Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Behövs ett europeiskt betalsystem som Swish”

Karl Robbjens är den högst placerade göteborgaren på SD:s vallista till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Med Göteborg som utgångspunkt vill Karl Robbjens (SD) åka till Bryssel och begränsa EU:s inflytande över Europas länder.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Halvarab, språkvetare och en internationell palett med boende i Marocko, Frankrike, Danmark, Ryssland, Kina, Japan och Ukraina samt flerspråkig. Och så sverigedemokrat. 

Karl Robbjens bakgrund och erfarenhet är onekligen en käftsmäll mot den gängse bilden av en SD-politiker. Som kandidat till Europaparlamentet är han den högst placerade göteborgaren på partiets vallista.

 

De många utlandsvistelserna har lagt grunden till hans engagemang inom SD. Vikten av demokratiska institutioner och hur de förvaltar arv har, menar Robbjens, en stor betydelse för ett lands välmående och stabilitet.

 – Vi har nånting fantastiskt i Sverige som vi ska vara rädda om. 

Men den politiska resan inleddes i Moderaterna under Reinfeldt-eran. Efter återkomsten 2009 från en period i Ukraina sökte han sig till M och blev utvald att delta i deras profilerade politikerskola. Och sen kom flyktingkrisen hösten 2015.

 – Då kunde jag inte vara kvar längre.

Vad lärde du dig av Moderaterna?

 – De lärde mig att det är ett ideologiskt förvirrat parti. 

 

Steget från M till SD kostade på, enligt Robbjens. 2017 uppmärksammades hans delägarskap i en krog på Tredje Lång efter att flera kulturprofiler och musiker offentligt bojkottade verksamheten efter att kännedom om Robbjens engagemang i SD spridit sig. 

 – Vi hade haft latinamerikanska reggaetonfester och andra världskulturfester. Jag är helt tokig i afrobeat. Bland våra anställda hade vi folk från bland annat Afrika och Asien, människor från elva olika länder. 

Robbjens uppger att verksamheten drabbades ”rejält och hårt” då stora företagsbokningar avbokades. Till sist avvecklade Robbjens sitt engagemang i verksamheten.

 

I dag jobbar han bland annat inom det privata näringslivet med att sälja tekniska produkter inom fordonssektorn till andra EU-länder. Den inre marknaden är en vardaglig arena och den politiska skeptisismen till EU till trots, finns det ett område där SD-kandidaten gärna ser större europeisk enhetlighet och samarbete.

– Tullfriheten är oerhört viktig, men sen har vi olika ekonomiska system som inte fungerar så bra. Det saknas till exempel en europeisk Swish, vilket hade underlättat för handel och affärer. Vi behöver fler europeiska betalningslösningar, däremot inte sagt att vi ska gå med i valutaunionen.

 

Språkvetaren i Robbjens ser även gärna större språklig enhetlighet i Europa. Språkbarriärerna ser han som ett hinder för näringslivet.

– Ur ett språkperspektiv hade det underlättat om det funnits ett europeiskt lingua franca, ett standardspråk. Men det naturliga kommer vara engelskan även om Storbritannien lämnar unionen. 

 

Karl Robbjens menar att det blir bättre och bättre i exempelvis Tyskland med engelskakunskaperna, men tillägger:

 – I Frankrike är det svårt. Där har man haft lagar för att skydda det egna språket och varit tvungna att spela en viss andel franska låtar.

Engagemanget för ökad handel och lättare betalningslösningar ska dock ingalunda tolkas som EU-vurmande. Sverigedemokraten är inte sen att lägga ut texten om unionens tillkortakommanden:

– Anledningen till vår höga nivå av EU-kritik är EU:s grova misskötsel av ganska viktiga frågor som påverkar oss på djupet. Man kan inte förvänta sig att européer ska vara positiva till EU när man missköter saker som yttre gränsskydd, situationen med EU-migranter och att EU hotar de säregna europeiska kulturerna. Då kommer man få ett motstånd. Att vara djupt kritisk mot misskötseln av EU är vår uppgift som ansvariga medborgare i Sverige och i Europa. Det är EU:s styrka, att vi har en demokrati där vi kan vara djupt kritiska till hur unionen sköts.

 

Så sent som förra året krävde SD:s partiledare Jimmie Åkesson en folkomröstning om det svenska medlemskapet innan 2022. 

– Jag tyckte det var kanon.

Tycker du att SD skulle ha hållit fast vid det under valrörelsen?

– Nej, men jag tycker att man måste ha en kritisk retorik mot EU. 

Vill du se en folkomröstning senare?

– Det är ingenting jag efterfrågar personligen. Däremot är en djupt EU-kritisk hållning jätteviktigt för Sveriges bästa i EU och för EU:s bästa.

Karl Robbjens står på plats 6 på SD:s EP-vallista.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.