio års förbrukning, men då får du slänga en förfärlig massa utrustning”. I stället vill Magnusson hellre se de gamla försvarsindustriavtalen, ”där man snabbt kan ställa om och leverera vissa typer av produkter”. 

Men för alla som följde vårens medierapportering var det larmrapport efter larmrapport om att sjukvårdspersonal men även personal inom hemtjänst och äldreomsorg som helt saknade tillgång till erforderlig medicinsk skyddsutrustning. Vissa fick tillverka sin egen på mer eller mindre kreativa vis – utrustning som var långt ifrån heltäckande. Vissa fick springa till ICA eller Coop och köpa sopsäckar och tejp för att skapa högst provisoriska skydd. Vissa regioner, som Region Skåne, hade tur som kunde beställa visir och munskydd via en helt osannolik koppling till en kinesisk tillverkare. Runtom i landet fick olika verksamheter och samhällsnivåer ibland konkurrera med varandra om att få tillgång till rätt utrustning. 

Så ska det givetvis inte vara. Johnny Magnusson (M) gör en förstärkt samhällsberedskap en direkt otjänst när han i DN verkar avfärda behovet av en återtagen förmåga av beredskaps- och medicinsk skyddsutrustning.

Johnny Magnussons hållning kan inte exakt påstås delas av hans egna partikamrater. I somras skrev partiledaren Ulf Kristersson och Magnussons skånska dito Carl Johan Sonesson, som är regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, om behovet av ökad beredskap i Sverige.

Vi ser ett särskilt behov att titta närmare på beredskapslagringen. Här vet vi att det brast, och arbetet för att stärka Sveriges beredskap bör börjas nu. Helheten behöver genomlysas: Frågor som måste besvaras är vad som bör lagerhållas, hur storskaligt detta bör göras och vem bör stå för driften. Men också frågor om säkerhet, när lagren får användas och tillhörande sekretess”, skrev de på Kvällsposten Debatt (9/7).

De två moderaterna lade även till: ”Sverige måste stärka sin beredskap och ta fram en organisation som i tider av kris klarar av att hjälpa staten, regionerna och kommunerna gemensamt.

Även på den västsvenska riksdagsbänken återfinns stöd för en tillbakagång till att hålla sig med välfyllda beredskapslager. Under den allmänna motionstiden under hösten har den västsvenska riksdagsledamoten tillika moderaten Sten Bergheden motionerat om att: ”Sverige behöver omgående se över sina lager när det gäller skyddsutrustning, mediciner och medicinsk utrustning”. 

Johnnys Magnussons loja inställning till beredskapslager av den gamla sorten må vara förståelig givet att varje svensk region har ansvar för respektive sjukvårdsverksamhet. Men det torde vara uppenbart för alla och envar att det inte går att lita på en snabb produktion eller säker leveranskedja vid en omfattande samhällskris som kan vara av helt annan art eller ett betydligt mer dödligt virus. 

Sveriges och Västra Götalands beredskapsnivå måste höjas, om inte förtroendet för välfärden ska rasa.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida